Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 13-20.2016. godine

Nova proizvodna hala firme Zemi d.o.o

Na putu iz Jelaha prema Raduši, prije Jevadžijskog Visa, sa desne strane, pojavljuje se konstrukcija nove hale. Investitor je firma Zemi d.o.o. Tešanj, a planirana je izgradnja proizvodno poslovnog prostora od 756 m2. Vrijednost investicije u građevinski objekat je oko 500 000 KM. Firma Zemi d.o.o. nalazi se u Raduši u objektu koji je nedovoljan za postojeće potrebe proizvodnje i buduće planove. Planirano je povećanje obima postojeće proizvodnje u okviru postojećeg programa. Ako bi se zadržala sadašnja potražnja tržišta, povećao bi se kapacitete i pored postojećih 22 radnika zaposlilo još deset novih.


Zemi d.o.o. Tešanj je preduzeće za proizvodnju i promet higijensko tehničkih i zaštitnih sredstava. Među proizvodima su:radna odijela, zaštitne jakne, prsluci, kišni program, odjeća visoke vidljivosti, majice, košulje, kačketi, oprema za rad na visini, zaštita nogu, zaštita očiju, zaštita glave, zaštita dišnih organa, zaštita ruku i dr.

Zemi d.o.o. je porodična firma. Osnivač je Mirsad Ruštić.

Mirsad Ruštić je završio Srednju kožarsku školu i zaposlio se u Tvornici kožne galanterije Sloga. U ovoj tvornici obavljao je poslove, od proizvodnog radnika do komercijaliste. Poslije zaposlenja u Slogi radio je u MK Jelašanka koja se bavila proizvodnjom radne odjeće.

Odlučio je pokrenuti vlastiti biznis pa je osnovao 2001. godine firmu Zemi d.o.o.

Od samog osnivanja orijentacija preduzeća bila je proizvodnja i promet HTZ opreme za industriju, zdravstvo, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Proteklih godina firma je došla do samog vrha domaćih proizvođača zahvaljujući praćenju svjetskih trendova u oblasti proizvodnje zaštitne opreme i vlastitim kvalitetnim kadrovima. U protekloj godini Zemi d.o.o. je izvezao blizu 30 % ukupne proizvodnje. Zavisno od složenosti proizvoda, mjesečno radi 1200-3000 proizvodnih jedinica.


Ermin, Elmedina, Esma i Mirsad

Mirsad je osnivač i vlasnik. Sin Ermin, ekonomski tehničar, direktor je firme i istovremeno obavlja poslove nabave, prodaje, marketinga i transporta.

Kćerka Elmedina, udata Hotić, je završila Ekonomski fakultet u uskoro će biti certificirani računovođa. Obavlja sve poslove ekonomike.

Supruga Esma je radila u Slogi od 1978. godine i konfekcionar je po struci. Rukovodilac je proizvodnje.

NHU Oslonac uručio ključeve kuće Munibu i Hajri Ogrić

U okviru aktivnosti NHU Oslonac izgrađena je 44. kuća i predati ključevi Munibu i Hajri Ogrić u ulici Ali-paše Hećimovića u Tešnju. Ogrići su ostali bez kuće i pratećih objekata usljed odrona zemljišta u Kraševu, gdje su živjeli. Imaju dvoje djece (kćerka se nedavno udala).

Sredstva za izgradnju kuće u iznosu od 23. 500 KM obezbijedili su: IZB-aiz Argaua Švajcarska (Islamska zajednica Bošnjaka), Ministarstvo za boračka pitanja Ze-do kantona, Bosna comerc iz Jelaha ( vlasnik Jusuf Pilav) u jednom dijelu građenja i NHU Oslonac. Ovo je treći objekat u čijoj izgradnji u saradnji sa NHU Oslonac učestvuje IZB-a i do sada su uložili oko 80 000 KM.

Izvođač radova je je firma Nedjing d.o.o.

Ključeve je Munibu predao predstavnik najvećeg donataora (IZB-e) Muamer Grabus.

Predaji ključeva prisustvovali su: predsjednik Skupštine NHU Oslonac Salih ef. Haušić, potpredsejdnica Skupštine Aiša Brkić, predsjednik Savjeta NHU Oslonac Husein Alić, članovi Savjeta:, Fuad Šišić, Adem Huskić, dr. Sead Rožajac,sekretar Savjeta Nedžad Unkić, pomoćnik Općinskog načelnika, Sabahudin Omerbašić.


Muamer Grabus predaje ključeveMunibu Ogriću

RAMAZAN

Iftar u Plavoj džamiji na Krndiji

Općina Bajrampaša, (Istanbul, R.Turska) u saradnji sa Općinom Tešanj i Medžlisom islamske zajednice Tešanj organizovala je veliki iftar na otvorenom za sve građane općine Tešanj. Organizatorima je potvrđen dolazak 1.600 osoba, a u konačnici je posluženo oko 3.000 obroka. Iftar je održan u srijedu 15. juna (10. dan ramazana) na platou ispred Plave džamije (Kutahya) na Krndiji, a organizovan je u okviru projekta Bereket konvoj na Balkanu.

U posljednjih nekoliko godina naši prijatelji iz Turske su nas u Tešnju više puta istinski obradovali. Završena je izgradnja džamije Kutahya koju su oni finansirali. Prošle godine u Tešnju je otvorena prva Biblioteka u Bosni i Hercegovini nakon rata, i to finansijskom podrškom turskog naroda putem TIKE od preko 500.000 KM. I evo, sada općina Bajrampaša nas je okupila na zajedničkom iftaru, da nam predstave svoju kulturu i običaje. Hvala im iskreno na tome, hvala u ime Općine Tešanj i svih koji su došli, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Iftaru su prisustvovali Ambasador Turske Cihad Erginay i Ambasadorica Indonezije Amelia Yani, zamjenik gradonačelnika općine Bajrampaša iz Turske Gokhan Balekoglu, Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj sa vijećnicima, direktor Turske razvojne agencije TIKA i direktor Yunuz Emre Instituta, predstavnici viših nivoa vlasti, Glavni imam i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Tešanj, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici boračkih udruženja, mjesnih zajednica i škola.

Gosti su, osim iftara pripremili i prigodan vjersko-kulturni program koji su pratile i direktno prenosile tri televizije iz Turske.

(Tekst saopćenja koji je objavio Press Općine).

Nakon Tešnja Konvoj “Prijateljstvo ne poznaje granice” nastavio je pu prema Srebreniku zatim će nastaviti put prema Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Grčkoj.

Iftar Tešnjaka u Sarajevu

Tešnjaci koji žive u Sarajevu okupili su se i ove godine na zajednički iftar i druženje.Ove godine iftarili su u restoranu Konyali-Ahmet-Usta na Baščaršiji (preko puta Careve džamije).

Na spisku koji je služio za pozivanje nalaze se imena:Članovi porodice Osmana Brke (Suada, Širaza i Muhamed), Haris Mehić, Mersad Huskić, Sandžar Hafizović, Adem Dizdarević, Nurija Ćeman, Adnan Halilović, Haris Karamović, Edhem Numić, supruga Edhema Numića, Elmir Jašić, Haris Hojkurić, Nedim Krdžalić, Rusmir Hrvić, Dado Sofić, Mirsad Ćeman, Zekija Ćeman, Faruk Ćeman, Fahrudin Numić, Emir Numić, Belma Berberović, Amra Softić, Enida Hadžihasić, Nedim Hotić, Muhamed Huskić, Armin Bajraktarević, Tarik Smailbegović, Almin Plančić, Elvedin Subašić, Saša Mulalić, Vedad Smailbegović, Amar Halilović, Amalija Halilović, Enes Karagić, Elma Karagić, Armin Kerić, Mevlida Džafić, Nedim Osmić, Emina Huskić, Ibrahim Ibrahimpašić, Miralem Agić, Semir Ibrahimović, Muhamed Klepić, Begnad Merdić, Hakija Agić, Abdurahman Čolić, Mahir Hadžić, Osman Morankić, Sadeta Abduzaimović- Filipović, Lejla Junuzović, Ermin Braković, Adnan Tahirović, Admir Kunalić, Jasmin Hadžismajlović, Muhamed Hodžić sa familijom, Mustafa Ljevaković, Zukanović, Maida Kahvić, Lejla Prnjavorac, Amila Mehmedović, Merzudin Smajić, Adnan Huremović, Sabina Bešlagić sa familijom, Aida Delić.

Nekoliko Tešnjak sa spiska ove godine nije bilo na iftaru, ali su redovni učesnici. Na iftaru ih se okupi oko 70.

(Fotografiju i podatke dostavio prof.dr. Muhamed Brka).

Potpisani ugovori za realizaciju kapitalnih projekata u 2016. godine

Načelnik općine mr. Suad Huskić i izvođači radova potpisali su ugovore o izvođenju kapitalnih projekta za 2016. godinu. Potpisani su ugovori za:

  • Asfaltiranje puta Toplana-Čifluk. Izvođač Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednost radova (sa PDV-) 11878,02 KM.
  • Asfaltiranje puta Trzna. Izvođač radova Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednost 8670,40 KM
  • Asfaltiranje puta Karahodžići. Izvođač Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednsot 10784,12 KM.
  • Izgradnja pješačke staze u Karadaglijama. Izvođač radova Ab-Trans d.o.o. Tešanj. Vrijednost radova 10 892,70 KM.
  • Rekonstrukcija puta Bešo-Bahtići. Izvođač Hajdić d.o.o Maglaj. Vrijednost radova 9 888,25. KM.
  • Rekonstrukcija puta Mezarje-Ogrići. Izvođač Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednost radova 9 813,96. KM.
  • Rekonstrukcija puta Osnovna škola-Sarači. Izvođač Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednsot radova 19268,85 KM.
  • Rekonstrukcija puta Donja mahala-Gobelja. Izvođač radova Dobojputevi d.d. Doboj Jug. Vrijednost radova 14810,09 KM.

Foto zabilješka


Popravka munare Hamza-begove džamije

Nakon popravke munare Riječke džamije u završnoj fazi su radovi na popravci munare na Hamza-begovoj džamiji. Ova džamija se zvala i Urudži Sufi, Tabačka i Ženska džamija.

U dosta lošem stanju je i munara Ferhad-begove džamije i prema informaciji glavnog imama Medžlisa mr. Fuad ef. Omerbašića do zime je planirano podizanje skele i zaštita od vode i smrzavanja, a u međuvremenu i potraga za donatorom za izvođenje radova.

Stare fotografije


Radnici Stolarsko tapetarske radionice Ukus 1960. godine.
S lijeva: Zijad Krdžalić, Omer Korajlić, Muharem Denjalić Haro, Ćerim Silajdžić i Ibrahim Korajlić. (Iz albuma Zijada Krdžalića)

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *