Roditelji su uzor

“Mogla bi se roditi već odgojena djeca kada bi roditelji bili odgojeni.“

Johhan Wolgang Goethe

MSS1

Mješovita srednja škola Tešanj je provela jednu anketu među maturantima 3. i 4. razreda ove škole. Ne znam da li će anketa biti predstavljena javnosti ili će ostati za interne potrebe Škole, odlučio sam iskoristiti informaciju koju sam dobio od direktora Muharema Saračevića da istaknem značaj ovakvih  anketa. Naime, godinama s ponosom gledamo generacije koje svečano prošetaju ulicama grada prije nego odu na proslavu svoje mature. Ovog ljeta sam se zatekao u koloni automobili na ulicama Tešnja, pored Musale, dok je trajao svečani hod naše omladine. I dok sam ih posmatrao, mislim, šta li oni misle? Šta li su njihove vrijednosti? Ko su im idoli u životu? Imaju li ciljeve pred sobom? Kakvo su znanje stekli, a kakve vještine? Jesu li njihovi roditelji zadovoljni njima? Je li Stvoritelj svih svjetova zadovoljan njima?

Naravno, odgovore nisam znao. Pitao sam se da li rukovodstva naših škola znaju neke od odgovora? Da li znaju kakvu su razliku postigli za tri ili četiri godine rada sa ovom omladinom? Da li znaju šta su očekivali postići, koji su ciljevi bili postavljeni? Ako pristup ostane prolaznost učenika i prosjek ocjena onda to, sasvim sigurno, u novim okolnostima nije dovoljno. Prolaznost učenika i prosjek ocjena su važni za statistički zavod, makar bila upitna vjerodostojnost samih ocjena, ali za rukovodstvo to nije dovoljno. Rukovodstvo treba imati širi i dublji pogled, treba dati doprinos razvoju omladine kao ljudskih bića, kao svjesnih sudionika društva, treba da ima alate kojim to postiže i treba da ima jasne pokazatelje kojim upravlja procesom. O tome sam samo mislio u tih nekoliko minuta dok sam sjedio u automobilu, a naša omladina prolazila s osmjehom i puna života.

Obradovan sam informacijom da je Mješovita srednja škola Tešanj provela neku vrstu istraživanja putem upitnika, da dobije povratnu informaciju onih koji su boravili u toj školi tri ili četiri godine. Vjerujem da ova škola radi i na drugim pitanjima, a nadam se da i ostale škole rade na tome. Znam da su rukovodstva škola, prije svega direktori, dovedeni u stanje za golu borbu elementarnih materijalnih potreba škola, da se ministarstva obrazovanja i pedagoški zavodi ponašaju više birokratski i statistički a mnogo manje liderski i menadžerski, da su direktori škola neadekvatno plaćeni za svoj posao, da reforme sporo teku ili su potpuno u zastoju. Ali bez obzira na sve to, okolnosti zahtjevaju više inovativnosti, više brige, posvećenosti, napora svih nas u vezi s našom omladinom.

Maturanti Srednje mješovite škole Tešanj su se izjasnili da su im uzor roditelji u preko 80% slučajeva, što je zaista lijepa vijest. Uz to su se izjasnili da im dostojanstvo znači mnogo više od novca. U isto vrijeme smatraju da je u trendu imati karijeru (98%) i dobro izgledati (52%). Na prvom mjestu svoju budućnost vide izvan Bosne i Hercegovine, tek onda kao poduzetnici i uposlenici ovdje. Vrijeme provode najmanje sa porodicom, a najviše sa prijateljima, internetom i TV. Ne znam kakva je pouzdanost ankete, struktura anketiranih ali nesumnjivo je važan korak da se akcije artikulišu na temelju informacija korisnika usluga – a to je u slučaju škola naša omladina. Stoga čestitam rukovodstvu Mješovite srednje škole Tešanj.

 

O Fuad Hadzimehic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *