Mješovita srednja škola Tešanj se predstavila na Sajmu inovacija NEW AGE u Prijedoru

sp1

Dana 25.10. i 26.10.2016.god. direktor JU Mješovite srednje škole Tešanj, Muharem Saračević sa svoja dva profesora Mujom Zeničaninom i Sakibom Ahmićem i deset učenika škole, prisustvovali su Sajmu inovacija NEW AGE koji se organizuje u okviru projekta „Ujedinjeni gradimo bolju budućnost – NEW AGE“. Ovaj projekat je realizovala JU Mješovita srednja škola Tešanj i JU Mašinska škola iz Prijedora, uz podršku PREDA-PD Agencije za razvoj grada Prijedora i Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.Projekat se implementirao u periodu od dvanaest mjeseci od 01.10.2015.do 30.09.2016.god., a vrhunac projekta je upravo Sajam inovacija NEW AGE gdje su učenici ove dvije škole i škole gosti predstavili svoje inovativne radove.

sp1

Učenici JU Mješovite srednje škole Tešanj su predstavili inovativni softversko/hardverski interfejs za poziv iz soba u domovima za stare i iznemogle osobe. Ovaj rad je privukao veliku pažnju medija i gostiju koji su posjetili Sajam inovacija.

sp3 sp2

Dana 25.10.2016. god. pored vrhunskog programa, upriličeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji između JU Mješovite srednje škole Tešanj i Mašinske škole iz Prijedora. Potpisnici sporazuma su direktor Muharem Saračević i direktorica Dijana Šobot. Ovim sporazumom je dogovoren nastavak saradnje ove dvije škole.

sp5

Sljedeći dan upriličen je okrugli sto na temu „Inovativnost i kreativnost u nastavi“. Rasprava na datu temu je bila jako opširna i poučna. Svi prisutni su se složili da upravo rad na inovacijama i uvođenje kreativnih metoda rada unapređuju radnu atmosferu i učenike privlače i uključuju u aktivniji rad.

 

Pored ovoga, na Sajmu je bilo upriličeno takmičenje iz LEGO robota u kojem su učestvovale srednje škole iz Zaječara, Kragujevca, Velenja i Prijedora. Ovo takmičenje je privuklo pažnju svih prisutnih učenika, a u cilju učestvovanja JU Mješovite srednje škole Tešanj na ovom takmičenju iduće godine, obavezali smo se da ćemo u bliskoj budućnosti nabaviti LEGO robote.

 

Moramo napomenuti da smo ovim projektom stekli nova iskustva koja će nam uveliko pomoći u budućem radu. Pored toga, upoznali smo mnogo ljudi iz struke i uspostavili nove kontakte za realizaciju budućih projekata. Posebno nam je drago što smo stekli novu opremu za mikrokontrolerske tehnologije i senzore. Upravo je u toku realizacije projekta nastala ideja za nabavku Arduino mikrokontrolera i prateće opreme za realizaciju inovativnog rada. Na taj način smo stekli nova znanja iz oblasti mikrokontrolera koja će se u skorijoj budućnosti manifestovati kroz nove praktične projekte.

 

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim ljudima iz agencije PREDA-PD, a posebno direktoru agencije Miši Reljiću i lideru projekta „Ujedinjeni gradimo bolju budućnost – NEW AGE“ Kristini Topić zbog nesebične podrške u realizaciji projekta. Grad Prijedor može biti presretan zbog male, ali dinamične agencije PREDA-PD. Zahvaljujemo se također nagostoprimstvu i srdačnom odnosu prema našim profesorima i učenicima.

 

Posebno želimo da spomenemo i naše učenike bez kojih ovaj projekat ne bi bilo moguće realizovati, a to su: Lejla Škiljo, Aldina Kovačević, Ajdin Dubravac, Selmir Nedžibi, Miralem Pilav, Sadmir Hasanić, Admir Ahmić, Salem Bašić, Haris Dželilović i Nedim Hankić. Navedeni učenici su na Sajmu inovacija bili pravi predstavnici naše škole i možemo reći da smo jako ponosni na njih zbog vrhunske profesionalnosti i zrelosti na rješavanju projekata i složenih zadataka.

 

Autor

Mujo Zeničanin, prof.

Opširnije: msst.edu.ba

O Mjesovita srednja stru?na škola Tešanj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *