Izložba slika Ahmeta Hundura „Vinjete stare tešanjske čaršije“

U srijedu, 03. avgusta 2016. godine, u Eminagića konaku u Tešnju otvorena je izložba slika tešanskog umjetnika Ahmeta Hundura. Izložba pod nazivom „Vinjete stare tešanjske čaršije“ sadrži 30-ak djela na kojima je, uglavnom, prikazana arhitektura starog Tešnja. Na slikama se nalaze neki objekti i arhitektonska rješenja koja je i danas moguće vidjeti šetnjom tešanjskom čaršijom i njenim sokacima, ali na velikom broju slika su i objekti koji danas ne postoje, a bili su prepoznatljivi u gradu Tešnju i grad Tešanj su činili prepoznatljivim na širem području Bosne i Herceghovine.

Na otvorenju izložbe, pred velikim brojem ljubitelja umjetnosti i poštovalaca umjetničkog opusa Ahmeta Hundura, govorili su direktor Muzeja Tešanj, Ernad Prnjavorac, te publicista Majo Dizdar.

Direktor Muzeja se autoru zahvalio na odabiru Eminagića konaka kao najdekvatnije i najprirodnije lokacije za jednu ovakvu izložbu. Isto tako, Direktor se zahvalio  i za odluku gosp. Hundura da izložene slike ostanu u Konaku duže vrijeme, a sve s ciljem da ih vidi veći broj naših gostiju i da,upravo oni, osjete duh starog Tešnja  jer pravi ljubitelji umjetnosti uz malo mašte „na mnogim slikama mogu osjetiti život, mirise i zvuke stare tešanjske čaršije“.

Izvor: Muzejtesanj.Org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *