Tešanjski dnevnik 9-16.1.2017. godine

Ministar Mensur Sinanović u radnoj posjeti Tešnju

Ministar za kulturu, obrazovanje i sport Ze-do kantona Mensur Sinanović sa saradnicima pomoćnicom Bernadetom Galijašević i šefom odsjeka za finansije Nebojšom Vasiljevićem imao je radnu posjetu Tešnju. Sastao se sa načelnikom mr. Suadom Huskićem, a zatim posjetio i neke škole.

Razgovaralo se o planovima za tekuću godinu. Kanton finansira 9 osnovnih i tri srednje škole, finansira JU Muzej i JU Opća biblioteka zajedno sa Općinom i sportske aktivnosti sa iznosom od 12,5 milona KM godišnje. Isti iznos sredstavaje planiran i za ovu godinu. Pored toga prošle godine su započete aktivnosti na izgradnji 4 sportske dvorane, a planirana su sredstva i u kantonalnom i općinskom budžetu za nastavak radova u iznosu od 210 000 KM, ali je ostao prostor za povećanje zajedničkih ulaganja.

Također je razgovarano o projektima u okviru energetske efikasnosti utopljavanjem škola. Ove godine planirana je realizacija u školama u Jablanici i Medakovu. Vrši se priprema za ispunjavanje uslova i kod drugih škola kako bi se konkurisalo kod Fonda za okoliš i UNDP uz učešće vlastitih sredstva.

S lijeva:mr. Suad Huskić, Mensur Sinanović, Bernadeta Galijašević i Nebojša Vasiljević

Uručena rješenja za 13 predsjednika mjesnih zajednica u mandatu 2016-2020

Načelnik mr. Suad Huskić uručio je rješenja trinaestorici predsjednika mjesnih zajednica za mandat 2016-2020. godina. Aktivnosti oko izbora se nastavljaju i uskoro će biti poznata i preostalih dvanaest predsjednika. Kod 11 predsjednika ostvaren je koncezus političkih stranaka. Među imenovanim je po prvi put i jedna žena Fahra Crnkić predsjednica MZ Novi Miljanovci. Ostali izabrani predsjednici su:Idriz Subašić (Bukva), Fehro Bašić(Jablanica), Emir Dizdarević (Jevadžije), Adis Bekrić (Kraševo), Mesud Ibrahimkadić (Medakovo), Fahrudin Omerbašić (Miljanovci-Lončari), Omer Ramić (Mrkotić), Nedim Hadžić (Novo Selo), Adem Mahalbašić (Oraš Planje), Samir Bajrić (Šije), Dževad Bekrić (Tešanjka), Alija Hasanbašić (Trepče)

Prvi red s lijeva:mr. Suad Huskić, Fahra Crnkić,Dževad Bekrić, Fehro Bašić, Alija Hasanbašić, Fahrudin Omerbašić, Idriz Subašić i Hasan Plančić.

Drugi red:Adem Mahalbašić, Adis Bekrić, Mesud Ibrahimkadić, Omer Ramić, Samir Bajrić, Emir Dizdarević i Nedim Hadžić

Prva žena predsjednica MZ u Općini Fahra Crnkić prima rješenje

Edin Jabandžić imenovan za predsjednika Udruženja privrednika

Edin Jabandžić je od 1.1.2017. godine je predsjednik Udruženja privrednika Biznis-serviscentar Jelah-Tešanj umjesto dosadašnjeg predsjednika Senada Brke kome je istekao mandat.

Rođen je 19.09.1985. godine u Tešnju. Osnovu i Srednju ekonomsku školu završio je u Tešnju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2008. godine, i to na smjeru Menadžment malih i srednjih preduzeća.

Dosadašnji radni vijek proveo je u porodičnoj firmi Madi, koja je danas lider u proizvodnji i prerardi pilećeg mesa u BiH i regiji. U toku radnog angažmana obnašao je pozicije rukovodilac klaonice i kooperacije, direktor proizvodnje, a u martu 2016. godine imenovan je za izvršnog direktora firme Madi.

Kao rezultat uspješnog dugogodišnjeg rada Jabadžiću je u decembru 2016. godine uručeno priznanje najmenadžer Jugoistične i Srednje Evrope, a kompaniji Madi priznanje za najkompaniju, i to od evropskog udruženja menadžera.

Edin Jabandžić je strastveni uzgajivač sitnih životinja. U dva mandata je bio predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, a u jednom mandatu i predsjednik Udruženja zauzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj. Aktuelni je evropski sudija i instruktor za golubove, sa višegodišnjim međunarodnim angažmanom.

Društveni angažman vršio je i u NK TOŠK iz Tešnja, i to kao predsjednik kluba u dva navrata. Oženjen je, otac dva sina.

Rat

Susjedi se naoružavaju, trube sviraju ratne marševe, postrojavaju se etnički vojnici. Kao da se ništa nije desilo samo dvadest i kusur godina ranije. Potrebno je samo da velike sile slože uslove i eto nam opet belaja. Ko zna na što bi to sve izašlo, jer na Balkanu nema lokalizacije sukoba.

Došao mi je do ruku đački list Neven od 17.5.1991. godine. Šta god bih kazao na temu rata bilo bi nedovoljno u odnosu na dva teksta iz ovog lista. Jedan govori o jednoj darovitoj generaciji atletičara koja je osvojila niz nagrada, a čije djetinjstvo je umjesto sportskih i drugih radosti, prošlo u ratnim strahovima. Ko zna gdje su sada ta nekada djeca, a sada odrasli ljudi, šta su sve proživili i da li njihova djeca doživjeti njihovu sudbinu. Rat im je uzeo najljepše godine djetinjstva.

Tekst Samire Bedak, tada učenice VII razreda Osnovne škole u Medakovu,o tome sve govori. Sada bi neka učenica mogla da napiše istu poruku samo što bi sada umjesto Jasenovca mogla da piše o novijim stratištima Srebrenici ili Tomašici. Na žalost,Samire i ine kao ni male ljude ne pitaju za rat. Samo ih uvedu u taj svijet iz koga nema izlaza jer postajete učesnik pa bilo u kom obliku.

Radovi u OŠ Huso Hodžić

Jasna Mularifović sa kolegicama me obavijesti da se u njihovoj školi vrše radovi. Sljedeći dan odem u školu po informacije nadajući da ću zateći direktora škole.

Direktora Osmu Hurića sam zatekao u kancelariji u razgovoru sa predsjednikom Školskog savjeta Anesom Demirovićem. Tako dođoh do inforamacija iz prve ruke.

Intenzivno se vrše radovi na potpunoj obnovi mokrih čvorova koje koriste učenici. Ukupna vrijednost radova je 32 000 KM, a sredstva su obezbjedili donatori, tešanjske firme:Inox Ajanović d.o.o., Hifa oil d.o.o., Medena d.o.o., Saračević d.o.o., Silk d.o.o., Nord Star d.o.o. i, Zlatara Dar i Općina.Pored navedenih radova roditelji su svojim sredstvima obezbijedili u jednoj učionici krečenje (fasadnom bojom), bojenje drveta, brušenje i lakiranje parketa. Vrijednost radova 1200 KM.

Osmo Hurić i Anis Demirović

Preuredit će se i sadašnje prostorije kuhinje kako bi se dobio novi kabinet za odvijanje nastave. Vrijednost radova je 3170 KM, a sredstva su obezbjeđena kompezacijom korištenja sportske sale od strane sportskog kluba.

Pored navedenih aktivnosti urađen je i audit o toplotnoj efikasnosti koji je uradio Mašinski fakultet u Sarajevu, a koji je neophodan za apliciranje za sredstva utopljavanja koja obezbjeđuje Fond za zaštitu okoliša i UNDP.

Prije dvije sedmice završen je projekat rekonstrukcije električne mreže, čija je realizacija trajala dvije godine, a vrijednost radova 35 000 KM.

Predsjednik savjeta je svojim angažmanom obezbjedio preko Mann und Hummela, Ascoma i Neformalne grupe za stare bosanske ratnike 10 računara.

Društvena osjetljivost i odgovornost tešanjskih firmi je već mnogo puta dokazana, a evo pokazuje se i na ovom primjeru. Kada sam dobio ovu informaciju o finansiranju radova u školi pročitao sam u Avazu, da je Hifa oil čiji je vlasnik Izudin Ahmetlić potpisala ugovor sa Merhametom iz Maglaja o doniranju 650 kg brašna mjesečno tokom ove godine. Trebalo bi vremena i prostora da se nabroje sve donacije koje je, recimo Hifa Group imala u zadnje vrijeme u Tešnju, ali i u cijeloj BiH.

Stare fotografije

Hatma u Čarši džamiji početkom tridesetih godina prošlog vijeka. Uz drvo stoje Hasan ef. Ćatić i Mahmut Galijašević

Završetkom mektebske godine u kojoj se prouči cijeli kuran pravi se hatma. Hatma je svečanog karaktera u kome polaznici mektebske nastave zajedno sa mualimom uče čitajući iz kurana ili govore napamet, izvode prigodne recitacije i pjevaju ilahije pred roditeljima, prijateljima i komšijama

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *