Tešanjski dnevnik 7-14.11.2016. godine

Preuzetao uvjerenja za mandat Načelnika i uvjerenja za mandat vijećnika

Novoizabrani Načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić u Sarajevu je preuzeo Uvjerenje o dodjeli mandata za načelnika periodu 2016-2020. godina, koju su organizovali predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Svečanoj ceremoniji uručenja uvjerenja, u ime Općinskog vijeća Tešanj prisustvovao je aktuelni Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, koji je preuzeo i uvjerenja za novoizabrane vijećnike.

Prema rezultatima Lokanih izbora, održanih 2. oktobra 2016. godine Općinsko vijeće Tešanj čine sljedeće stranke i pojedinci:

SDA – 11 vijećnika

Senad Subašić, Adnan Lihić, Kasim Huskić, Esmir Kotorić, Sedina Hodžić, Amir Kurtić, Šemsudin Klepić, Kenan Turkeš, Vahdet Hrvić, Mirsad Omić i Fahrudin Pezer),

SDP – 5 vijećnika

Vedran Kaser, Nermin Deljkić, Enes Hodžić, Danijel Pašić i Elvir Pilav,

SBiH-2 vijećnika

Hajrudin Alić i Munevera Alić,

SBB – 2 vijećnika

Amir Piro i Muris Hrnjić,

BPS – 2 vijećnika

Haris Jašić i Senad Hasanbašić,

A-SDA – 2 vijećnika

Fahir Solo i Edin Mahmutović

DF – 1 vijećnik

Mirano Jupić.

U narednim danima, novoizabrani vijećnici bi trebali potpisati Izjavu o prihvatanju mandata, a konstituirajuća sjednica OV-a će se održati sljedećih dana, a najdalje do 8. decembra.

Šahisti ponovo u problemu sa prostorom

Sretnem Muharema Hadžimehića, čestog posjetioca prostorija Šahovskog kluba Tešanj, koji mi se požali da će morati napustiti prostorije koje koriste u zgradi MZ Tešanj zbog dugova prema MZ Tešanj. Ide na sastanak da vide šta da se uradi.

Šahisti su oduvijek imali dva problema: novac i prostorije. Sjećam se da smo pokušali jednom trajno riješiti ovaj problem kada se gradila svlačionica TOŠK-a. Izgradnju su finansirali SIZ za fizičku kulturu i privredne organizacije (OOUR Fabrika pumpi i OOUR Fabrika filtera). Koristeći poziciju direktora OOUR-a Fabrika pumpi uslovili smo tada da se jedna prostorija dodijeli šahistima. Ali i to nije išlo jer je šah isključivo “čaršijski sport” jer nije bilo interesa kod šahista da se pojavljuju u novim prostorijama koje su daleko od čaršije.

Poslije rata ovaj problem je ponovo aktuelan i sa načelnikom Užičaninom napravljen je dogovor da Općina isfinansira renoviranje prizemlja zgrade MZ Tešanj, a da Tešanjski šah klub bude oslobođen svih troškova deset godina. Kada je istekao ovaj period napravljen je ugovor sa MZ Tešanj da plaćaju mjesećno 50 KM i da Klub snosi troškove komunalija za cijelu zgradu (u kojoj se još nalaze prostorije Odreda izviđača Crni vrh i prostorije MZ).

Budžet kluba je 4000 KM godišnje, nedovoljan za odlazak svih kategorija šahista na takmičenja pa su se nakupili dugovi. Samir Hatibović, šahista i dugogodišnji aktivista,upozna me da se radi o dugu od 1440 KM. Mjesna zajednica je uslovila dalje korištenje plaćanjem duga. Na sastanku će potražiti rješenja. Nadam se da će ih i naći jer bi bila prava šteta ukinuti klub sa tradicijom od više od 65 godina.


Nova džamija u Bukvi

Prva džamija u Bukvi izgrađena je u doba osmanske vladavine. Imala je drvenu munaru i bila je pokrivena šindrom. Šindra je zamijenjena crijepom 1906. godine, a drvena munara zamjenjena zidanom 1965. godine.

Na temeljima stare džamije izgrađena je nova 1983. godine, a svečano otvorena 1986. godine. Oštećenja tokom agresije 1992. godine otklonjena su 1997. godine.

Džematu Bukva pripadaju i naselja Marin Han (gdje je već izgrađena džamija Kytahya), Logobare i Čifluk gdje su izgrađeni mesdžidi.

Ove godine srušena je dotrajala zgrada džamije i u toku je gradnja nove džamije


Foto zabilješka

Prvi snijeg ove godine pao je u noći između utorka i srijede (između 8. i 9. 11.). Napadao je oko 3-4 cm, bio je dosta mokar, ali se sljedećih dana zadržao na nekim mjestima i mogao se vidjeti po okolnim brdima. Iako je pao snijeg, u vazduhu je bilo dosta dima u jutarnjim satima iz ložišta domaćinstava, što se vidi i na fotografiji


Stare fotografije


Fudbalske ekipe “Debeli” i “Mršavi” su često odmjeravali fudbalsko umijeće,na zadovoljstvo gledalaca, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Najpopularniji iz ekipe “Debeli” su bili: Ćamil Kovačević, Dedo Vukelić i Ćazim Katica, a kod mršavih: Bejto Hatidžić, Rusmir Bešlagić i Bahrija Kahrimanović.

Čuče s lijeva: Bejto Hatičić, Bahrija Kahrimanović Baja, Vahdet Eminagić Vahko, Edhem Ajanović Tutnjo, Selim Kurtić, Hamid Dusinović Tega i Ilja Gverić Ilica

Stoje: Ibrahim Šišić Šiška, Salih Hadžimehić Šiš (rođeni brat Ibrahima Šišića), Hamdo Galijašević, Sakib Zejnilović Gala, Ćazim Katica, Rusmir Bešlagić Rujo, Suljo Grebić, Dedo Vukelić Gagarin i Ismet Pašalić Ipe.

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *