Informacija o aktivnostima Općinske izborne komisije Tešanj

S obzirom da su aktivnosti organa za provođenje izbora transparentne, Općinska izborna komisija Tešanj ovim putem informiše javnost o svim podacima vezanim za edukaciju biračkih odbora.

Općinska izborna komisija Tešanj je završila aktivnost obuke članova biračkih odbora (BO) prema usvojenom Planu rasporeda obuke i Rješenju o imenovanju BO.

Proces obuke trajao je u periodu od 15. do 24. 09. 2016. godine, svaki radni dan te subotom.

Članovi BO pojedinačno su obavješteni putem Predsjednika BO, te općinske izborne komisije (telefonom) o terminu predviđenom za obuku, a sastojala se od teoretskog dijela, testiranja i praktičnog dijela. Članovi koji nisu u planiranom terminu pristupili obuci mogli su istoj prisustvovati bilo koji drugi dan tokom trajanja procesa.

Nakon obuke imenovani članovi BO i njihovi zamjenici polagali su test znanja o izbornom procesu.

Članovi koji nisu prisustvovali obaveznoj obuci, odnosno odustali su od imenovanja u BO razriješeni su dužnosti, a u skladu s Uputstvom o utvđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora na njihova mjesta imenovani su članovi ispred Općinske izborne komisije. Ostali članovi su uspješno položili test znanja i bit će im dodijeljeni certifikati. Za predsjednike BO predviđena je još jedna informativna obuka 30.septembra.

Završene su također i aktivnosti provjere kandidata političkih subjekata za posmatrače izbornog procesa i rada OIK i BO, te proces izdavanja akreditacija.

 

 

OPĆINSKA IZBORNA KOMISIJA

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *