Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 15-22.8.2016. godine

Tribina, Islamska tradicija Bošnjaka

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice u Tešnju, a u okviru Ljeto u Tešnju 2016 ,održana je tribina u atriju Medžlisa pod nazivom Islamska tradicija kod Bošnjaka. Gosti na tribini su bile dr. Dževada Šuško direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u okviru Rijaseta

IZ-aBiH i mr. hafiza Sumeja Subašić Ljevaković zaposlenica u Institutu. Moderator na tribini je bio mr. Fuad ef. Omerbašić glavni imam Medžlisa, a tribini je u ime Općine prisustvovala pomoćnica Načelnika općine, Azra Muslija.

Mr. Hafiza Sumeja Subašić Ljevaković, dr. Dževada Šuško i mr. Fuad Omerbašić

Gošće na tribini su govorile o temi kojoj je tribina posvećena, istovremeno predstavljajući Institut za islamskutradiciju Bošnjaka koji djeluje unutar IZ-e BiH. Osnovan je 2008. godine, a revitaliziran od 2013. godine od kada je dr. Dževada Šuško direktor. Naučne oblasti u kojima institut djeluje i ima namjeru djelovati su: Koncept islamske tradicije Bošnjaka, Doprinos Bošnjaka islamskim naukama, Religijska praksa Bošnjaka, Migracijski i demografski procesi Bošnjaka, Genocid nad Bošnjacima, Bošnjačko okruženje. Na tribini je prezentirana izdavačka djelatnost instituta i naučni radovi koji su već objavljeni.

Dr. Dževada Šuško je rođena Teslićanka, a obrazovanje je sticala u Zapadnoj Njemačkoj.

Diplomirala i magistrirala je na Univerzitetima Heidelberg i Hamburg sa magistarskom tezom “Geschichte und Ethnizität der Bosniaken”, a studirala je i u Italiji (Firenze), Kanadi (Ottawa), Palestini (Ramallah) i Španiji (Madrid).

Prva je žena koja je postavljena na čelo neke institucije u IZ BiH. Pored maternjeg bosanskog jezika, tečno govori njemački i engleski, a vlada i francuskim, španskim i italijanskim. Autorica je knjige “Prilozi za istraživanje sociokulturnog položaja žene u BiH” iz 2011.

Doktorirala je na temu: Muslimani i lojalnost: Reakcija Bošnjaka na Austro -Ugarsku imperiju.

Druga učesnica je tešanjskih korjena i tešanjska snaha. Kćerka je prof. dr. Enesa Ljevakovića, muftije sarajevskog i člana Vijeća za fetve, a supruga Elvedina sina Seje Subašića.

Sumeja je govorila i o realiziranom projektu u Jajcu u kome je učestvovala ispred Instituta.

Poslije Vesatije ovo je bila prilika da se upoznamo sa veoma mladim i obrazovanim ljudima koji rade korisne stvari unutar IZ-a. Posebno je zadovoljstvo susresti se sa obrazovanim ženama, što baš i nije slučaj u IZ BiH, koje rade društveno korisne stvari pri čemu koriste nauku.

Novi privredni objekti u Potočanima

Na susretu nakon jutarnje kafe, Ahmet Dizdarević me upozna da se u Potočanima gradi novi kapacitet za tov brojlera. Investitor je firma Ivex d.o.o. čiji osnivač je Ivo Erceg. Dogovorili smo se da obiđemo radilište i da saznam i zabilježim više detalja.

Na gradilištu smo sreli osnivača Ivana Ercega i direktora Ivex d.o.o., sina Ivanovog, Josipa.

U prvoj hali su završeni građevinski radovi, a na četvrtoj se ugrađuje krovna konstrukcija

Firma Ivex d.o.o. ima tri oblasti djelatnosti.

  • Proizvodnja električne energije putem fotonaponskih solarnih panela. Paneli su instalisani na upravnoj zgradi i hali za proizvodnju brojlera kapaciteta 30KW, a drugi kapacitet je instalisan na parceli od 5 dunuma u Žabljaku kapaciteta 150 KW.
  • Prodaja plinskih uređaja i opreme za naftnu industriju, plinski servis i usluge akreditirane laboratorije za ispitivanje, kalibraciju i baždarenje svih instrumenata u plinskoj i naftnoj industriji.
  • Tov brojlera u sardnji sa firmom Madi d.o.o.

Osnivač firme je Ivan Erceg inžinjer cestovnog saobraćaja koji je do 1988. godine radio kao inspektor u općini Tešanj. Donošenje tzv Markovićevih zakona uticalo je na donošenje Ivanove odluke da se posveti vlastitom biznisu. Formirao je firmu, a prva djelatnost je bila proizvodnja tjestenine u Jelahu. Rat zaustavlja proizvodnju i razvoj firme. Poslije rata prodao je proizvodnu opremu, a onda 1966. godine otvorio plinsku stanicu u Žabljaku. Bila je to prva privatna plinska stanica u BiH. Italijanska firma 2005. godine kupuje 50% vlasništva Ivex d.o.o. i zajednička firma proširuje djelatnost i dobiva ime Liqvigas d.o.o., da bi 2007. godine kupila i preostalih 50%.

U rad firme Ivex d.o.o. uključuju se i Ivanovi sinovi Josip koji je direktor firme i Antonio zamjenik direktora.Ivex d.o.o. proširuje svoj program i intezivno se razvija.

U Potočanima se grade četiri hale ukupne površin 5250 m2 u kojima već u septembru treba da otpočneprvi turnustova pilića kapaciteta do 80 000 komada po turnusu. Firma će ukupno zapošljavati 25 radnika. Nova lokacija je izgrađena na zemljištu od 50 dunuma i u planu su nova proširenja.

Josip i Ivan Erceg

Zaokružene kandidatske liste za lokalne izbore 2. oktobra

Kada sam zabilježio kandidate za lokalne izbore nedostajali su u informaciji CIK-a kandidati SDA, SBiH i za načelnika Općine. Sada su objavljeni i ti podaci:

Kandidati za načelnika Općine: mr. Suad Huskić, SDA i dva samostalna kandidata: Amir Galijašević i Halid Hundur.

Kandidati SDA za OV-e

Senad Subašić, Belma Kerić, Adnan Lihić, Amir Kurtić, Sedina Hodžić, Kasim Huskić, Irma Hadžimehić, Mirsad Omić, Harisa Hasanbašić, Šemsudin Klepić, Alma Hadžan, Vahdet Hrvić, Nadina Hotić, Velid Joldić, Adem Kurdić, Mersida Karahmet, Fahrudin Pezer, Taiba Omahić Ireiz, Kenan Turkeš, Enver Mudrov, Fatima Roša, Admir Mehičić, Umihana Krličević Omerović, Esmir Kotorić, Kemal Hadžić, Almasa Ćostović, Bećir Halilović, Nejira Bekrić, Omer Ramić, Senad Himzić

Kndidati SbiH za OV-e

Hajrudin Alić, Munevera Alić, Nurdin Sadiković, Ferida Begović, Senad Huremović, Hanka Karahodžić, Kasim Mujčinović, Edin Rošić, Sabrija Handžić, Vehid Starčević, Belma Hirkić, Muhamed Bašić, Sejada Vejsić, Jusuf Ljevaković, Nermin Kalabić, Mina Softić, Sedin Hatibović, Rukija Handžić, Alema Samardžić, Mujo Turkeš, Sabina Bešić, Ernad Hodžić, Ismeta Bitterwolf, Miralem Hasanbašić, Edhem Alić, Melisa Hrnjić, Jasmina Ramić, Saliha Selman, Emir Alibalić i Selvedin Muminović

Jasmin Dervišević Đuza

Ovih augustovskih dana u gradu se mogu sresti naši nekadašnji sugrađani koji sada žive u inostranstvu. Ovog utorka imao sam sreću da se za jednim stolom u Gradskoj kafani pridružim Jasminu Derviševiću Đuzi koji je sjedio sa Edinom Mujičićem Pecijem i sinom Anelom. Edin Dervišević Đuza pripada grupi Toškovi legendi.

Đuza je rođen u Tešnju 1963. godine. Otac Aziz je takođe pripadao starijoj generaciji najboljih Toškovihfudbalera pa nije čudo što je Đuza sa devet godina počeo igrati u Toškovim pionirima koje je vodio Sakib Zejnilović Gala.


Jasmin Dervišević Đuza sa sinom Anelom

Bila je to talentovana generacija u kojoj su još bili Muris Jabandžić Tigar, Hajrudin Deljkić Drhto i Esad Muharemović Plavi koji su već sa 16 godina počeli povremneo nastupati za prvi tim. Do 1985. godine je igrao u seniorsom timu Toška,a onda igra jednu godinu za dobojsku Slogu, zatim Proleter iz Zrenjanina i Zadar koji su tada bili u jakoj jugosloveskoj Drugoj ligi. Pred rat se oženio sa Amirom Hatkić iz Mrkotića. Rat ga dovodi u Njemačku, a poslije odlazi sa SAD gdje i danas živi sa suprugom i dva sina. Obadvojica igraju fudbal. Đuza i danas igra fudbal za veterane i one od 35-40 godina, ali i za one preko 40 godina. Amaterski vodi njihove utakmice, trenira , a nedjeljom i sudi.

Brat Nedžad je osnovao prepoznatljivu vlastitu nogometnu akademiju za uzrast djece od 9-13. godina.

Nevrijeme u Jelahu

Klimatske promjene osjećamo svake godine. Imali smo zadnjih nekoliko godina dugotrajne suše i visoke temperature, a ove godine česte padavine sa olujnim vjetrom i gradom. Nevrijeme je lokalnog karaktera pa je bilo velikih nepogoda u Sarajevu, Gračanici, Maglaju, Žepču.

Nakon obilaska gradilišta u Potočarima svratio sam na kafu u hotel AA u društvu starih Pobjedovaca Miralema Unkića, Jusufa Hrvića i Ahmeta Dizdarevića. Kada smo se oko podne razišli i kada sam ušao na magistralni put prema semaforu prvo zapada kiša, a onda grad zalupa po vozilu. Vidio sam komade veličine klikera koji se odbijaju od vjetrobransko staklo. Izlazeći iz Jelah grad je jenjavao da bi na Vukovu zatekao suhu cestu. Poslije su mi pričali da je grad bio intezviniji da je duže trajao. Smail Šišić mi je poslao fotografiju iz kruga njegove firme Life oil d.o.o u Jelahu.

Poljoprivrednici su ove godine u stalnom stresu, jer veoma često naiđu tamni oblaci iz kojih može da padne grad kao ovaj na Jelahu.

Održan 9. međunarodni rukometni turnir Fuad Prnjavorac Fudo

U dvorani SRC-a održan je 9. rukometni turnir “Fuad Prnjaviorac Fudo”. Ove godine na turniru su učestvovale ekipe: RK UB iz Uba, RK Krivaja 2 Zavidovići, RK Sana 7 iz Sanksog Mosta i Rk Bosna-TS. Ovogodišnji pobjednik je domaćin TS Bosna TS. Slijede Krivaja 2, Ub i Sana 7. Ovo je prvi put da je pobjednik domaćin. Turnir je otvorio Refik Ćustić, predsjednik RK Bosna TS.

Najbolji golman na truniru je je Armin Sinanović, a igrač Enver Omahić, obadvojica iz TS Bosna TS. Najbolji strijelac Faris Dugonjić sa 17 pogodaka iz Sana 7. Turnirom je zatvorena manifestacija Ljeto u Tešnju 2016.

Foto zabilješka


U prvom planu Biovača, a iza Palučka

Rodile jabuke počeela je proizvodnja pekmeza od najpoznatijih tešanjskih endemskih jabuka palučke i biovače. Kada rode beli rode, a ova godina je što se tiče roda jabuka najbolja od kako pamtim. Samo još da ne bude nevremena, pa će ove godien biti pekmeza, džema, soka, ali i rakije.

Stare fotografije


Podmladak TOŠK- 1972. godine
S lijeva: Senad Livnjak, Ibrahim Šakapurević, Suad Mulabdić, Sedad Alićehajić, Muharem Galijašević i Alija Mehinagić

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *