PREDSTAVLJENI NACRTI GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IMPLEMENTACIJI STRATEGIJE RAZVOJA ZA 2016. GODINU I AKCIONOG PLANA ZA 2017.-2019.GODINU

PREDSTAVLJENI NACRTI GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IMPLEMENTACIJI STRATEGIJE RAZVOJA ZA 2016. GODINU I AKCIONOG PLANA ZA 2017.-2019.GODINU

U srijedu, 15.02.2017. je održana druga sjednica Kantonalnog odbora za razvoj (KOR) u novom sazivu, na kojoj je predstavljen i usvojen nacrt prvog godišnjeg Izvještaja o implementaciji Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu (Izvještaj o razvoju 2016), te nacrt drugog trogodišnjeg Akcionog plana za realizaciju Strategije razvoja za period 2017.-2019. godine.

U skladu sa obavezom za transparentnim i javnim izvještavanjem o stepenu razvoja kantona, kroz izradu ovih dokumenata se prati stepen razvoja kantona u određenom periodu izvještavanjem o kretanju razvojnih pokazatelja, prati se implementacija mjera definisanih u integriranoj Strategiji razvoja i prioritiziranih u trogodišnjem akcionom planu, te njihov doprinos razvojnim pokazateljima i prati se dinamika, aktuelnost i relevantnost projekata, mjera i prioriteta definisanih u Strategiji razvoja i trogodišnjim akcionim planovima, te na osnovu Izvještaja inicira postupak revizije ili ažuriranja trogodišnjeg akcionog plana, odnosno integrirane Strategije razvoja, ukoliko se ukaže potreba.

Nacrti oba dokumenta su početak finaliziranja dokumenata prije upućivanja prema Kantonalnom vijeću za razvoj i Vladi ZDK.

Sjednici su prisustvovali članovi Kantonalnog odbora za razvoj (predstavnici svih ministarstava, općina/grada, akademske zajednice, Privredne komore, razvojnih agencija, Turističke zajednice, Zavoda za statistiku, itd) i predstavnici UNDP-a koji su  dali svoje komentare i prijedloge kako unaprijediti oba dokumenta.

Podsjećamo da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona u januaru 2016. jednoglasno usvojila Strategiju razvoja 2016.–2020. godine kao ključni strateško-planski dokument koji treba da usmjerava i podstiče budući rast i razvoj Zeničko-dobojskog kantona. Iz Strategije je proizašao i prvi trogodišnji Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja za period 2016.-2018. godine koji je prošle godine usvojila Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Integrirana Strategija razvoja u najširem smislu obuhvata ekonomski i društveni razvoj, kroz korištenje i apsorpciju raspoloživih prirodnih resursa, a pri tome vodeći računa o aspektu zaštite i unapređenja okoliša i prostora. Strategija razvoja služi kao okvir za definisanje zajedničkih ciljeva, poticanje snaga, rješavanje gorućih problema, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvoja kantona. Sastavni dio Strategije razvoja jeste i sistem za praćenje i ocjenu realizacije iste.

 

 

Služba za razvoj i međunarodne projekte



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *