Tešanjski dnevnik 13-20.2.2017. godine

Lijepo i sunčano vrijeme ove sedmice, sa jutarnjim mrazom, je bilo ugodno poslije dužeg vremena niskih temperatura i smoga. Tako je bilo do subote kada je osvanuo slab snijeg. Temperatura se vrtila oko nule, a u nedjelju se ponovo pojavi sunce.

Pročitah na tesanj.net da je formirana grupa za izradu Monografije Toška. Ja prvi na tom spisku. Neki me pitaju da li sam predsjednik.Iznedila me takva informacija jer niti sam učestvovao na nekom sastanku, niti sam imao razgovore o tome sa rukovodstvom Toška. Jedino sam imao neformalni razgovor sa Harisom Sejdićem i Ramizom Brkićem na mojoj jutarnjoj kafi kada su me upoznali sa inicijativom rukovodstva Toška za izradu Monografije povodom 90 godina postojanja. Nakon pisanja Monografije lovačkog društva imao sam veliku želju uraditi i Tošk-ovu. Međutim , odustao sam jer je to bio prevelik zalogaj za mene obzirom da bi trebalo otići u fudbalske arhive u Tuzlu, Zenicu i Sarajevo, prikupiti dokumentaciju iz ličnih arhiva.Mislim da Monografiju svakako treba napraviti, ali je kasno da ona može biti kvalitetno urađena u ovoj godini. U navedenom razgovoru sam sugerisao da se prije svega utvrdi da li postoji arhivska građa potrebna za Monografiju u višim organima Fudbalskog saveza BiH pa da se onda utvrdi organizacija izrade, nosioci i potreban budžet.

Ambasador Malezije NJ.E Datuk Anuar Kasman posjetio Tešanj

U petak je u naš grad došao u zvaničnu posjetu ambasador prijateljske Malezije NJ.E. Datuk Anuar Kasman sa suprugom i saradnicima. Poslije prijema i razgovora kod Načelnika obišao je Gornju čaršiju, a zatim firmu Madi. d.o.o.
Kako je istakao načelnik mr. Huskićna konferenciji za štampu ovakve posjete nisu samo kurtoazne nego i radne. Ambasadori su servis privredi svojih zemalja. Preko ambasade Malezije mogu se uspostaviti veza sa tešanjskim biznisom za koji se iskaže interes. U ovom trenutku je to interes za proizvode hrane.

Amasador NJ.E. Datuk Anur Kasman u šetnji Titovom ulicom u društvu domaćina načelnika mr. Huskića i njegovog pomoćnika Hamzalije Hojkurića

Promovirana knjiga Tito i mi-jučer, danas, sutra

U organizaciji Udruženja antifašista Josip Broz Tito Tešanj održana je promocija knjige Tito imi-jučer, danas, sutra. Knjigu su promovirali: dr. Bakir Nakaš predsjednik SABNOR-a BiH izdavača knjige, dr. Esad Bajtal, Besima Borić, dr. Mirko Pejanović i dr. Edhem Muftić koji je bio posjetilac na promociji, ali se priključio promovisanju na poziv moderatora Muzafera Šehovića.

Autori knjige sa podnaslovima njihovih tekstova su dr. Selmedin Mesihović-Prikaz razvitka političke ohtonosti i državnosti BiH, Zlatko Dukić Tito i antifašizam, dr. Edhem Muftić-BiH paradigma(model)i uzdanica Titove multietničke države, dr. Mirko Pejanović-Titova vizija državnosti u BiH u jogoslovenskoj federaciji, dr. Esad Bajtal-Zajedno s njim umrlo je i jedno vrijeme. Vrijeme čovjeka iljudskosti i dr. Esad Zgodić-Tito-nacija i nacionalna politika. Pored tekstova sa navedenim naslovima iz kojih se može naslutiti i sadržaj, u knjizi se nalaze i tekstovi građana o Titu među kojima je i tekst našeg sugrađanina i predsjednika Udruženja antifašistaJosip Broz TitoTešanj Saliha Brkića.

Prema informaciji Muzafera Šehovića knjiga je štampana i rasprodata u 1000 primjeraka. Knjiga je otštampana bez autorskih honorara, a u pripremi je i drugo izdanje.

U ispunjenoj maloj sali Cko zapaženo je prisustvo članova Sekcije historičara OŠ Huso Hodžić, što je prava rijetkost kada je u pitanju prisustvo mladih na sadržajima kao što su između ostalog i historijske teme. Sve je do nastavnika odgovarajućih predmeta. Primjer za to je Miralem Brkić, profesor likovnog ,koji redovno dovodi svoje učenike na izložbe slika.

S lijeva:dr. Edhem Muftić, dr. Esad Bajtal,Besima Borić, dr. Mirko Pejanović i dr. Bakir Nakaš

U vrijeme kada se vrše procesi rehabilitacije najmračnijih likova fašizma iz Drugog svjetskog rata kod naših susjeda, refleksije se vide i u BiHpri čemu se i pojedini Bošnjaci priključuju takvim aktivnostima.

U prvom planu članovi Sekcije historičara OŠ Huso Hodžić

Vjerujem da su pojedini naši sugrađani pa i predstavnici institucija i političkih partija ovu promociju vezali za SDP i ideološku vezu sa Titom pa nisu joj ni prisustvovali. Međutim, ja sam ovu promociju doživio sasvim drugačije jer su me u to uvjerili promotori koji su polazili prije svega od naučnih saznanja. Tito i NOR se spominju u okvirima antifašizma i važnosti koju je imao Tito u formiranju BiH kao federalne jedinice. O tome je posebno zanimljivo izlaganje dr. Pejanovića zasnovano i na njegovim novijim istraživanjima.Promotori dr.Bajtal, dr.Pejanović i dr.Muftić dolaze iz naučnih krugova što se moglo vidjeti i iz njihovih izlaganja.Tako je dr. Muftić govorio i o Titovom ćutanju od 1945-1959. godine kada su u pitanju Bošnjaci i njihovo nacionalno izražavanje.

TV Smart je snimala emisiju pa će mi biti drago da će je pogledati veći broj građana. Dobro je to i za Tešanj. Moramo imati jasan otklon od fašizma, posebno ako se on uvlači kroz razne oblike.Imamo pojavu tekstova tešanjskog novinara i nekih drugih koji se bave pisanjem i politikom koji i doglavnika fašističke NDH pokušavaju prikazati kao pozitivnu ličnost, spasioca života Srba, Jevreja i Roma u fašističkoj NDH pa čak i antifašistom!

Predsjednik Udružanja antifašista Tešanj, od njegovog osnivanja 2011. godine je Salih Brkić. On je i glavni inicijator održavanja promocije. Pored, svojih već poodmaklih godina, Salih je aktivan i u Planinarskom društvu Zmajevac 684 gdje obavlja poslove sekretara, a nedavno je za svoje aktivnosti dobio i Zlatnu plaketu BIHMK-a.

Rođen je 1944. godine u Raduši. Završio je Učiteljsku školu u Tuzli, a uz rad i Fakultet političkih nauka. Puni radni vijek, do odlaska u penziju, proveo u učionicama radeći u Jablanici, Krndiji, Raduši i Tešnju. Bio je vijećnik Općinskog vijeća i delegat u predratnoj Skupštini općine Tešanj.

Dvije godine je bio u klupama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (od 2000-2002. godine). Prvi je predsjednik OO SDP Tešanj formirane u proteklom ratu. Danas je predsjednik Foruma seniora OOSDP Tešanj.
Rješenja dobilo još 9 predsjednika Savjeta MZ-a

Naknadno sam pribavio podatke o uručenju Rješenja predsjednicima Savjeta MZ-a, nakon što sam tu informaciju pronašao na tesanj.net. Uručenja je u dva navrata izvršio načelnik mr. Suad Huskić sa pomo
nikom Hasanom Plančićem. Rješenja su dobili:Hasan Handžić (MZ Dobropolje Mekiš), Esad Garić (MZ Jelah), Bećir Halilović (MZ Karadaglije) i Muhamed Travančić (MZ Vukovo), Adem Kurdić (Bobare-Drinčići-Blaževci), Alija Alihodžić (Džemilić Planje), Fikret Hukić (Kalošević), Senaid Himzić (Rosulje) i Emir Balagija (Tešanj).

S lijeva: Hasan Handžić, Esad Garić, Muhamed Travančić, mr. Suad Huskić, Bećir Halilović i Hasan Plančić

S lijeva: Adem Kurdić, Senad Himzić, Emir Balagija, mr. Suad Huskić, Alija Alihodžić, Fikret Hukić i Hasan Plančić

Nisu izvršena imenovanja u MZ Raduša i Piljužići, a Enid Ahmić nije prisustvovao organizovanom uručenju Rješenja zbog obaveza taj dan.

Tešanjski vatrogasci

Jedna fotografija koja pokazuje vatrogasni toranj u čaršiji gdje je bio smješten i vatrogasni dom, bio je razlog da ponovo pročitam knjige:Sto godina vatrogastva u BiH (1879—1979) koja je izašla 1979. godine i Vatrogastvo u Tešnju 1905-2005 Alije Galijaševića i posjetim naše današnje vatrogasce.

Organizovana odbrana protiv požara dolazi sa okupacijom Austrougarske. Tešanj je bio načičkan kućama od drveta koje su u prošlosti u velikom broju gorile. Kroz historiju u Tešnju su zabilježeni veliki požari kao što su:
-Turski konak 1881. godine (turska upravna zgrada) na mjestu gdje je sada općinska zgrada. Bilo je mišljenja da je požar podmetnut da bi se napravila moderna zgrada uprave Austrougarske.
-Cijelu ulicu Smailbegovku 1885 godine zahvatio je požar(i danas je stanovnici tako nazivaju, a to je današnja ulica Adema Handžića). Izgorjelo je dvadesetak kuća.
-Katastrofalan požar desio se 1905. godine kada je uništena mahala Serava ( i danas se tako često spomene današnja ulica 9. septembar). Izgorjelo je 15 kuća, dvije trgovinske radnje i džamija. (Postoji mišljenje da su požar izazvali trgovci radi napalate osiguranja). O ovom požaru je Musa Ćazim Ćatić spjevao pjesmu Požar u Tešnju.

Učestali požari stvorili su svijest o organizovanoj odbrani od požara pa je formirano Vatrogasno društvo 1905. godine.

Postoji i sačuvana fotografija tešanjskih vatrogasaca iz 1910. godine

Stoje s lijeva:Suljo Kahvić, Anto Pajić, Smail Mehinagić, Ibro Pašić, Adil Smailbegović
Sjede:Dedo Pašić, Omer Merdanović i Hamza Galijašević

Među Tešnjacima je bilo imućnih ljudi koji su shvatili zanačaj i ulogu vatrogasnog društva kao što su Ašir Mujčić i Reuf Đonlagić pa je nabavljena i značajna oprema.

Od završetka Prvog svjetskog rata pa do 1932. godine Društvo su sačinjavali:Dedo Pašić, Suljo Adilović, Smail Mehinagić, Stevo Matković, Hamid Turalić, Uzeir Terzić, Suljo Šehagić, Jahija Numanović, Dedo Hodžić, Muharem Braković, Husnija Đonlagić i dr.

U ovom periodu desila su se dva veća požara. U jednom je grom zapalio krov krnja kule koji je onda vjetar raznosio po gradu. Zahvaljući vatrogascima i građanima nije bilo većih šteta. Drugi je bio na imanju veleposjednika Mešića tri kilometra izvan grada. Sačuvani su samo susjedni objekti jer je zbog daljine kasno intervenisano.

Od 1932. godine dolazi mlađa generacija vatrogasaca:Osmo Kerić, Mehmedalija Bajraktarević, Smajo Braković, Hamza Ćehajić, Ibro Dolamić, Stipo Svalina, Osman Prnjavorac, Ibrahim Mujagić, Aljo Smailbegović, Ismet Ruštić, i dr. Pred drugi svjetski rat bila su dva velika požara: na imanju Zijadbega Đonlagića i drugi na zgradi Niže poljoprivredne škole.

Vatrogasno društvo je obnovljeno 1945. godine. Društvo su obnovili vatrogasci:Osmo Kerić, Smajo Braković, Suljo Adilović i Hamaza Ćehajić uz podršku organa vlasti. Izgrađen je novi vatrogasni dom 1951. godine, jedan od prvih u BiH. Na žalost, izgrađen je u gradskoj jezgi pa su za potrebe gradnje porušene porodična kuća, veoma atraktivne bosanske arhitekture, i nekoliko dućana.

Zgrada Niže poljoprivredne škole nakon požara

Najveći požar između dva svjetska rata izbio je u Tvornici namještaja Ukus 9. 1.1973. godine, kada su potpuno izgorili proizvodni pogoni, a vatrogasci su spasili susjedne objekte.

Novi vatrogasni dom ukupne površine1800 m2 izgrađen je na Krndiji 1990. godine.

Tokom agresije na BiH vršeći dužnost ispred zgrade doma od neprijateljske granate poginula su vatrogasci Mensur Hodžić i Mujo Handžić.

Danas je protivpožarna zaštita organizovana u okviru uprave Općine kroz Službu civilne zaštite kao odjeljenje zaštite od požara sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom. Pomoćnik Načelnika za civilnu zaštitu je Mensur Saletović, a komandir Profesionalne vatrogasne jedinice jedinice je Hasan Ćeman. Kao Udrženja građana formirana su i dva vatrogasna društva:Dobrovoljno vatrogasno društvo Tešanj 1905 i Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelah.

Dolazeći u vatrogasni dom zatekao sam u vrijeme pauze komandira Ćemana sa jednim brojem vatrogasaca za vrijeme doručka pa sam sa njima porazgovarao o današnjem vremenu. Na moju molbu da napravim fotografiju priključio se i Mensur Saletović, pomoćnik Načelnika.

Profesionalna vatrogasna jedinica ima 11 pripadnika starosti od 38-57 godina. Raspolažu sa 6 vatrogasnih kamiona i jednim kedijem. Starost vozila je od 1962. do 2013. godine.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jelah raspolaže sa jednim kamionom i jednim kombijem, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Tešanj 1905 raspolaže kombijem. U prošloj godini su imali 43 intervencije. Nije bilo složenijih požara. Procjenom zaštite od požara i Planom protivpožarne zaštite predviđeno je 18 profesionalnih vatrogasaca.

Vatrogasni toranj vatrogasnog doma izgrađenog 1951, a srušenog 1989. godine

S lijeva: Mensur Saletović, Samir Kadić,Nermin Dizdarević, Hasan Ćeman
Čuči Rezak Mešinović Rezo

Nepovoljna je okolnost starosna struktura i broj profesionalnih vatrogasaca i stanje raspoloživosti članova dobrovoljnih vatrogasnih društava zbog česte fluktuacije članstva sposobnog i obučenog za gašenje. Nisam čitao procjenu protivpožarne zaštite, ali je činjenica da su na prostoru Općine uskladištene značajne količine goriva prometnih firmi i 1,5 milona litara plina. Pored toga kapaciteti drvne industrije su disperzirani na prostoru općine i dosta udaljeni od sjedišta vatrogasne jedinice. Time je pitanje protivpožarne zaštite aktuelnije.

Stare fotografije

Fotografija napravljena sa mjesta danasnjeg kafića Vanila koji se nalazi u novoj zgradi na Musali 1941. godine iz koje se može vidjeti kako je tada izgledao ovaj dio grada.

S lijeva:Fadil Ibrahimkadić, Ibro Kahvić i Mahmut Bešlagić.

Po sjećanju Adile Kahvić, čija je fotografija, drvo bi trebalo biti dudovo, a tu je nekada bila i tabla na kojoj je pisalo Tešanj.

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *