Tešanjski dnevnik 19-26.12.2016. godine

Nove donacije za Srednju mješovitu školu

Nakon donacije firme Mann und Humemel BA, na inicijativu direktora i rukovodstva,Srednjoj mješovitoj školi donatori su postale i firme Koteks je sa 2 nove mašine i Alpina Bromy jednom mašinom za opremanje tekstilne radionice. Škola je iz vlastitih sredstava obezbijedila 2 mašine i parnu peglu, a u toku je nabavka stola za peglanje.Koteks je obećao u proljeće iduće godine novu donaciju, a Općina jednu tako da će se značajno modernizovati radionica. Učenici će ubuduće sticati vještine na novijim mašinama što će im omogućiti da veoma brzo ovladaju radom na fabričkim mašinama. A da tekstilne i fabrike kožnih prozvoda trebaju radnike govori i informacija koju je na svečanosti kazao Suad Roša, direktor Alpina Bromy da im sada treba 50 radnika, a iduće godine još 150. Svečana predaja donacije izvršena je u zgradi gdje je smještena radionica, a svečanosti je pored Suada Roše prisustvovao i izvršni direktor Koteksa Haris Sejdić.

Muharem Saračević, mr. Haris Sejdić i Suad Roša

Sigurno da ova industrija pruža najveće mogućnosti u zapošljavanju.

Operiše se sa značajnim ciframa nezaposlenih na Birou za zapošljavanje. Međutim, veliko je pitanje koliko zaista Tešanj ima radne snage za planove fabrika i kakva su očekivanja. Poznato je da na Birou ima radnika kojisu više socijalni slučajevi nego potencijalna radna snaga. To su radnici fabrika koje su propale, koji su ostarjeli i frustrirani dugogodišnjim statusom i sigurno je da će ih teško poslodavci primati u svoje firme. Drugu kategoriju čine radnici koji su prijavljeni na biro, a egzistenciju obezbjeđuju radeći na crno i nipošto nemaju interesa da se zaposle. Treću kategoriju čine sposobni fizički i intelektualno, ali ne i stručni za potrebe firmi. Četvrti su oni koji su stručni i sposobni i mogu odmah u firme da rade. Volio bih znati kakav je odnos ovih kategorija u onoj cifri što se često pojavljuje u javnosti i šta mi to možemo ponudit na tržištu radne snage u sljedećim godinama. Stalno se spominju reforme. I ovdje nedostaju. Nemoguće je obezbjeđivati kvalitetne radnike u školi bez saradnje sa privredom i lokalnom zajednicom. Tešanj još ima dobru praksu zahvaljujući svima, ali to ne bi trebala biti nečija dobra volja nego sistem školovanja.

Otvorena izložba Tešanj kroz fotografije

JU Opća biblioteka postavila je izložbu fotografija pod nazivom Tešanj kroz fotografije.

Tešanj se prvo pojavljuje na crtežima (Evans), prvu sluku naslikao je Čeh Kuba 1892. godine, a fotogarfije se pojavljuju intezivno u vrijeme okupacije BiH od Austro-Ugarske. Najpoznatije su razglednice Tešnja i fotografija sa otvaranja Osnovne mješovite škole. U knjizi razglednica iz doba Austr-Ugarske Magbula Škore Pozdrav iz Bosne i Hercegovine, Tešanj je na njih 12. Postoje i druge fotografije u kućnim albumima i Muzejima.

Između dva svjetska rata pa sve do 1957. godine pojavljuje se Mustafa Deljkić, fotograf koji će iza sebe ostaviti puno fotografija Tešnja i Tešnjaka. Stare fotografije su rađene tehnikom gdje je korišteno kromirano staklo kao negativ. Danas se u Centru za kulturu i obrazovanje nalazi više hiljada negativa. Jedan broj je iskorišten za publikaciju u izdanju Cko pod nazivom Mustafa Deljkić prvi tešanjski fotograf. Drugi dio je nedavno pregledan. Ustanovljeno je da je najveći broj negativa oštećen, ali je ipak u elektronskoj formi pohranjeno oko 200 fotografija od kojih je osamdesetak u relativno dobrom stanju. Na izložbi je Mustafi Deljkiću posvećen poseban kutak sa ovim fotografijama.

Na izložbi su predstavljene fotografije grada, grada i stanovnika i fotografije stanovnika koje odslikavaju čaršijski duh, sport, obrazovanje, zanate privredu u nekim ranijim vremenima.

Mr. Almina Alagić i Branislav Jukić

Izložbu su postavili zaposlenici Opće biblioteke zajedno sa direktoricom mr. Alminom Alagić, a prikazan je i film za ovu priliku o starom i novom Tešnju (korišteni snimci Amila Ahmetagića iz osamdesetih godina). Nakon uvodnog dijela direktorice Alagić o izložbi je govorio Branislav Jukić.

Izložbi su prisustvovali zvaničnici mr. Suad Huskić, Šemsudin Mehmedović, Senad Subašić, glavni imam Fuad ef. Omerbašić, direktori JU Amir Brka i Ernad Prnjavorac

Održana tribina pod nazivom:Moj halal

U okviru manifestacije pod nazivom Salavat ti donosimo, ja resulellah u organizaciji Medžlisa IZ-e posvećenoj rođenju Muhameda a.s., pored niza mevluda i drugih vjerskih događanja, održana je i tribina pod nazivom Moj halal. Gost je bio Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju Agencije za certifikaciju halal kvaliteta pri Islamskoj zajednici BiH.

Valdet Peštalić i mr. Fuad ef. Omerbašić

Tema je posvećena halal proizvodima. Susrećemo se svakodnevno sa informacijama o proizvodnji halala hrane i certifikaciji firmi koje ispunjavaju uslove za proizvodnju takvog proizvoda. Obično se to odnosi na hranu. Dolazeći na tribinu očekivao sam da će glavna tema biti svinjsko meso i alkohol čije je konzumiranje u islamu haram. Međutim, najmanje je bilo govora o alkoholu i svinjskom mesu, a puno više o aditivima koji se proizvode od svinjskog mesa, upotreba hormona, drugihaditiva, modificirane hrana što nameće sasvim druga razmišljanja. Danas čovjek u intenzivnoj proizvodnji zbog bržeg rasta upotrebljava animalnu hranu kod biljojeda, podstiče rast plodova hormonima. Iza toga javljaju se razne devijacije kao kravlje ludilo, hormonalni poremećaji i drugo. Predmet halal certifikacije je posmataranje procesa od livade i oranice do stola sa hranom. Zato je to veoma zahtjevan certifikat i nije odlika samo fabrika koje dolaze iz zemalja gdje žive muslimani. Jedan od prvih poznatih firmi koja je jedan dio svojih pogona i proizvoda certificirala po halal standardu je Nestle proizvođač čokolada. Od tešanjskih firmi to je Madi, dok je Dukat u fazi certifikacije.

Halal standarde iz BiH su preuzele i susjedne države Hrvatska i Srbija, ali i Makedonija i Litvanija.

Danas se pored fabrika certificiraju hoteli, restorani, proizvodnja lijekova, proizvodnja šminke i dr.

Održana novogodišnja press konferencija OOSDA Tešanj

Općinski odbor SDA Tešanj održao je svoju redovnu Novogodišnju press konferenciju. Pres konferenciji su prisustvovali pored predstavnika medija, članovi i simpatizeri stranke.

O situaciji usvijetu, regionu, našoj državi i u našoj sredini u ovoj godini govorio je predsjednik Šemsudin Mehmedović. Govorio je i o SDA danas u BiH i potrebi njene demokratizacije i reforme. Ukoliko se to ne uradi predviđa loš izborni rezultat 2018.godine. Govorio je i o borbi protiv terorizma koja se često koristi protiv Bošnjaka. Izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u Općini, ali i izbornim rezultatima. Obezbijeđena je stabilna koalicija u Vijeću.Smatra da je Tešanj lider dobre prakse u BiH.

S lijeva: Šemsudin Mehmedović, voditeljica pressa, Adisa Kokić Hinović, mr. Suad Huskić, Aida Salkić i Nisveta Mudrov

O postignutim rezultatima u Općini i planovima govorio je Načelnik mr. Huskić.Naglasio je da će budžet za sljedeću godinu biti najveći, a da je u njemu predviđeno 45% sredstava za infrastrukturu. Vrlo brzo će biti završen projekat za kružni tok raskrsnice u Jelahu, a realizacija se očekuje iduće godine. Planiran je novi bunar za eksploataciju vode i nastavak izgradnje primarnih mreža.

O svom radu u ovoj godini govorili su:Nusreta Mudrov predsjednica Asocijacije Fatme, Aida Salkić predsjednica Asocijacije žena OOSDA Tešanj i predsjednica Asocijacije mladih Adisa Kokić Hinović.

KUD Pobjeda obilježio 35 godina rada cjelovečernjim koncertom

Kud Pobjeda svojih 35 godina rada obilježio je cjelovečernjim koncertom u velikoj sali Cko.

Abdulah Đulović, predsjednik KUD Pobjeda se obratio posjetiocima sa nekoliko prigodnih riječi. Program je vodila Medina Hadžić. Posebne emocije izazvao je gest KUD: dodjela posthumno Plakete dr. Muhidinu Alićehajiću, koreografu i vrhovnom autoritetu Društva,koju je preuzela Snježana Alićehajić. Bio sam svjedok tog vremena i početaka rada KUD Pobjeda.Bilo je puno entuzijazma, aglavni akteri su bili Snježana i Muhidin Alićehajić. Trebalo je krenuti od početka, uraditi nove nošnje.Bez obzira što je pokrovitelj KUD-a bila Pobjeda ipak je to bio veliki novac. Zato je Snježana organizovala kupovinu materijala i šivenje nošnji. Dr. Muhidin je bio koreograf, ali i neko ko je davao ozbiljnost i kvalitet u radu pa su se mladi ljudi se rado priključivali Društvu. Bio je omiljen kod članstva.

Koncert je dio sadržaja manifestacije Dani grada Tešnja 2016

Snježana Alićehajić sa Plaketom dodijeljenoj postuhumno dr. Alićehajiću

Izvedena premijera predstave Pukovnik ptica Bosanskog pozorišta Tešanj

Svoj doprinos obilježavanju Dana grada članovi Bosanskog pozorišta Tešanj dali su premijernom predstavom Pukovnik ptica bugarskog dramskog pisca Hriste Bojčeva. Bojčev je jedan od najpopularnijih savremenih dramskih pisaca. Zanimljivo je da je na općim izborima u Bugarskoj, kao nezavisni kandudat, dobio 100 000 glasova. Tekst je posvećen ljudskom stradanju i egzistenciji.

U predstavi je nastupila glumačka ekipa:Almedin Nakić, Narcis Halilović, Dunja Šišić, Željko Katavić, Haris Agić, Nedim Omahić, Safet Paravlić i Almedin Mujaković.

Predstavu je režirao Nermin Ajanović. Sufler i organizacija Sabina Paravlić, svjetlo Amel Bešić i muzika Adnan Pihljak.

Stare fotografije

Vašarište 1928. godine

Tešanjski vašar se održavao od 31.10.,1. i 2. 11. svake godine na mjestu koje se zvalo Vašarište, a to je danas na prostoru parkirališta iza zgrade JU Opća biblioteka. Prikupljeni novac od ljetine omogučavao je da se porodica snabdje garderobom i drugim potrepštinama za predstojeću zimu. Uz to su ovaezno išle šećerlame i druge đinđuve kao i nezaobilazni ringišpil (komendija) koja se do sredine pedesetih godina prošlog vijeka pokretala djeca ručno, da bi zatim besplatno koristila vožnju.

Fotografija je prvi put predstavljen na izložbi Tešanj kroz fotografije

(Vlasnik fotografije Opća biblioteka)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *