Jačanje integriteta u jedinicama lokalne samouprave

Transparency International u Bosni i Hercegovini je na konferenciji Jačanje integriteta u jedinicama lokalne samouprave u Sarajevu predstavio rezultate saradnje sa 20 općina u BiH na kreiranju i usvajanju planova integriteta, tj. antikorupcionih dokumenata usmjerenih na otklanjanje mogućnosti za pojavu korupcije.
U 6 od 20 općina već je donesena odluka o usvajanju planova integriteta, a do kraja godine se očekuje da planovi budu usvojeni i u preostalih 14 jedinica lokalne samouprave. Transparency International je općinama pružao stručnu pomoć i obuke, te koordinirao proces sačinjavanja planova, dok su općine same identifikovale ključne tačke djelovanja na sprečavanju korupcije.

 

Svoja iskustva rada na projektu predstavili su Rado Savić, Načelnik opštine Lopare, Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj i Nermin Ogrešević, Načelnik općine Cazin. Načelnici ovih općina su složni u mišljenju da će unapređenje transparentnosti, kao i primjena planova integriteta, biti važni faktori za razvoj lokalnih zajednica i privlačenje investicija i ulaganja u ove općine.

 

Na konferenciji je učešće uzelo oko stotinu predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, načelnika opština i gradova, predstavnici ambasada, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.
Projekat je realizovan u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Savezom općina i gradova Federacije BiH, Savezom opština i gradova Republike Srpske, a finansiran je od strane ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *