Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 2-9.5.2016. godine

Direktor doc.dr. Rifat Sejdinović
Direktor doc.dr. Rifat Sejdinović

Posjeta Općoj bolnici

Na otvorenju Ville Nađa u Ukusu saznadoh od direktora doc.dr. Rifata Sejdinovića da u Općoj bolnici ima dosta investicionih novosti, ali i onih drugih što je bio dobar razlog za moju posjetu.

 

Direktor doc.dr. Rifat Sejdinović

Vlade Federacije BiH i Ze-Do kantona odobrile su projekat poboljšanja energeteke efikasnosti Opće bolnice vrijedan 997 000 KM. Sredstva su obezbjeđena putem Svjetske banke i namjenjena su za zamjenu krova, zamjenu prozora, topliju fasadu i uvođenje alternativnog snabdjevanja energijom. Povrat kreditinih sredstava vršit će vlade Ze-Do kantona i Federacije BiH. Dok smo razgovarali direktoru je na sto stigao tekst raspisanog tendera za izvođače navedenih radova.

Nakon što je stari aparat CT u Općoj bolnici rashodovan zbog starosti ( zbog njegove starosti proizviđač prestaje sa uslugama servisiranja) nabavljen jen je novi aparat Simens CT32, najnoviji model, čija cijena je 500 000 KM. Vlastitim sredstvima je uplaćen iznos od 100 000 KM, a otplatu preostalog duga u 12 rata će vršiti Opća bolnica u saradnji sa tešanjskim privrednicima. Jedan broj njih se već odazvao akciji.

Dok sam obilazio prostorije bolnice primijetio sam radove u kupatilu hirurgije. Opet je u pitanju donacija tešanjkih privrednika ovaj put Hife d.o.o. Umjesto postojećeg Hifa d.o.o. će uraditi novo kupatilo i na Internom odjeljenju.

Još jedna novina koja se radi donacijom, ovaj put firme Inter d.o.o. To je bolesnička soba, VIP apartman, namjenjen biznismenim i drugim poslovnim ljudima koji će nakon operativnog zahvata ili neke druge potrebe za boravkom u bolnici moći obavljati svoje poslove, primati saradnike. Apartman će biti komercijalnog karaktera.

Tešanjski privrednici su za proteklih deset godina Općoj bolnici donirali oko 500 000 KM isključivo u nabavku opreme. Ovim sredstvima su nabavljeni dijalizni aparati, uređaji za funkcionalnu dijagnostiku kardiovaskularnog sistema i uređaji za patološku dijagnostiku. Obišao sam i patološku laboratoiju koja je veoma značajna. Na zidu do ulaza nalazi se ploča sa natpisom da su sredstva donirali tešanski privrednici. Prije se za patološke nalaze dugo čekalo, a sada se nalazi dobiju za 4 dana.

Novi CT uređaj

I u prostorijama za laboratorijsku dijagnostiku ima puno toga novog. Tamo sretoh komšiju, načelnika Službe dr. Emira Hondu . On mi reče da ono što karakteriše rad laboratorije je da nema liste čekanja, da imaju vrijedno i iskusno osoblje koje je posvećeno prije svega pacijentima.

Zadnjih godina većina aparata na kojima se rade najsloženije analize je obnovljena, a kupljeni su i aparati koji prelaze  standarde ovog tipa laboratorija u općim bolnicama Federacije (sekundarni nivo) te se zadnje četiri godine osiguranici Ze-Do kantona ne moraju više upućivati za određene pretrage u Kliničke centre Tuzla i Sarajevo.

To se prije svega odnosi na pretrage kod sumnje na autoimuna oboljenja kao sto je reumatoidni artritis, lupus eritematodes, sklerodermija, Sjoegrenov sindrom,Chronova bolest  celijakija, antifosfolipidni sindromi te kod sumnjih na  alergija, pa se u odnosu na prije značajno  skratilo potrebno vrijeme za dobijanje relevantnih laboratorijskih nalaza.

Od sredine juna planirano je da se elektroforetskom  metodom započne dijagnostika promjena u sastavu proteina krvi koja će biti značajna pomoć u prepoznavanju uzorka kod produženih nejasnih upalnih stanja ili kod sumnje na multipli mijelom, maligne bolesti plazma ćelija bijele krvne loze .

U sklopu kompletiranja laboratorijske  dijagnostike antifosfolipidnog sindroma, urodjenog ili stečenog poremećaja koji uzrokuje veću sklonost zgrušavanju krvi, a što može često dovesti do duboke tromboze vena nogu, plućne embolije ili  nejasnih gubitaka ploda u prvom tromjesječju trudnoće, planirana je i skora nabavka PCR aparata kojime će se moći  otkriti promjene  genetskog materijala  kod  tih pacijenata.

U dnevnim novinama svakodnevno čitamo o dubiozama bolnica u Banja Luci, Sarajevu, Zenici. Na internetu su hit fotografije o izgledu prostorija bolnice u Pančevu u Srbiji.

Međutim Opća bolnica Tešanj već 4 godine posluje pozitivno. Od 223 zaposlena 46 su ljekari. Prošle godine su obezbjeđeni uvjeti za specijalizaciju ili subspecijalizaciju za 8 ljekara. Pored toga obezbijeđeno je obavljanje pripravničkog staža za 49 diplomiranih medicinskih sestara i tehničara. Tokom obavljanja pripravničkog staža Opća bolnica je obezbijedila troškove prijevoza i toplog obroka.

Ono što je veoma bitno u Općoj bolnici ne postoje liste čekanja. Čeka se onoliko koliko je potrebno da se pacijenti pripreme za hiruršku ili drugu intervenciju.

Na izlasku iz kancelarije primjetio sam u hodniku uokvireno priznanje iz Republike Srpske za saradnju u vrijeme velikih poplava prije dvije godine i prihavata pacijenata na dijalizu sa područja Doboja.

Cvijeće proizvedeno u Poljoprivrednoj školi uljepšava javne površine

U proljetnoj sezoni javne površine u Tešnju, Jelahu i Tešanjci bit će zasađene sa oko 8000 struka raznog cvijeća. Rasade će zasaditi učenici Poljoprivredne škole koja radi u sastavu Mješovite srednje škole. Prema ugovoru sa Općinom Poljoprivredna škola obezbjeđuje proizvodnju rasada i rasađivanje, a zemlju, sjeme i palete za transport finansira Općina. Već su zasadili (petak 6.4,) 5300 sadnica, a čim vremenski uvjeti dozvole nastavit će sa sadnjom preostalih 2700 sadnica (obnovit će i one koje je mraz uništio). Obaveza je Općine da po završetku poslova obezbjedi 600 KM za troškove ekskurzije učenika na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i posjeta poljoprivrednom dobru u Futogu.

Susret sa profesorom stručnih predmeta i prakse Muharemom Mulabdićem pružio je priliku da porazgovaramo i o školi, ali i o poljoprivredi.

Poljoprivrednu školu u Tešnju pohađa 35 učenika poljopriovrednih tehničara prve i druge godine.Uz školu se nalaze i plastenici koji služe za praktičnu nastavu (dva su od Udruženja koje okupljaju djecu sa posebnim potrebama, a njihovo korištenje bi trebala preuzeti Poljoprivredna škola). Pored rasadnika uz školu je izgrađen i staklenik u kome se uzgajaju rasadi cvijeća.

Muharem Mulabdić u školskom rasadniku

Muharem Mulabdić je odrastao u porodici poljoprivrednika i od malih nogu se upoznao sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda i uzgojem stoke. Završio je Srednju poljoprivrednu
školu u Bijeljini opći smjer, a Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu- smjer zaštita bilja.

Radio je u poljoprivrednoj apoteci
u Jelahu, a od 2004 godine kao predavač u školi.

Značajni pomaci u razvoju poljoprivrede naročito u proizvodnji malina, voća, kornišona, uzgoju stoke i dr., smatra Muharem, prate sistemski problemi. Problem je u u tome što mi uvozimo sadnice voća koje nisu prošle karantin, proizvodimo sadnice malina koje su već zaražene, jednostavno nisu osigurani uslovi kvaliteta kako to rade razvijene zemlje. Moguće su pojave raznih bolesti na koje nećemo imati adekvatan odgovor. Problem imamo i sa kvalitetom sjemena za oplodnju koje uvozimo. Sa uvozom sjemena, sadnica uvozimo i razne bolesti koje prije nismo imali.

Smatra da je proizvodnja kornišona veoma isplativa i da je Tešanj prošle godine proizveo više od 1000 tona.

Na Gornjoj čaršiji otvoren restoran brze hrane ELIT

Mladi bračni par Galijašević, Lejla je diplomirana pravnica i Ismar nastavnik razredne nastave i komercijalista (Viša škola za menadžment) odlučili su da pokrenu vlastiti biznis. U petak 6.5. otvorili su restoran brze hrane Elit na Gornjoj čaršiji.

Ismar i Lejla

U ponudi restorana nalazi se Doner kevab, čorbe, uštipci, lazanje, omlet, roštilj, kuhana jela, brza jela (hamburger i sl) i dr.

Završeno Tešanjsko proljeće 2016 promocijom knjige Jezik negativne ontologije Envera Kazaza

U organizaciji Cko održana je promocija knjige Jezik negativne ontologijepoetički okviri
književnog opusa Amira Brke kao zadnji sadržaj Tešanjskog proljeća 2016. U promociji knjige su učestvovali. Ljijana Šop, dr. Muhidin Džanko i Nedžada Fejzića. Moderator je bila Almina Brkić. Promociji je prisustvovao i predsjedavajući OV-a Senad Subašić.

Objašnjavajući u uvodu motive nastanka ove knjige, Kazaz piše da je poezija Amira Brke zauzela centralna mjesta bosanskoga književnog kanona, a da joj se potom pridodala i Brkina proza, njeni fantastički svjetovi i istraživanja žanra, i nesumnjiva antologijska dostignuća. Kazaz naglašava da je kritički pristup takvom književnom opusu nemoguć u obliku klasičnog prikaza, već je nužna interpretacija koja svoj jezik usklađuje s jezikom poezije i priče, a gradi dijaloške interpretativne mreže u odzivu na književne svjetove, svjesna njihovog semantičkog beskraja. Zato su ove interpretacije u isti mah sintetske i sintetizirajuće, jer svaka od njih akumulira u sebe one prethodne, istodobno se otvarajući za one koje će doći s novim piščevim djelima i novim pitanjima u univerzumu dijaloga o jeziku i svijetu književnosti.

Ugledna književna kritičarka iz Beograda Ljiljana Šop na promociji knjige uz ostalo je rekla: Kazaz je postupno registrovao i slojevito interpretirao osnove Brkine poetike, njene tematsko-motivske okvire, filozofsku podlogu koja je veoma važna kao univerzalna nit i svojevrstan znak celovitosti jednog duhovnog i moralnog i estetičkog sistema, jezičku realizaciju kao i zavodno versifikatorsko umeće, a potom i poetičke promene koje slede iz knjige u knjigu vazda iznenađujući čak i najbolje znalce ovog slojevitog dela, pa Brkinu prozu, šireći vlastite interpretativne krugove onako kako je Amir Brka širio svoj književni univerzum.

Almina Brkić, dr. Muhidin Džanko, dr. Enver Kazaz, Ljiljana Šop i Nedžad Fejzić

Stare fotografije


U sredini Sead Šeremet, desno Zulejha Kerić udata Berberović


Husein Srkalović, Abduselam Hadžismajlović i Meho Smailbegović desno Hasan Subašić

Fotografije sam “skinuo” sa stakla- negativa fotografa Mustafe Deljkića, koji su u vlasništvu Cko i koje sam uspio identifikovati.

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *