Tešanjski dnevnik 21-28.11.2016. godine

Obilježen 25. novembar Dan državnosti BiH

Načelnik priredio prijem za predsjednike Savjeta MZ-a

Nakon završetka lokalnih izbora i uspostavom vlasti slijede izbori u mjesnim sredinama. Načelnik općine mr. Suad Huskić sa saradnicima priredio je prijem za predsjednike Savjeta Mjesnih zajednica upravo u vrijeme obilježavanja Dana nezavisnosti, zato što su i oni dio vlasti države BiH. Zahvalio im se na saradnji u radu za protekli mandatni period 2012-2016. Tom prilikom im je uručio zahvalnice i prigodan poklon (ručni sat sa posvetom). Većina predsjednika Savjeta je volonterski radila svoj posao, a aktivnosti u mjesnim zajednicama su bile intenzivne u proteklom periodu, što se moglo vidjeti iz prikazane prezentacije tokom prijema.

Pored Načelnika prijemu su prisustvovali: Senad Subašić predsjednik OV-a, pomoćnici Načelnika Hamzalija Hojkurić, Azra Muslija, Mensur Saletović, Sabahudin Omerbašić, općinski pravobranilac Arijana Brkić i koordinator za rad mjesnih zajednica Hasan Plančić.


Predsjednici Savjeta Mjesnih zajednica

Na području općine Tešanj egzistira 25 mjesnih zajednica, a zahvalnice su dobili: Esmir Bašić (MZ Bobare-Drinčići-Blaževci ), Bedrudin Krdžalić (MZ Bukva), Hamza Hotić (MZ Dobropolje-Mekiš), Kenan Turkeš (MZ Džemilić Planje), Fehro Bašić (MZ Jablanica), Ismet Zeničanin (MZ Jelah), Emir Dizdarević (MZ Jevadžije), Fahrudin Bobarić (MZ Kalošević), Nihad Halilović (MZ Karadaglije), Fahrudin Pezer (MZ Kraševo), Ibrahim Čamdžić (MZ Ljetinić), Enes Ćosatović (MZ Medakovo), Senad Lekić (MZ Miljanovci – Lončari), Nedžad Unkić (MZ Mrkotić), Šemsudin Klepić (MZ Novi Miljanovci), Hidajet Hadžić (MZ Novo Selo), Senad Hatkić (MZ Oraš Planje), Mihret Solo (MZ Piljužići), Nedžad Kašibović (MZ Raduša), Muhamed Agić (MZ Rosulje), Edin Alić (MZ Šije), Mustafa Smailbegović (MZ Tešanj), Dževad Bekrić (MZ Tešanjka), Avdo Hasanbašić (MZ Trepče) i Suljo Fejzić (MZ Vukovo).

Gimnazijalci za Dan državnosti podarili svoj program

Gimnazijalci ne znaju iznevjeriti. Sve što rade, urade zaista dobro. Tako su povodom Dana državnosti izveli prigodan kraći program posvećen BiH i njenom prazniku. Posvetili su svojoj državi recitale, pjesme o BiH, recitovali su izreke o Bosni poznatih književnika od Krleže do Imširovića, napravili modnu reviju bosanskih nošnji u periodu Srednjovjekovne Bosne, zatim iz doba osmanlijske i austrougarske vladavine te iz perioda Jugoslavije i danas.

Položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje, bistu Huse Hodžića i Partizansko groblje

Povodom Dana državnosti BiH degecije Općine, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca zajedno sa Organizacijom ratnih vojnih invalida i Odreda izviđača “Crni vrh“položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje, zatima na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizansko groblje.

Delegaciju Općine su sačinjavali: Senad Subašić predsjedavajući OV-a i pomoćnici Načelnika Azra Muslija i Sabahudin Omerbašić. Delegaciju Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Organizaciju RVI činili su Sead Brkić i Ibro Hadžalić, a OI “Crni vrh” Mujo Pobrić, Elvira Katavić i Alma Pobrić. Nisam primjetio predstavnike udruženja Zlatni ljijani i JOB-a.

Posebnu sliku polaganju cvijeća su dali izviđači koji su svojom mladošću, uniformama i disciplinom dali, poseban, scenski svečani karakter ovom činu.


Delegacija izviđača polaže cvijeće

Pored zvaničnih delegacija i članova izviđačkog odreda “Crni vrh ” polaganju cvijeća su prisustvovali predstavnici političkih organizacijai građani

Održana tribina: Bosna i Hercegovina (geo) politički izazovi

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana je tribina na temu:Bosna iHercegovina (geo) politički izazovi. Učestvovao je dr. Sead Turčalo, ekspert za geopolitiku i međunarodnu sigurnost i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Prije početka tribine predsjedavajući OV-a čestitao je praznik prisutnima.

Dr. Turčilo je govorio sasvim jasno i jednsotavno o geopolitikama unutar i oko BiH. Govorio je o kontinuitetu države BiH i ZAVNOBIH-u koji je temelje moderne države BiH uspostavio na antifašizmu, a ne ideologiji kako to neki žele prikazati.


Amir Brka i dr. Sead Turčalo

Dr. Turčilo je 2014. godine bio učesnik jedne tribine u Tešnju zajedno sa dr. Beridanom. Tada je govorio o geostrateškoj poziciji Ukrajine.

Otvorena izložba Antifašizmom za državu BiH

U aktivnostima obilježavanja Dana državnosti Muzej je postavio izložbu u maloj sali Cko, pod nazivomAntifašizmom za državu BiH. O sadržaju i autoru izložbe je govorio direktor JU Muzej Ernad Prnjavorac. Izložba je satavljena od panoa sa fotografijama i tekstovima posvećenih važnim periodima i događajima države BiH kao što su Narodno oslobodilački pokret, održavanje ZAVNOBIH-a, Odbrana državnosti 1992-1995 i Dejtonski mirovni sporazum.

Izložba je otvorena nakon tribine Bosna i Hercegovina (geo)politički izazovi. Autor izložbe je Edin Šaković iz Bosanskog kulturnog centra Gračanica.

Promovisana knjiga Kokoš u cirkusu Mirze Begovića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Kokoš u cirkusu autora Mirze Begovića. Najavljeni promotor mr. Dženan Kos je izostao pa je o knjizi govorio autor koristeći Kosovu recenziju, a govorio je i o motivima za pisanje romana. Promociju su pratili, čitajući tekstove iz romana, glumci iz Zenice Nusmir Muharemeović i Zlatan Školjić (potomak Numana Školjića iz Tešnja). Moderator je bila direktorica JU Opća biblioteka Almina Brkić.

Ovo je drugi roman Mirze Begovića, a prvi je imao naslov Nemoj poći sada.

Mirza Begović je nezaposleni profesor bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, a autor je i nekoliko igranih filmova.


S lijeva: mr. Almina Brkić, Nusmir Muharemović, Mirza Begović i Zlatan Školjić

Pojekat Podizanje prihoda ranjivih društvenih skupina kroz porodičnu poljoprivredu u toku realizacije

Realizacija projekta vrijednog 480 000 €, čiji nosilac je razvojna agencija TRA iz Tešnja uz sufinsiranje Češke Vlade putem Češke razvojne agencijeu iznosu od 445 000 €, započeo je 25.7. ove godine, a planirana je njegova realizacija do 13.12.2019. godine. Preostali dio sredstava obezbijedila bi Općina. Namijenjen je rizičnim društvenim skupinama koje bi putem plasteničke proizvodnje obezbjeđivale prihod kojim bi popravili svoje materijalno stanje.

Za pedeset plastenika površine 300 m2 konkurisalo je 65 kandidata, a odabrano je 50, koliko je projektom planirano. Najviše ih iz Šija 15, zatim Miljanovaca 7. Jedan plastenik je vrijednosti 10 000 KM (sa sitemom za navodnjavanje i provjetravanje). Projektom je predviđena stručna podrška kroz specijalizovani program edukacije od strane Mendelevog instituta iz Brna i Geotesta Češke firme koja ima predstavništvo u BiH od 2009. godine. Geotest prati realizaciju projekta.

Projektom je predviđeno i vraćanje dijela sredstava kroz tri godine, 600 KM mjesečno i to od očekivanih 2 KM po m2 poticaja, a tim sredstvima bi se obezbijedilo finsiranje agronoma koji prati projekat.Česi se iz projekta povlače 30.10.2018. godine.

Tla su već ispitana, kako bi se utvrdio tretman zemljišta. Plastenici će biti postavljeni u proljeće, a do tada će se animirati otkupljivači kako bi se do početka sjetve utvrdili proizvodi koji će biti otkupljeni. Očekuje se prinos od 6 tona plasteničkih proizvoda po plasteniku.

Ove sedmice završena je edukacija koju su proveli predstavnici Mendelovog instituta iz Brna


S lijeva: Miloš Jurica Mendelov institut, Ognjen Grebo Geotest, Robert Pokluda Mendelovinstiut, dr. Ismar Alagić TRA, Maid Suljaković agronom TRA i Tomaš Kepta Mendelov institut

Organizovan susret austrijskih i BiH biznismena

U restoranu Ukus održan je susret bizbismena B to B, gdje su biznismeni direktno međusobnmo razgovarali o mogućnostima saradnje. Organizatori susreta su predstavništvo Austrijske privredne komore pri Ambasadi u Sarajevu i TRA. Za razgovore je prijavljeno 46 firmi iz Austrije i BiH.

Promocija Rječnika tešanjskog kraja-prilog leksikografiji bosanskog jezika u Doboju.

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačka zajednice kulture Preporod Doboj je organizirala promociju Rječnika tešanjskoga krajaprilog leksikografiji bosanskog jezika – autora,našeg Kemala Ljevakovića. Promocija je održana u Doboju u prostorijama Kulturno umjetničkog društava Doboj. Promociju je moderirao prof. dr. Zijad Bešlagić, predsjednik BZK Preporod Doboj. Prof. Bešlagić je u svom uvodnom obraćanju istakao povijesni značaj 25. novembra kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine i značaju da ga obilježavamosadržajima kakav je i Rječnikprilog leksikografiji bosanskog jezika sadržajima koji korespondiraju kulturološkom biću Bosne i Hercegovine. O Rječniku i autoru su govorili Ramiz Brkić, zatim mr. Esmir Bašić, te akademik prof. dr. Dževad Jahić, koji je, uz to, još i odslikao bosanskohercegovačku jezičku stvarnost, zatim značaj jezika u povijesnom i kulturološkom smislu jednoga naroda, pritom istakavši da se u bosanskome jeziku odvijaju dva fundumentalna procesa: jedan je izrada višetomskog rječnika, koji je u svom osmom tomu, a drugi proces je početak izrade novog pravopisa bosanskoga jezika.


Slijeva: Ramiz Brkić, prof. Zijad Bešlagić, prof. Dževad Jahić, Esmir Bašić i Kemal Ljevaković

Ima vandala i u Tešnju

Tešanj je relativno mirno mjesto kada su u pitanju razbojništva i vandalizmi kao što to svakodnevno možemo pročitati da se dešava u većim mjestima, posebno Sarajevu. Međutim i Tešanj ima svoje (ili se radi u uvezenim?) “specijalce”. Tako je u noći između srijede i četvrtka vandal(i) izbušio gume na desetinama automobila koji su bili parkirani počev od benzinske pumpe Hifa na Krndiji, zatim ulicama Ali-paše Hećimovića, Adema Prnjavorca i Hamzalije Ajanovića. Mnogi sugrađani su ujutro ostali zatečeni prizorom i problemom, kako odvesti djecu u vrtić, kako stići na posao. U četvrtak su vulkanizeri imali pune ruke posla, a svakom normalnom čovjeku ostaje nejasno kakav može biti motiv napraviti velikom broju ljudi štetu, a da ih uopće i ne poznajete.

Stare fotografije


Tabačani 1957:
Stoje s lijeva: Hakija Srkalović, Enver Ajanović, Osman Morankić, Hasan Brkić Krco.
Čuče: Husein Saračević, Fuad Brkiće Heće, Salih Selimović Salko i Fuad Ahmetagić Šef

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *