Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 16-23.5.2016. godine

Programska konvencija SDP-a za Lokalne izbore 2016 i skup Foruma žena

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je Programska konvenciju za Lokalne izbore 2016. godine OO SDP Tešanj. Ovo je prva konvencija (uz Doboj Jug) koje će se u sljedećim danima održavati u svim OO SDP-a BiH.

S lijeva Irfan Čengić, Sanida Ibrahimkadić (od subote Demirović) član Predsjedništva OO SDP Tešanj, Nermin Nikšić i Senad Subašić

Mala sala je bila nedovoljna za ovakav skup. Lijevo u prvom redu Amir Galijašević i Vedran Kaser nosilac liste za Općinsko vijeće

Na Programskoj konvenciji su učestvovali kao gosti:predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić i predsjednik KO SDP Ze-do kantona Senaid Begić, nezavisni kandidat Amir Galijašević koji je predstavljen članstvu kao kandidat koga će podržati SDP (nedostaje usaglašavanje još nekih detalja).

Na skupu su govorili: predsjednik OO SDP Tešanj Senad Subašić, Vedran Kaser nosilac liste za Općinsko vijeće, Irfan Čengić, Senaid Begić i Nermin Nikšić.

Senad Subašić je kazao, a to su potvrdili Irfan Čengić i Nermin Nikšić da je strateški interes SDP-a da u Ze-do kantonu dobiju izbore u Zenici, Maglaju, Tešnju i Doboj Jugu.

Nikšić je naglasio da je SDP spreman za zajednički nastup sarađivati sa svim lijevim ne nacionalnim strankama u nastupu na izborima. Prvi takav primjer je i primjer Tešnja koji će sa podrškom nezavisnom kandidatu oko koga bi se okupile stranke ljevice i pokazati odlučnost u tom pravcu.

Senad Subašić je naglasio da su bez unutrašnjih stranačkih problema usaglasili listu kandidata za OV-e Tešanj u kome se nalazi preko 50 mladih i 40 % žena.

O sadržaju Izbornog programa govorio je Vedran Kaser, a štampani primjerci su dijeljeni posjetiocima.

Kantonalni Forum žena SDP-a okupio je u Tešnju oko 80 članica, od čega 60 iz drugih mjesta Ze-Do kantona. Okupile su se na okrugli sto na temu Statut SDP-a BiH i Izmjene Izbornog zakona. Nakon toga članice FOŽ-a SDP-a Ze-do kantona su se družile i obišle Gradinu i Eminagića konak.

Okrugli sto su vodile s lijeva: Angelina Rajkovača predsjednik FOŽ Tešanj, Nadežda Filipović koordinatorica FOŽ Ze-do kantona, Dževahira Tahirović i Marina Mujkanović sekretar FOŽ Ze-do kantona.

Održan Sajam privrede Biznis 2016

Održan je dvanaesti po redu Sajam privrede Biznis 2016 u organizaciji Udrženja privrednika
Biznis Centar Jelah Tešanj. Sajam je prvi put održan na prostoru bivšeg DC-a na 3500 m2 zatvorenog i 7000 otvorenog prostora. Na sajmu je učestvovalo preko 120 domaćih i stranih izlagača. Svoj štand imala je i ambasada Indonezije. Partner Sajma je bila Privredna komora BiH, a podršku kao i svake godine dala je i općina Tešanj.

Otvaranje Sajma i gosti

Na otvaranju Sajma obratili su se: načelnik Općine mr. Suad Huskić, predsjednik Federalne privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, premijer Ze-do kantona Miralem Galijašević, Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Adil Osmanović, Mirko Šarović, Senad Brka, Suad Huskić, Miralem Galijašević, Haris Sejdić privrednik, Hajrudin Ređović novinar, NN, Nuđahedin Šahinović, Ilija Nikić, Meho Galijašević posjetilac.

Među gostima bila je i ambasadorica Indonezije Njena Ekselencija gospođa Amelia Achmad Yani, Ministar ministarstva civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Svjetlana Cenić Regionalni poslovni klub Biznis plus i ugledni ekonomski stručnjak, Edin Dilberović direktor Direkcije za Evropske integracije, Ministar ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ze-Do kantona Nurđedin Šahinović, Ministar ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ze-Do kantona Himzo Smajić, načelnici više općina (zapazio sam načelnika općine Konjic Emira Bubala, općine Usora Iliju Nikića).

Vrpcu su presjekli Senad Brka, Mirko Šarović, Miralem Galijašević i Adil Osmanović.

Senad Brka, Mirko Šarović, Miralem Galijašević (zaklonjen) i Adil Osmanović

Prije zvaničnog otvaranja goste su zabavili folklorna frupa iz Indonezije i solisti Igor Vukojević i Neira Brka.

Panel diskusija na temu Evropske integracije i ljudski resursi

U panel diskusiji na temu Evropske integracije i ljudski resursi, sa akcentom na mlade, učestvovali su veoma kompetentni i autorativni učesnici: Mirko Šarović, Adil Osmanović, Edin Dilberović, mr. Suad Huskić, Svetlana Cerić. Moderator je bila Ikka Ferrer Gotić.

Mr. Suad Huskić, Mirko Šarović, Svetlana Cenić, Adil Osmanović, Edin Dilberović, Edin Jabandžić potpredsjednik Udruženja privrednika, Senad Brka i dr. Venan Hadžiselimović potpredsjednik Udruženja privrednika

Nakon što je Mirko Šarović nešto ranije napustio skup na njegovo mjesto sjeo je Martin Raguž koji takođe učestvovao u diskusiji.

Nakon davanja ocjene današnje pozicije BiH na putu u EU i položaj mladih Mirko Šarović smatra da su ključni faktori stabilnost zemlje i institucija države, kao i pravilan odabir prioriteta, a to su razvoj i ekonomija. Smatra da su napravljeni pozitivni pomaci u 2015. i u proteklom periodu 2016. godine i smatra da bi mogli dobiti status kandidata uz rješenje pitanja popisa i mehanizma koordinacije u 2017. godini.

Adil Dilberović je naglasio da se u reformama kroz koje možemo proći 80% se odnosi na ekonomske.

Načelnik mr. Suad Huskić je iznio podatak da se u Tešnju zadnjih godina ostvaruje priraštaj stanovništva što je veoma važno za dugoročne razvojne planove i da u tešanjkoj općini na jednog penzionera dolaze 2,2 radnika što je puno više u odnosu na prosjek u BiH. Primjetio je da i pored porasta proizvodnje i izvoze povrat od PDV-a općini se ne povećava i na taj način se ne stimulišu pozitivna kretanja u primarnom sektoru.

Kod svih učesnika u panel diskusiji su dominirala ekonomska pitanja.

Panel diskusija na temu Automobilska industrija –perspektive razvoja BiH.

U organizaci Privredne komore Federacije BiH održana je panel diskusija na temu Automobilska industrija –perspektive razvoja BiH. U diskusiji su učestvovali: Zijad Tvrtković, Kasim Kotorić Pobjeda, Ćazim Hamzić Prevent i Fad, prof. Ahmet Čekić Mašinski fakultet Sarajevo i prof Asim Gradinčić Privredna komora SBK kantona.

Organizator panela je Privredna komora Federacije BiH, a moderator je bila Amela Kečo.

U diskusiji je iskazana potreba za integrativnim oblikom udruživanja proizvođača u auto industriji (klaster nije dao odgovor, a nemamo velikih privrednih sistema),zatim potreba obostrane podrške privrede i obrazovnih institucija “proizvodnji” stručnjaka za ovu industriju, Tema je bila sadašmki potencijali buduće promjene koje mogu bitno uticati na dugoročne planove (električni automobil).

S lijeva: Zijad Tvrtković, Ćazim Hamzić, Kasim Kotorić. prof. Ahmet Čekić i prof. Asim Gradinčić, Senad Brka i Mirsad Jašarspahić

Potpisani ugovori sa mladim poduzetnicima za njihove ideje

Općinski projekat Najbolje poslovne ideje mladih finaliziran je potpisom ugovora sa 9 mladih čiji su programi odobreni. To su: Ismar Galijašević-proizvodnja tradicionalnih jela, Mensur Saltagić- plastenička proizvodnja, Faruk Garić-web i grafički dizajn, Ammar Halepović-dizajn i proizvodnja edukativnih didaktičkih igara, Adnan Mehić-stomatološka ordinacija, Ernada Dedukić-administartivno pravni ured, Belma Bošnjak-agencija za strane jezike, Kenan Alić-3D podovi, Muhamed Agić-obrada metala.

Načelnik Općine je potpisao ugovore uz prosustvo Senada Brke predsjednika Udružennja privrednika

Do sada je na konkurse bilo prijavljeno 97 kandidata sa svojim poslovnim idejama od kojih je 39 podržano, a 36 uspješno posluje i radi sa 67 uposlenih. Za ove namjene iz budžeta je izdvojeno 270 000 KM uz stalnu edukativnu podršku.

Madi d.o.o. osvojio tri medalje na sajmu poljoprivrede u Novon Sadu

Na 83. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu mesna industrija Madi d.o.o. je osvojila tri zlatne medalje za kvalitet proizvoda te tako još jednom potvrdila da je regionalni lider kada je u pitanju svojevrstan kvalitet i izvrsnost svježe i smrznute piletine te proizvoda od piletine.

Medalje su osvojili sljedeći proizvodi : “Madi” pileće meso, pileći parizer deluxe te “Madi” i dimljeni pileći file deluxe.



Štand Madija na sajmu Biznis 2016 su posjetili Mirko Šarovi i Adil Osmanović

Sajam privrede ove godine bio je bolji nego predhodni u nekoliko segmenata. Bilo je više i kvalitetnijih izlagača nego prošle godine. Prostor sa svim sadržajima je bio puno kvalitetniji od dosadašnjih. Koncepcija i organizacija je bila zaista dobra. Sve je funkcionisalo bezprijekorno što znači da je organizacija bila odlična. Gosti veoma ugledni. Teme panel diskuisija veoma aktuelne i vođene od kompetentnih i uglednih stručnjaka. Jedino je šteta što poruke poslane sa ovih skupova nisu više publikovane i doprle tamo gdje bi bile poželjne. Primjetan je bio veliki angažman predsjednika Udruženja privrednika, njegovih potpredsjednika, izvršnog direktora i dr. Tako me je na parkiralištu doktor nauka i usmjeravao gdje da parkiram auto!

Jedna poruka Mirka Šarovića (ministra koga javnost cijeni jer se prvi počeo miješati u svoj posao i praviti rezultate), tešanjskim poduzetnicima:

Vi ste ključna snaga ovoga kraja i ove zemlje. Zahvaljujući vama, ovo mjesto je postalo bolje mjesto za život svih građana.”

Emir Ajanović stekao zvanje doktora socioloških nauka

Prije nešto manje od dvije sedmice (10.5.) naš sugrađanin Emir Ajanović stekao je zvanje doktora socioloških nauka nakon odbrane doktorske disertacije na temu Osiguravajuća društva – novi životni stilovi ili potrebe ljudi u tranzicijskom društvu na Filozofskom fakultetu Univerizetata u Sarajevu pod mentorstvom prof. Dr. Saliha Foče.

Emir Ajanović je rođen 14.04.1973. godine u Tešnju. Osnovnu školu završio je u Tešnju, a Srednju medicinsku školu u Doboju.

Po završetku srednje škole, 1991. godine, upisuje se na Filozofski fakultet u Sarajevu, na Odsjek za filozofiju i sociologiju. Diplomirao je 2000. godine na temu Platonovo učenje o
jeziku i saznanju sa prosječnom ocjenom 8,85.

2004. godine upisuje postdiplomski studij na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, Filozofskog
fakulteta u Sarajevu.

Pod mentorstvom akademika prof. dr Vladimira Premeca, odbranio je magistarski rad na temu Filozofija 17. stoljeća kao utemeljenje naučne filozofije, te stekao akademski naslov magistra filozofskih nauka.

U periodu od 2001. do 2002. godine radio je u Pedagoškoj gimnaziji u Zenici kao profesor filozofije i profesor sigurnosti demokratskog društva. Od 2003. do 2007. godine radio je u vlastitom knjižarskom preduzeću. Od 2008. godine radi u Bosna – Sunce osiguranju i koncernu Agram.

Prvo na mjestu preuzimatelja rizika i savjetnika u osiguranju, a od 2011. godine na mjestu nadzornika u osiguranju.

Učestvovao je i aktivno sudjelova na više domaćih i međunarodnih naučno-stručnih skupova te objavio niz naučno stručnih radova.

Plesni klub WIN Tešanj na takmičenju u Živinicama

Dana 15.05.2016.  je u Živinicama održano državno takmičenje plesnih klubova u akrobatskom rock'n'rollu. Na ovom takmičenju učešće je uzeo i PK ”WIN” iz Tešnja i ostvario zapažene rezultate.

Ukupno su osvojili 7 medalja i to: tri prva mjesta u u kategoriji juniora: Amil Čvorić
Dalila Kurtić i Mini formacija 2  koju čine: Adna Alisa, Naida Sinanović, Hana Kovačević, Farah Imširović, Ajsa Vehab, Berina Mulabdić, Asija Bradarić, Sara Kršić, Lena Muratović i  Amina Prnjavorac.
Mini formacija 2 PK “Win” iz Tešnja oduševila je publiku.
Ernad Bedak sa svojom partenricom Dajanom Dulabić u kategoriji C je postao državni prvak.Drugo mjesto su zauzeli:Pioniri 4: Tarik Lihić – Sara Kršić;
Mini formacija 1 :Nejla Sejmenović, Silma Kovačević, Nejra Navrboc, Merima Mujkanović, Nejla Bedak, Adisa Sinanović, Saira Camdžić, Zerina Husibegović, Lamija Čvorić. Naida Halilović i Nejra Sinanović;
Mini formacija 3: Naira Čamdžić, Nedžma Srkalović, Sara Čostović,Emma Kokić, Lamija Smailbegović i Esma Halilović.
Treće mjesto su zauzele: Šejla Galijašević, Dalila Kurtić, Medina Bašić, Samila Mujkanović, Lamija Mujaković i Lejla Mujaković.

(Informaciju i fotografiju dostavio Boban Kršić)


Mlade planinke iz Tešnja treće na OIT Neretva 2016

Na upravo zavrsenom Izviđačkom orijentacionom takmičenju “Neretva 2016” koji se održao 21.5.2016.godine u Jablanici,mlade planinke iz Tešnja su zauzele izvanredno treće mjesto.Drugo mjesto pripalo je ekipi iz Varesa,a prvo mjesto ekipi iz Nemile.
One su ponos odreda i ponos Tesnja 


Alma Pobrić, vođa patrole,E lma Deljkić, Ehlimana Pobrić /pratilac, Aida Dedić, Lejla Hasak

Stare fotografije

Tešanj 8.3.1958. godine Dan žena. Okupljanje pred posjetu ženama u bolnici u Tešnju

S lijeva: Jelena Kuburić, Mila Dolamić, Nurka Ćehajić, Grozda Blagojević, Minka Subašić, Ismeta Sarić, Sajda Hundur i Mensura Mensa Handžić

(Iz albuma Nedžade Agić)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *