Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 29.8-5.9.2016. godine

Potpisani ugovori za izgradnju dijela distributivnih cjevovoda vodovoda Madakovo-Trepče i temelja za četiri školske sale.

Načelnik općine mr. Suad Huskić potpisao je dva ugovora, za izgradnje vodovoda Medakovo Trepče i sportske sale za četiri škole.

Ugovor u vrijednosti 318 067,28 KM odnosi se na posljednju fazu radova, distributivnih cjevovoda i sekundarne mreže vodovoda Medakovo-Trepče. Izvođač radova je ŠF Inžinjeringd.o.o. Tuzla. Na taj način će biti obezbijeđeno 450 novih priključaka vode. Time se završava projekat vrijedan 1,6 milona KM. Ugovor za firmu ŠF Inžinjering d.o.o. Tuzla potpisala je Maida Šahmanović Klepić


Mr. Suad Huskić i Maida Šahmanović Klepić

Drugi ugovor se odnosi na izgradnju temelja za četiri školske dvorane u mjesnim sredinama koje ih do sada nisu imale: Miljanovcima, Kaloševiću, Jablanici i Šijama. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 142 899,06. KM. Radove će izvoditi Konzorcij Transputevi d.o.o. Doboj Jug i Špic beton d.o.o. Zenica. Ispred Konzorcija ugovor je potpisao Sabahudin Sinanović. Realizaciju ovog projekta zajednički finansiraju Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze-do kantona i Općina Tešanj.

Prema informaciji načelnik mr. Huskića u narednom periodu slijedi ugovaranje narednih faza.

Rokovi završetka radova su 60 dana.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i pomoćnica ministra Ministrastva obrazovanja, nauke,kulture i sporta Ze-do kantona Bernadeta Galijašević.


Sabahudin Sinanović i mr. Suad Huskić

Nova hala u industrijskoj zoni Glinište

Na ulasku u industrijsku zonu Glinište sa ceste Doboj-Teslić (preko puta Inžinjeringa) sa desne strane uz halu firme Hidro ring d.o.o. pojavio se novi betonski kostur. Posjetio sam osnivača i vlasnika firme Hidro ring d.o.o. Jakuba Ćemana da bih zabilježio podatke o investiciji.

U fazi izgradnje je spratna hala površine od 1000 m2. Namijenjena je za postavljanje proizvodnje brizgane gume. Naime ,firma Hidro ring d.o.o. kupila je opremu od firme Teng.bad.o.o. iz Matuzića za proizvodnju brizgane gume. Ova firma isporučivala je gume firmi Mann und Hummel u Tešnju. U novoj hali će biti uspostavljena ova proizvodnja za Mann undHummel sa mogućnošću praćenja razvojnih planova firme. Ukupna vrijednost investicije, opreme i građevinskog dijela je oko 750 000 KM.

Sa četiri radnika sa ove linije Hidro ring d.o.o. ima ukupno 10 zaposlenih radnika. Vlasnik Jakub Ćeman izrazio je zadovoljstvo efikasnošću lokalne administracije. Od trenutka zahtjeva i urbanističku i građevinsku dozvolu dobio je u roku tri dana.

Nakon završetka Srednje mašinske tehničke škole u Doboju, Jakub Ćeman je radio u Pobjedi kao tehnolog do 1995. godine. Sa partnerom otvara autoservis Automehanika d.j.l u Rosuljama. Od 2004. godine ima vlastitu firmu Hidro Ring d.o.o. koja proizvodi: zaptivke za hidrauliku i pneumatiku, pneumatske i hidraulične cilindre i dr.


Nova hala


Jakub Ćeman

Okupila se generacija maturanata Gimnazije 1972-1976

Prošle sedmice se okupila generacija Gimnazije Musa Ćazim Ćatić 1972-1976. Saznao sam za to naknadno, ali uz pomoć Ahmeta Hundura, jednog od maturanata, obezbijedio sam fotografiju i saznao više o ovoj generaciji.


40 godina mature gimnazijalaca “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj-generacija 1972-1976.godine Tešanj-subota 27.08.2016. godine.

Stoje s lijeva na desno: Suad Hasanbašić /Tešanj/dipl.ecc, Nermin Ajanović /Tešanj/službenik Općina Tešanj, Mirsad Hadžiedhemović /Tešanj/dipl.ecc, Hazima (Ajanović)Hadžović /Sarajevo/dipl.ing.građ, Nermin Braković /Novi Sad/vojna akademija, Azra (Livnjak)Merdan /Marseill France/dipl.politikolog, Hajrudin Hotić /Tešanj/dipl.ecc, Senija-Ajka Pašić /Tešanj/dipl.ing.poljoprivrede, Vahida (Brkić)Galijašević /Tešanj/službenik Dom zdravlja, Suada (Pobrić) Ireiz /Tešanj/službenik Uprava prihoda, Vlatko Kolarević /Zagreb/dipl.ecc.

Čuče s lijeva na desno: Jozo Rajkovača /Usora-Sivša/ nastavnik, Slavko Nesterović/Banja Luka/ nastavnik, Jasmin Šišić /Tešanj/službenik, Ahmet Hundur /Tešanj/slobodni likovni umjetnik i Sabit Mrguda /Tešanj/ dipl.ecc.

Troje iz generacije je umrlo: Nadir Smailbegovic-dipl. pravnik; Envera /Jabandžić/Kurtović-dipl.ecc i Amira /Hujdur/Delić-bankovni sluzbenik.

Susretu nisu prisuistvovali: Nađa Brkić-prof., Sabiha Ćarić, doktor med iz Sarajeva, Mevlida Mešinović, / Norveška/, dipl oec, Amira Ireiz Kotorić, /Jelah/ dipl. pravnik i Nevenka /Katić/Ćosić. Razrednik im je bio r. Nijaz Tahirović.

Ahmo kaže da je generacija 1972-1976, bila generacija koju je obilježio razrednik, prof.matematike i fizike i direktor Gimnazije  u to vrijeme Nijaz Tahirović.

Tešanjska Gimnazija je jedan od najvažnijih temelja razvoja Tešnja od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka. Poslije Drugog svjetskog rata u Tešnju je bila četverogodišnja osnovna škola, veoma kratko Poljoprivredna i Šup škola. Medresa je ukinuta. Jedan broj učenika je išao u Doboj u Nižu relanu gimnaziju. U Tešnju se formira Niža realna gimnazija 1948. godine i egzistira do 1956. godine kada se ukida i prelazi u osmogodišnju OŠ Huso Hodžić. Gimnazija se formira 1961. godine. U isto vrijeme se pri ŠUP-u se formira odjeljenje industrijske škole u saradnji sa Pobjedom. Svake sljedeće školske godine sve je više svršenih gimnazijalaca koji nastavljaju školovanje na visokoškolskim ustanovama pa već sredinom sedamdesetih godina počinje intezivan priliv visokoobrazovanih sugrađana(inžinjera, ekonomisat, doktora, stomatologa, pravnika, profesora). Ove generacije će intenzivirati razvojne puteve Općine.


Magistar Nijaz Tahirović profesor matematike po kome su učenici svoje generacije nazivali Nijazovom

Vjernici otputovali da obave hadž

Ove godine 26 vjernika muslimana sa područja tešanjske općine otputovaloje u noći između 29i 30. 8. za Sarajevo odakle lete avionom za Medinu da obave hadž. Na priloženim fotografijama i imenima budućih hadžija nedostaju imena Omera Pobrića radnika Medžlisa islamske zajednice i Fuad ef. Omerbašića( putuje kao bedel) koji su naknadno ušli u spisak.

Omer Pobrić je saznao da ide na hadž samo par dana prije odlaska. Naime Muftijstvo iz Zenice na čelu sa muftijom mr . ef. Dautovićem ga je nagradilo za njegov rad odlaskom na hadž. Moram priznati da sam se obradovao ovom činu Muftijstva, kao i veliki broj sugrađana. Ujutro se na Gornjoj čaršiji moglo čuti za svakim stolom:

-E, baš mi je drago za Omera.

Omer je vrijedan, veoma uslužan i velika dobričina. Te njegove osobine posebno ostavljaju traga kod članova porodica koje dolaze u Medžlis u vezi organizacije pokopa umrlih, kada im Omer bude veza i prevoznik uvijek uz jedan prijatan ljudski odnos.

Otvoren 10. sajam pčelarstva Tešanj 2016

U gradskom parku je održan jubilarni 10. sajam pčelarstva Tešanj 2016 u organizaciji Udruženja pčelara iz Tešnja. Na sajmu je bilo 18 izlagača. Izlagali su pčelari, pored onih iz Tešnja i pčelari iz Žepča, Zavidovića, Gradačca, Usore,Ularica, Topčić Polja, Kotroskog, Dubrava, a bio je travar iz Bihaća.

Ova godina je ostavila tešanjske pčelare bez meda, pa su mnogi raniji učesnici na sajmu izostali.


S lijeva na desno: djevojčica najmlađi pčelar Ena Jašarević u kostimu pčelice, Naida Hundur, Nadir Medarić

Na otvaranju sajma govorili su:predsjednik Udruženja pčelara iz Tešnja Mahmo Husibegović, predstavnik Udruženja pčelara Ze-Do kantona Dževad Dlakić, pomoćnik Načelnika Nadir Medarić, koji je i otvorio sajam. Voditelj otvaranja je bila Naida Hundur.

Sajam su pratila i predavanja:Racionalno skupljanja praha i druge aktivnosti u pčelarenju predavač Fehro Mustabšić i Skupljanje pčeljinjeg otrova predavač Sulejman Jakubović.

Prvi put su dodijeljene medalje za kvalitet u četiri kategorije meda:livada, šuma, lipa i bagrem. Medalje su dobili po kategorijama:

Bagrem

Rejhan Sinanović zlatna medalja, Suad Lipovac srebrena i Mirsad Mrkonjić bronzana.

Lipa

Nedžad Mulabdić zlatna, Zijad Zečević srebrena i Mahmo Husibegović bronzana.

Šuma

Nikola Šimunović zlatna, Ermin Delić srebrena, Ibrahim Halilović bronzana.

Livada:

Senad Ahmić zlatna, Fehim Šehić srebrena i Mirsad Mrkonjić bronzana.


Dobitnici medalja

Loklani izbori 2016– počela izborna kampanja.

Prvu obavijest za početak izborne kampanje dobio sam porukom od SDP-a, za zakazani skup u Jelahu. Međutim, naknadno sam saznao da je prvi predizborni skup održala SDA, na Musali ispred svojih prostorija. Skupu je prisustvovao i premijer Ze-Do kantona Miralem Galijašević nakon obilaska Opće bolnice i uvida u radove utopljavanja objekata (o čemu sam pisao u Tešanjskom dnevniku). Pratim stranice političkih partija, ali ovu najavu zaista nisam zapazio.

Pojavile su se fotografije kandidata SDA za mjesto načelnika mr. Suada Huskića i nosioca izborne liste za OV-e Senada Subašića na reklamnim panoima na stubovima ulične rasvjete.


Fotografija mr. Huskića u prvom planu, iz ispred mosta Senada Subašića

U večernjem terminu održan je prvi predizborni skup SDP-a u Jelahu u motelu Plavi. Na ovom skupu govorili su:Nermin Deljkić predsjednik OOSDP Jelah, Senad Subašić predsjednik SDP Tešanj, Vedran Kaser nosilac izborne liste za OV-e, Amir Galijašević kandidat za načelnika Općine i Nermin Nikšić predsjednik SDP-a BiH.


Knadidati SDP-a za OV-e, kandidat za načelnika i rukovodstvo SDP-a na skupu Jelahu.


Nermin Deljkić je, između ostalog, govorio o tradiciji glasanja birača u Jelahu za SDP, Vedran Kaser je predstavio kandidate za OV-e, Senad Subašić je govorio o udruživanju pet stranaka i koordinaciji sa sloganom Idemo zajedno i šansi da se nakon 20 godine promijeni vlast u Tešnju, Amir Galijašević je napomenuo da on ne želi biti načelnik ni jedne stranke, nego načelnik svih građana, a Nermin Nikšić je govorio o stvaranju straha i podjela među narodima u predizbornoj kampanji i tražio da se članstvo bori protiv podjela u BiH.

Stare fotografije


Maturanti Gimnazije Musa Ćazim Ćatić u Tešnju 1976. godine:

Stoje s lijeva:Nevenka Katić, Mirsad Hadžiedhemović, Sabiha Ćarić, Sabit Mrguda, Vahida Brkić, Ahmet Hundur.
Čuče:Jasmin Šišić, Vlatko Kolarević, Suada Pobrić, Nadir Smailbegović, Amira Ireiz i Envera Jabandžić.
(Iz albuma Ahmeta Hundura).

Sa table na Gornjoj čaršiji









O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *