Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 12-19.9.2016. godine

Kurban -bajram

Kurban- bajram je i ove godine proslavljen kao i predhodnih godina. Džamije su bile prepune vjernika  za vrijeme klanjanja bajram- namaza. Obilazili su se mezarluci, familija i prijatelji. Ovogodišnji Bajram je pratilo lijepo i toplo vrijeme. Ove godine je bilo puno više kurbana koji su donirani organizacijama  koji su ih proslijeđivali stanovništvu sa socijalnim potrebama.

Medžlis islamske zajednice ponovo je prikupljao kurbane za Prihvatni centar za zbrinjavanje i rehabilitaciju stanovništva u stanju socijalne potrebe Duje iz Klokotnice Doboj Istok. Ove godine je bilo više kurbana nego prošle godine.

Anes Jašić je donio kurban u Medžlis IZ-a
Anes Jašić je donio kurban u Medžlis IZ-a

Udruženje žena Naša porodica i ove godine je organizovalo prikupljanje kurbana, proizvoda za higijenu i namirnica, koje će upakovati u pojedinačne pakete i podijeliti istom turom kao i prošle godine u selima Srebrenice i Bratunca, a ove godine i oko Zvornika.

Predsjednicu humanitarnih programa Udruženja žena Naša porodica ,Ismetu Hatibović, koja organizuje prihvat pomoći u svojoj kući, zatekao sam sa dvije kolegice kako pripremaju pakete. Prijem kurbana je trajao 4 dana, dnevni prihvat se odlaže u hladnjače. Iako je u vrijeme moje posjete ostao još jedan dan prikupljanja ,Ismeta kaže da je ove godine više kurbana nego prošle godine i da očekuje oko 7,5 tona. I ove godine transport su obezbijedile firme:Madi, Nord-Star, Hifa tank. Raspodjelu, na čelu sa Ismetom, vršit ćeAdvija Halilović, Edina Mujčinović, Nafa Muminović i Fatima Salihbašić. U trenutku mog dolaska zatekao sam Ismetu, Nafu Muminović i Zlatu Imamović.

Muminović Nafa, Ismeta Hatibović i Zlata Imamović
Muminović Nafa, Ismeta Hatibović i Zlata Imamović

Firma Elez d.o.o nastavlja radove na Gradini

Saniranje ruina Gradine krenulo je još 1961. godine i sa većim ili manjim intenzitetom radi se sve do danas. Nakon nedavnog završetka postavljanja kocke na prilazu Gradini sada se obnavlja jedan od zidova zadnjem dijelu.

Nekada su zidove sanirali kamenoklesari iz Čitluka. Sjećam se nekog Ljube koji je tu radio, a materijal se transportovao magarcima. Danas to rade klesari firme Elez. d.o.o osnivača i vlasnika Šefke Eleza.

Šefko Elez je počeo raditi u Pobjedi 1972. godine kao vozač viljuškara. Radio je poslove vozača putničkog vozila i rukovodioca građevinske grupe. Sa građevinskom grupom je u najkraćem roku sanirao posljedice bombardovanja Pobjede tokom rata, a prilikom jednog takvog popravljanja krova nakon artiljerijskog granatiranja, dok se nalazio na krovu,  avioni su bombardovali Pobjedu. Avio bomba je pala 70-80 metara od Šefke koji je u tom trenutku pao skrova na pod hale, ali je ostao bez težih posljedica.

Iz Pobjede je otišao 1996. godine i formirao građevinsku firmu Elez djl. Danas firma egzistira kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Firma Elez d.o.o. izgradila je veliki broj objekata za stanovanje i privrednih hala, ali je ipak najviše poznata po radovima na Gradini.

U poslijeratnom periodu uradili su: saniranje Dizdareve kule zidanjem kamena, krov Dizdareve kule, Sanaciju obrušenih kamenih zidova prve tabije, sanaciju rezervoara za vodu i pravljenje mokrog čvora, sanaciju zida ispod Dizdareve kule, Popločavanje tabije uz Dizdarevu kulu,  Izgradnja unutrašnjosti Dizdareve kule, pokrivanje Kapetanove kule (Krnja Kula) i kompletna unutrašnjost, Sanacija zida sa puškarnicom koji vodi od zadnje tabije do Krnja kule i na drugu stranu do jarbola, stepenice i pristup ulazu u tvrđavu.

Sanacija Tešanjske gradine
Sanacija Tešanjske gradine

 

 

 

 

 

 

 

Šefko Elez
Šefko Elez

U tom poslu radilo je i danas radi nekoliko vrsnih klesara: Emin Žilo preminuo, Samil Ostrvica penziji, Muharem Ostrvica, Ramiz Ostrvica (svi iz Planja) i Enes Elez.

Majstori tesari:Hasan Rašćić, Mehmed Kikić. Poslovođa je Medžid Hajdarević.

Od 45 objekata NHU Oslonac firma Elez d.o.o. je uradila 11. Za prikaz umijeća klesara kao eksponat djeluje kameni ulaz sa lukom u Gradsku pijacu.

Održan veliki Bajramski koncert Omladinkog ansambla Tešanj

veliki koncert Omladinskog ansambla Tešanj
Veliki Bajramski koncert Omladinskog ansambla Tešanj

Večeras je u sali OŠ ”Huso Hodžić” održan veliki koncert Omladinskog ansambla Tešanj pod nazivom ”Podijelite sa nama radosti Bajrama“. Oni koji prate tešanjska zbivanja kao i Omladinski ansambl Tešanj znaju da je ovo tradicionalni koncert ovog ansambla, koji oni poklanjaju svojim sugrađanima.

U prepunoj sali, koja je bila pretijesna da bi primila sve zainteresirane, mogle su se i ovaj put čuti samo riječi pohvale za izvođače, koji su u posebnom Bajramskom duhu uspjeli izazvati emocije u svakom ponaosob.

Na koncertu su nastupili solisti OAT : Adelisa Krdžalić, Selma Plančić, Merisa Muminović, Nejra Brka, Adna Smailbegović, Nermin Handžić, Esmir Kujundžić i Nedžad Hasanbašić dok su specijalni gosti programa bili: Ibrahim Jukan, Hasiba Agić, Esad Kovačević, Nusreta Kobić i Amna Aganović . U okviru programa svoj poseban pečat svemu su dali i doajeni bh. glumišta Faketa Salihbegović Avdagić i Mugdim Avdagić.

Da bi sve bilo savršeno pobrinuli su se rukovodilac hora prof. Dženan Deljkić i šef orkestra Damir Galijašević. Prema riječima prof. Dženane Deljkić članovi hora su protekle mjesece proveli vrijedno radeći kako bi ove večeri sve bilo perfektno. No no članovi orkestra nisu zaostajali za njima. i kako nam je rekao Damir Galijašević poseban se elan osjeća i među članovima orkestra kada znaju da se uvježbava koncert za Tešanj.

Čelni ljudi OAT su uputili riječi zahvale svim ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ovog koncerta a posebnu zahvalnost su iskazali sponzorima koji podržavaju rad ansambla.

(Prilog: Rifa Vilašević/Radio ZOS)

Foto zabilješka iz Industrijske zone Bukva

Završena je pasarela koja spaja objekte Koteksa i parkiralište
Završena je pasarela koja spaja objekte Koteksa i parkiralište
no-comment
No comment

Stare fotografije

Radnici Pobjede i učitelj Milovan Pezerović
Radnici Pobjede i učitelj Milovan Pezerović

Stoje s lijeva:Sabit Halepović, Ilija Nikić, Enver Hasaničević, Milovan Pezerović, Bahrija Krdžalić i Salih Smailbegović.
Čuče: Ferid Prnjavorac, Vinko Mandir, Simo Blagojević, Fikret Delić i Ivan Kajnić

Napomena:

Dnevnik je objavljen u skraćenoj verziji zbog odsutnosti autora iz Tešnja.

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *