Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 25.4-2.5.2016. godine

Promocija knjiga dr. Galiba Šljive Historija BiH 1788-1878

U organizaciji izdavačke kuće Planjax, a u okviru Tešanjkog proljeća 2016, održana je promocija edicije Historija BiH 1878-1878 autora prof. dr. Galiba Šljive. Promotori su bili prof. dr. Azem Kožar, mr. Bajruzin Hajro Planjac i Ramiz Brkić, a moderator Muamera Planjac.

S lijeva: Bajruzin Hajro Planjac, prof. dr. Azem Kožar, prof. dr. Galib Šljivo, Ramiz Brkić i Muamera Planjac

 

Ovo djelo, od 12 knjiga, ocijenjeno je kao kapitalno, a ugledni profesori i naučnici iz BiH okarakterisali su ga kao prvo djelo koje govori o pravoj istoriji BiH.

Šljivo je na ovom naučnom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inostranstvu. U knjizi su detaljno opisani događaji iz perioda posljednjih devet decenija Otomanskog carstva.

Prof. dr.Galib Šljivo je rođen 15. septembra 1933. godine u selu Brčigovo, općina Rogatica. Osnovnu školu, nižu gimnaziju i učiteljsku školu završio je u Sarajevu. Od 1939. godine bio je smješten u Vakufski, odnosno Sirotinjski, dom u Sarajevu, koji je poslije drugog svjetskog rata preimenovan u Dom ratne siročadi, do sredine 1950. godine, kada je završio Učiteljsku školu u Sarajevu. Studirajući uz rad, završio je Višu pedagošku školu u Sarajevu na grupi istorija i geografija. Potom, opet uz rad, završio je historiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio je 1972. godine. Pošto je položio sve ispite i odbranio magistarski rad “Klek i Sutorina u XIX vijeku” dobio je akademski stepen magistra filozofskih nauka. Potom je, na istom fakultetu, 15. januara 1975. odbranio doktorsku tezu “Politika Austrije prema pokretima u Bosni i Hercegovini sredinom XIX vijeka” i stekao akademski stepen doktora istorijskih nauka.
Radio je kao učitelj, profesor i direktor u osnovnim i srednjim školama. Bio je direktor Instituta za istoriju u Banja Luci. Predavao je na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci. Devedesetih je bio i direktor Jugoslovenskog instituta za istoriju. Uporedo sa pedagoškim radom neprekidno se bavio naučno istraživačkim radom.

Od  od 1990. godine, dr. Galib Šljivo objavio je sedam novih historijskih monografija i preko sedamdeset studija, članaka i kraćih radova.

 

Novi proizvodni kapacitet u Sejmen Polju

Nanese me put za Radušu preko Sejmen Polja i dok sam zaobilazio sjelinu na putu od bunara  prema raduškoj džamiji, zapazih dva kostura proizvodnih hala (u zadnje vrijeme lijepa ukras tešasnjim pejsažima). Već sam ranije saznao da će Madi d.o.o. planiranu investiciju u  proizvodnju rasplodnih jaja u Ljeskovcu realizovati u Sejmen Polju na prostoru bivše Ekonomije.

Napravim fotografiju,a na moj poziv telefonom direktor Edin Jabandžić mi saopći ljubazno da za mene i davanje podataka uvijek može naći vrijeme.

Investicija vrijedna 4 miliona maraka planirana je da se završi 20.6. ove godine. U 4 objekta nalazit će se farma sa roditeljskim „teškim linijama“ koka nosilja rasplodnih jaja. Na taj način Madi d.o.o zatvara svoj proizvodni ciklus u saradnji sa svojim kooperantima tako da sada sam upravlja svim procesima od proizvodnje jaja za rasplod do finalnog proizvoda. Proizvodit će se 30-35 hiljada jaja dnevno.

Obzirom da je pristupni put do objekata pored raduške džamije i izlaza na put za Radušu i Jevađije seoski sa slabom nosivošću (inaće zbog slabog kvaliteta mještani su ga nazvali izborni), Madi d.o.o. će investirati 60 000 KM u sanaciju i modernizaciju puta. Između proizvodnih objekata i puta zasadit će se voćnjak sa kruškama i jabukama na 30 dunuma.


Radovi na objektima se intenzivno odvijaju

Otvorena stalna arheološka postavka Tešanj kroz vrijeme

U Dizdarevoj kuli na Gradini otvorena je stalna arheološka postavka pod nazivom Tešanj kroz vrijeme. U stalnoj postavci nalazi se arheološka zbirka sa tešanjskog prostora, najvećim dijelom iz nastala u vremenu Osmanlijskog carstva i manjim dijelom srednjeg vijeka. Arheološka izložba historijsko i numizmatička uklapa se u  jednu cjelinu-stalnu postavku tešanjskog muzeja na Gradini. Autori koncepcije arheološke izložbe su Aleksandar Jašarević iz Reginalnog muzeja  Doboj i Azra Bečević Šarenkapa viši konzervator tekstila iz Zemaljskog muzeja Sarajevo. Na restauraciji keramičkog posuđa radio je Drago Hamdanović akademski vajar i keramičar iz Doboja. Na konzervaciji i restauraciji materijala radili su Hamo Karkelja viši preparator za metal i Eso Vesković konzervator savjetnik za keramiku iz Zemaljskog muzeja Sarajevo

S lijeva: Ernad Prnjavorac, Aleksandar Jašarević, dr. Mirsad Sijarić, Jasmin Mandžukić, mr. Azra Bečević Šarenkapa, Azra Muslija i Drago Hamdanović

 

Jasmin Mandžukić podsjetio je da je ovo treća izložba ove vrste, ali ovaj put stalna. Građanima  Tešnja 1985. godine  predstavljeni su prvi put nalazi sa tešanjske tvrđave. U arheološkoj kampanji koja je trajala 4 godine stručni tim arheologa:Đorđe Odavić, kustos Muzeja Trebinje i Zdenka Žeravica, arheolog muzejski savjetnik iz Zemaljskog muzeja Sarajevo radili su na  zaštiti arheoloških iskopavanja. Pored njih na iskopovanju su učestvovali Slavojka Golubović historičarka umjetnosti i profesorica u Gimnaziji Tešanj i Tonko Rajkovača, tada student arheologije. Prikupljeno je preko 3000 arheoloških jedinica.

Drugi put, privremenu izložbu arheoloških nalaza priredio je Centar za kulturu i obrazovanje 1998. godine u foaeju tešanjske biblioteke. Direktor je tada bio Amir Brka, a na pripremanju izložbe je radio Rifat Kantić tada rukovodilac za muzejsku djelatnost (muzejska djelatnost je tada bila u okviru Cko).

Ovo je treće i trajno postavljenje arheološke zbirke sa tešanjskog prostora.

Direktor Ernad Prnjavorac se zahvalio svim učesnicima u realizaciji izložbe, ali i institucijama koje su dale podršku: Federalnom i Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta i rukovodstvu Općine u zadnja dva mandata.  Izložbu je otvorila pomoćnica Načelnika Azra Muslija. Izložba je dio programa Tešanjsko proljeće 2016.

Umro Enver Korajlić

Nakon kraće bolesti umro je Enver Korajlić po mnogo čemu poznat i omiljen naš sugrađanin i rijetko dobar čovjek. U porodičnoj radnji je ovladao zanatom obrade kože. Prvi je školovani tašnar iz Tešnja. U svojoj radionici do unazad mjesec dana radio je pune 62 godine. Prije toga bio je dio stručne ekipe koja je bila temelj nastanka Sloge. Bio je lovac sa najdužim lovačkim stažom u LD Kiseljak. Kakav je lovac bio govori i njegovo sjećanje:

-Gone kerovi zeca prema meni svi pucaju i zec pade ispred mene. Huso Zlatić (Ljevaković) kaže pucaj pa reci da si ga ti ubio. Nisam mogo, vala. Nikada divljač pa ni zeca nisam jeo.

Bio sam jednom sa njim i njegovom ekipom u lovu (Hare Bukvić, Muhamed i Dina Hodžić, Miralem i Melisa Silajdžić). Sjećam se da je glavna tema tom prilikom bio njegov ker, avlijaner, koji se, čim je osjetio miris iz lonca u kome se spremao grah,  odmah vratio iz lovišta dok je Enver po povratku strasno pričao kako je njegov ker istjerao zeca. Enver je bio lovac koji je više zabavljao lovce nego što se stvarno bavio lovom. Uvijek veseo i prijatan u društvu. Enver je bio i strastveni navijač TOŠK-a. Na zadnjoj utakmici TOŠK-Sarajevo izveo je prvi udarac.

Nije se ženio pa je i to bila tema čestih šala jer su ga prozivali da mu je  bilo teško ostaviti one druge, a sve nije mogao oženiti. Zvali su ga i Šikarić. I to je priča iz lova kada ga je jedan kolega našao sa ženskom u nekoj šikari tokom lova. Dolazio je u kafanu, uvijek veseo i spreman na šalu. Nedostajaće ovoj tešanjskoj čaršiji, jer novo vrijeme više ne „proizvodi“ takve vesele ljude dobrog srca.

Održan prvi međunarodni turnir u tekwondu Tešanj open 2016

Prošla sedmica je bila puna događanja, pa nisam stigao zapisati jedan događaj koji se nalazi u sadržaju Tešanjskog proljeća, a održan je u nedjelju 24.4. To je turnir u tekwondu Tešanj open 2016. Zamolio sam nivnara TV Smart Halida Fejzića da mi pošalje fotografiju i informacije o turniru što je on i učinio.

Turnir je otvorio Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Načelnika

U organizaciji Tekwondo Akademije Tešanj-Šije i TK Dragon Doboj Jug održan je prvi

međunarosni turnir u tekwondu Tešanj open 2016. Tešanj open 2016 je dio sadržaja Tešanjkog proljeća 2016. Na turniru su učestvovala 346 takmičara iz 15 klubova iz BiH i Hrvatske. U takmičenju su učestvovali mlađi kadeti, kadeti, juniori i seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji.Pokrovitelji su bili općine Tešanj i Doboj Jug. Osim ekipe Zaprešića iz Republike Hrvatske učestvovali su ekipe iz: Kaknja, Bugojna, Sarajeva, Zenice, Dervente, Visokog, Bijeljine, Zaprešića, Doboj Juga i Tešnja. U ekipnim poretku prvi su bili TA Tešanj Šije, drugi Visočaci, a treći Zeničani.

Dobro nam došli prijatelji, koncert Omladinskog ansambla Tešanj

Omladinski ansambl Tešanj organizovao je koncert u okviru Tešanjskog proljeća 2016 i ponovo napunio veliku salu Centra za kulturu i obrazovanje.Gost Omladinskog ansambla je bio hor Muzičke škole koji je zajedno sa solisitma ansamba i orkestrom pratio izvođače. Lijepo je vidjeti puno mladih ljudi okupljenih oko Ansamba. Pored već poznatih imena Brka Neire, Nermin Handžića,  Selme Plančić bilo je dosta,  za mene, novih imena. Pokrovitelj koncerta je Općina Tešanj. Mislio sam da kada Damir Galijašević ode na studije da će doći do problema u funkcionisanju Ansambla, posebno u stručnom dijelu, međutim njegovu ulogu je preuzela prof. Dženana Deljkić i sve je dobro funkcioniralo i lijepo su zabavili posjetioce.

 

Obilježen najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs

U pravoslavnom hramu Pokrova svete Bogorodice u Tešnju pred 30 vjernika obilježen je najradosniji pravoslavni praznik Vaskrs.
Molitvama na veliki četvrtak  (posljednja Isusova večera ), veliki petak (dan stradanja Isusa) i na sam Vaskrs (kada je Isusa vaskrsnuo).

Picture1

(Zahvaljujem se Bobanu Kršiću na dostavljenoj fotografiji i informaciji)

 

Stare fotografije

am13

Lovačko sijelo kod Hamze : Hamza sa unucima Lejlom i Tarikom, Adem Handžić.Muzičari iz Visokog sa poznatim sazlijom Mašurom, ispod desnog prozora: Munib Ćuruković krojač iz Zenice, do njega Hašim Vojvodić, zatim Anto Karačić predsjednik LD „Zmajevac“ iz Zenice Fuad Agačević  sekretar LD „Zmajevac“ i ostali gosti iz Visokog

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *