Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 11-18.4.2016. godine

Nagrađeni učenici za literarni rad

U okviru ukupne aktivnosti koju vodi Cko je povodom 4o godina od izlaska prvog broja  humorističkog lista Bockalo u aprilu 1974. godine i 75 godina od rođenja autora Smaila Terzića ( u aprilu 2015. godine postavljena je  izložba karikatura iz Bockala, a do kraja ove godine planiran je izlazak reprinta svih brojeva) raspisao  je Konkurs za literalni rad  učenika VI do IX razreda osnovnih škola pod nazivom „Osmijehom do zajedništva i tolerancije“. NVO Budućnost je ovom programu dala punu podršku (i finansijsku).

 Žiri u sastavu Ivica Budulica Strikan predsjednik, Amir Brka član i Sead Korajlić  član izabrali su pobjedničke radove.

Prvu nagradu je osvojila Dragica Cvijić iz OŠ Dositej Obradović iz Blatnice, drugu  je dobila Adrijana Kikić iz OŠ Ivana fra Frane Jukića iz Sivše, a treću Nirmela Halilović iz OŠ Huso Hodžić  Tešanj. Nagrada se sastojala od novčane u iznosu 60, 50 i 40 KM i knjige Tačka  Amira Brke. Pored toga sve tri škole u koje idu učenice dobitnice nagrada su dobile paket knjiga za školske biblioteke koje im je poklonio Cko.

Proglašenju pobjednika prisustvovali su i direktori škola iz kojih dolaze pobjednici: Slobodan Krajina (OŠ Ivan Fra Frane Jukić Usora ), Miladin Gotovac (OŠ Dositej Obradović Blatnica),  mr. Almina  Brkić (OŠ Huso Hodžić Tešanj) zatim nastavnici nagrađenih učenica Monika Čolić (OŠ Ivan Fra Frane Jukić), Mersa Mulalić (OŠ Huso Hodžić) i Željka Đurić (OŠ Dositej Obradović), predstavnik NVO Budućnost Siniša Moret.

S lijeva Slobodan Krajina, Sead Korajlić, mr. Almina Brkić,  Ivica Budulica, Nirmela Halilović, Adrijana Kikić, Miladin Gotovac, Željka Đurić, Monika Čolić, Mersa Mulalić, Amir Brka i Siniša Moret

Promocija knjige pjesama Stalaktit Adina Ljuce

U okviru Tešanjskog proljeća 2016 u organizaciji Cko održana je promocija knjige pjesama  Stalaktit Adina Ljuce. U promociji su učestvovali dr. Muhidin Džanko i dr. Enver Kazaz. Moderator je bio Amir Brka.

Dr. Muhidin Džanko, Adin Ljuca, dr. Enver Kazaz i Amir Brka

O autoru i ovom 145 izdanju Centra za kulturu i obrazovanje preko odlomka iz recenzije dr. Envera Kazaza pisao sam u Tešanjskom dnevniku 23-30.11.2015. godine.

I dr. Muhidin Džanko je istakao da je Adin Ljuca u samom vrhu naših pjesnika iz dijaspore.

Ekonomski razvoj lokalnih zajednica prepreka masovnom odlasku iz BiH

Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini (UZOPI BiH) održala je svoju redovnu Skupštinu u Tešnju. Na Skupštini je održana i rasprava na temu : Ekonomski razvoj lokalnih zajednica-preduslov zaustavljanja masovnog odlaska građana. Prije Skupštine   održana je koferenecija za štampu na kojoj su govorili Mirhunisa Zukić i predsjednik Društva prijatelja prirode Lipa iz Odžaka Ivo Lubin.

Iznijeli su informaciju o istraživanju koje su proveli u 1091 zajednica, 41 lokalna nevladina organizacija, predstavnici lokalnih vlasti, mnogobrajni volonteri i članice Unije. Došli su do podatka da je legalnim i ilegalnim putem, preko 80.000 građana napustilo Bosnu i Hercegovinu i taj trend još nije zaustavljen. Iseljavaju se sve etničke grupe. Posebno je intezivan odlazak povratnika. Ivo Lubina je napomenuo da se iz Odžaka nakon poplava iseljavaju cijele porodice. Veći dio stanovništva ima hrvatske putovnice koje omogučavaju jednostavan odlazak u Hrvatsku ili treće zemlje evropske unije.

Njaveći odlazak je zabilježen u Sanskom Mostu 2300 porodica ili 7000 osoba Zvorniku 2000 porodica ili 6000 pojedinaca, Bijeljini 2000 porodica ili 5500 pojedinaca. Udruženje ukazuje na alarmantan podatak da u BiH nestaju gradovi odlaskom građana iz BiH. Pored legalnih odlazaka prisutni su i ilegalni gdje se za oko 7000 KM organizovane grupe odvode migrante u određene zemlje u kojima se često ne mogu snaći pa se vraćaju ponovo u BiH.

Posebno je uočljivo da odlaze mladi i visokoobrazovani građani. Preduslov za zaustavljanje  odlaska je ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Kao primjer navedena je općina Tešanj  gdje nema odliva stanovništva i baš zbog toga je odabrana za mjesto održavanja Skupštine i razmataranja navedene teme.

Mirhunisa Zukić i Ivo Lubina

Akademik Muhamed Filipović posjetio Tešanj

Akademik dr. Muhamed Filipović došao je u privatnu posjetu Tešnju i iskoristio priliku da posjeti firmu Koteks i vlasnika Muharema Sejdića. Izrazio je želju da sretne i porazgovara sa jednim brojem Tešnjaka. Razgovarano je o širim društvenim temama, a onda i o potrebi da BiH ima svoju Enciklopediju.

Akademik je informisao prisutne da posjeduje veliki dio materijala za izradu Enciklopedije BiH i da bi želio ovaj posao finalizirati. Pokušao je u nekim državnim institucijama kojima bi to bio i prirodan posao, ali nije našao pozitivan odgovor, pa smatra da bi nosilac aktivnosti trebala biti Akademija nauka i umjetnosti BiH.

Na ovaj način je želio vidjeti da li bi u Tešnju postojalo raspoloženje i podrška za ovaj poduhvat. Naime preostali dio posla je dopuna materijala koje je proizvelo posljednje vrijeme i tehničko finansijski dio realizacije projekta. Govorio je o tome da je Bosnu i Hercegovinu potrebno predstaviti van njenih granica, ali i njenim stanovnicima, jer znanja o BiH uglavnom dolaze od drugih, ali ne i iz Bosne i Hercegovine. Akademik je obećao da će dostaviti pisani prijedlog sa potrebnim aktivnostim. Učesnici u razgovoru su istakli potrebu da bi se sa pokrenutom inicijativom trebali upoznati odgovarajuće institucije u Tešnju kada dođe pismeni prijedlog  inicijative. Tokom razgovora pojavio se i ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZE-DO kantona Nurđehan Šahinović koji je prisustvovao Skupštini UZOPI u Tešnju i svračajući u Koteks zatekao akademika dr. Filipovića u razgovoru sa Tešanjacima.

S lijeva na desno: mr. Sakib Kurtić, dr. Džemal Najetović, akademik dr. Muhamed Filipović, Mustafa Bešlagić, Muharem Sejdić, Nurđehan Šahinović, Alija Galijašević, Haris Sejdić i okrenut leđima Ramiz Brkić.

Dvadeset godina Belif d.o.o.

Prvi kapacitet hemijske industrije u Tešnju Belif d.o.o. obilježava 20 godina svog postojanja. Vlasnik firme Adem Šišić je odlučio da u aprilu (mjesecu kada je firma registrovana, a počela je sa proizvodnjom u maju) otvori fabričke kapije za nekoliko grupa iz svog okruženja. Tako su Belif d.o.o. posjetili privrednici iz Bukve, privrednici iz Jelaha i Tešanjke, mještani njegovog rodnog mjesta Raduše i imami Medžlisa IZ-a  (po Ademu nemaju priliku da obiđu kolektivno neki proizvodni pogon pa je odlučio da ih pozove koa posebnu grupu).

Nakon završenih ovogodišnjih investicija proizvodni proces, skladišta i cijeli tvornički krug ostavio je impresivan utisak na goste. I ako većina živi u neposrednoj blizini nije znala o kakvom modernom kapacitetu se radi.

Privrednici iz Tešnja i Bukve

Nakon obilaska proizvodnih i skladišnih pogona Adem Šišić je u lijepo uređenoj prostoriji za prezentacije kratko upoznao goste sa firmom.

Početak je bio u iznajmljenom prizemlju, a prava industrijska proizvodnja krenula u tek formiranoj industrijskoj zoni Ciglane na parceli od 2300 m2.  Danas Belif  d.o.o. proizvodi oko sto proizvoda na 11500 m2 zemljišta sa 4 000 m2 pokrivenog prostora. Na ovom prostoru su smještene firme Belif d.o.o. i Life oil d.o.o.,  kćerka firma, koje zapošljavaju ukupno 50 radnika. Prvi poslovi realizirani su sa sredstvima komercijalnih banaka  do 32% kamate, da bi ozbiljnija proizvodnja bila realizovana sa sredstvima dobivenim od komercijalnih banaka od  USAID-a sa kamatom od 12%. Danas firma koristi daleko jeftinija bankarska sredstva koja hipotekarno opterećuju firmu sa 20%, a sredstva se koriste najvećim dijelom za blagovremnu nabavku materijala za sezonske poslove. Belif  d.o.o u najkraćem roku izvršava svoje obaveze prema dobavljačima prema kojima nema dugova, radnici su zadovoljni sa redovnim platam, a i njihovim iznosima. U fazi izgradnje je proizvodno skladišni prostor od 1150 m2 u kome se planira proizvodnja ambalaže (prije svega za svoje potrebe)  i zaposlenje još pet radnika do kraja godine.

U prolazu jedan od posjetilaca primjeti: Dobra je atmosfera u ovoj firmi, vidiš osmjeh na licima svih zaposlenih.

 

Foto zabilješka

Ranije najavljeni radovi na prilazu Gradini u Tešanjskom dnevniku su u punom jeku

Stare  fotografije

Rukovostva Općine Tešanj prilikom proimopredaje dužnosti 1984. godine

Stoje s lijeva: Nurija Ljevaković strai sekretar Izvršnog odbora  Skupštine opštine, Vlatko Dačić predsjenik Komisije za privredu i finansije, Smail Smailbegović sekretar Sekretarijata  za narodnu odbranu, Sejfudin Unkić šef Službe za zajedničke poslove, Mustafa Cerovac dotadašnji predsjednik Izvršnog odbora SO, Dževad Halep sekretar Sekretarijata za urbanizan i geodetske poslove, Marko Baštijanović  novi predsjednik Komisije za društvene djelatnosti i opštu upravu,  Momčilo Spasojević  profesionalni član Izvršnog odbora SO (društvene djelatnosti), opštine, Tomislav Kulić novi predsjednik Izvršnog odbora SO, Azemina Galijašević  profesionalni član Izvršnog odbora (privreda) SO,  Milan Nesterović predsjednik Skupštine opštine, Selim Brkić  direktor Uprave za za društvene prihode.

Čuče: Hasan Begović novi sekretar IO SO, Svetozar Pejčić sekretar Sekretarijata unutrašnjih poslova, Edhem Mehinović Sekretar SO i Ivica Babić dotadašnji predsjedni Komisije za društvene djelatnosti.

(Fotografija Ivice Babića, a idenetifikaciju izvršio Selim Brkić)

Sa table na Gornjoj čaršiji

(Semir Kantić je podlegao nakon teškog ranjavanja u saobraćajnoj nesreći u kojoj su život izgubile mati Safija i sestra Nihada. Prema pisanju štampe otac Sakib je dao saglasnost za doniranje Semirovih organa i da su već izvršene dvije transplatacije)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *