Održana edukacija predstavnika mjesnih zajednica na temu “Upravljanje projektnim ciklusom”

U periodu 08.08. do 13.08.2016 u prostorijama Općine Tešanj realizovana je obuka “Upravljanje projektnim ciklusom”.

Obuka je organizovana po principu dva trodnevna treninga i to prvi trening od 08.do10.08.2016.godine i drugi od 11. do 13.08.2016.godine. U prvom periodu su učestvovali predstavnici tri mjesne zajednice iz Kotor Varoši, jedne iz Sarajeva i tri mjesne zajednice iz naše općine, te predstavnica Općine Tešanj, dok su u drugom treningu učestvovali predstavnici tri mjesne zajednice iz Kotor Varoši, predstavnici tri mjesne zajednice sa područja općine Tešanj i Viši referent za rad sa Mjesnim zajednicama Općine Tešanj. Veoma uspješno obuku je realizovao trener Damir Selak, a podršku je davala koordinatorica na projektu ispred UNDP-a Jasmina Islambegović-Husetić. Trodnevna obuka “Upravljanje projektnim ciklusom” je realizovana u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini” i usmjerena je na jačanje kapaciteta osoblja mjesnih zajednica, predstavnika organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave za samostalan rad na razvoju projektnih ideja.

Cilj obuka bio je obezbijediti učesnicima aktivna znanja i vještine koje su neophodne za dalji proces pojedinačnog, odnosno partnerskog djelovanja u pravcu obezbjeđivanja sredstava za održivi razvoj lokalnih zajednica. Obuka je dizajnirana u svijetlu aktuelnih društveno-ekonomskih i političkih dešavanja, koji nalažu svim akterima blagovremenu pripremu i razradu projektnih prijedloga koji mogu biti ponuđeni zainteresiranim ulagačima i finansijerima. Dodatno, obukom se ohrabruje lokalna filantropija, odnosno promoviraju se principi multisektoralnog pristupa kreiranju projektnog prijedloga, te mogućnosti za iznalaženje lokalnih oblika finansiranja kao validnog aspekta projektne samoodrživosti. Svi učesnici su iskazali zadovoljstvo učešćem i stečenim znanjima.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini (BiH)” je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *