Tešanjski dnevnik 27.2-6.3.2017. godine

U petak,protekle sedmice, nakon dužeg vremena, otišao sam u Sarajevo do Gazi Husrev-begove biblioteke i da obiđem unučad. Zato nisam prisustvovao posjeti našoj općini potpredsjednice Federacije BiH, Melike Mahmutbegović.Nakon prijema kod Načelnika posjetila je firmu Tešanjski kiseljak, Eminagića konak, Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju, JZU Opća bolnica i UG Ruka iz Kaloševića.

Druga aktivnost koju sam propustio je potpisivanje ugovora za studentske stipendije. Načelnik je potpisao ugovor sa 372 studenta u vrijednsoti od 344. 790 KM.

Sve više se najavljuje proljeće. Vrijeme protekle sedmice je bilo većim dijelom lijepo i sunčano.U Sarajevu su se u petak popunile stolice na otvorenom u ugostiteljskim objektima u Ferhadiji.

Podijeljena IT oprema za 6 mjesnih zajednica i jedan društveni centar

U okviru relaizacije projekta Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH koju provodi UNDP u saradanji sa 23 općine i 125 mjesnih zajednica u periodu 2015-2019 dodijeljena je Informaciono tehnička oprema za 6 mjesnih zajednica –partnera u projektu:Jablanica, Jelah, Kalošević, Miljanovci, Lončari, Raduša i Tešanjka) i oprema za društveni centar u MZ Dobropolje. Potpisivanju protokola i predaji opreme prisustvovala je Diana Šilić terenski službenik UNDP-a.

Predstavnici MZ-a,HasanPlančić, načelnik mr. Suad Huskić, Diana Šilić i Azra Muslija

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života građana u BiH kroz jačanje lokalnog nivoa vlasti. Ovim programom popravlja se infrastruktura i jačaju ljudski kapaciteti kroz edukaciju. Opremu su uručili predstavnica UNDP-a i predstavnici Općine Tešanj.
Ukupna vrijednost IT opreme sa uključenim PDV-om je 18.797 KM.

Mješovita srednja škola organizovala radno svečanu manifestaciju:Poduzetničkim učenjem do vlastite poduzetničke djelatnosti

Mješovita srednja škola je organizirala svečano radnu manifestaciju pod nazivom Poduzetničkim učenjem do vlastite poduzetničke djelatnosti. I ova manifestacija je dio nastojanja ove škole da obezbjedi svršene učenike spremne za rad u privredi i tako poboljša stanje na tržištu rada. U tom pravcu postigli su značajne rezultate. Kroz nekoliko projekata sa tešanjskim firmama obezbjedili su potrebna zanimanja kojih sada po programu obrazovanja nema. Direktor škole Muharem Saračević je govorio o tome, rezultatima koje su postigli i planovima. Tako već ove godine imaju namjeru uvesti odjeljenja automehaničara, ugostiteljskog tehničara i rukovaoca na CNC mašinama. Škola ima odličnu saradnju sa Školskim centrom iz Velenja u Sloveniji. Tamo se na daljem školovanju nalazi 6 učenika iz Srednje mješovite škole. O tome je govorio direktor ove škole Darko Lihtenker. Direktor Lihtenker je uručio kao poklon MSŠ dva instrumenta za mjerenje.

Potpisani su ugovori sa novim partnerima Lockwood d.o.o tvornica namještaja u Tešnju, Biošamp d.o.o. iz Šija prizvođač gljiva, Socksmaker 3 d.o.o. tvornica čarapa iz Tešnja sa kojima će se ući u partnerski odnos sa ciljem obezbjeđenja profila radnika koji su potrebni ovim tvornicama. Partner je postala i Srednja mješovita škola Zija Dizdarević iz Fojnice.

Potpisivanje ugovora sa novim partnerima. S lijeva: Merima Sijarić direktorica Srednje školeZijah Sokolović, Emina OmerovićBio-Šamp d.o.o., Nazif Hamzić LockWood , Fabio Socksmaker 3 i Muharem Saračević.

Prije svečanog skupa u amfiteatru škole u završnim razredima bili su predavači/posjetioci predstavnici firmi budućih partnera:Tea Mustafić, administrativni menadžer firme Socksmaker 3 d.o.o, Nazif Hamzić direktor firme Lockwood d.o.o, Emina Omerović iz firme Biošamp d.o.o i direktorica škole Zija Dizdarević iz Fojnice.

Mr. Ermina Salkičević Dizdarević je održala radionicu za učenike završnih razreda na temu Biznis plan.

Na svečanom skupu su nastupali učenici sa prigodnim programom posvećenom Danu nezavisnosti.

Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Školske aktivnosti

Nizom manifestacija 1.mart Dan nezavisnosti BiH obilježen je širom Općine. Učenici osnovnih i srednjih škola imali svoj program u školama, a neke škole su obišle JU Muzej Spomen sobu. O prazniku, ali i historiji BiH govorio im je prof direktor JU Muzej Ernad Prnjavorac. U spomen sobi sam zatekao učenike gimnazije Musa Ćazim Ćatić, a prije njih bili su učenici Ekonomske škole. Poslije su došli i osnovci iz OŠ Rešad Kadić.

Prof. Ernad Prnjavorac i učenici gimnazije Musa Ćazim Ćatiću Spomen sobi JU Muzej

Svratio sam i u OŠ Huso Hodžić. Hol i trpezarija su vrvili od djece. U holu su izloženi likovni radovi učenika posvećeni BiH i jedna instalacija takođe posvećena našoj državi kroz tekstove, fotografije, ličnosti i replike nadgrobnih spomenika kao simbola državnosti BiH. U trpezariji je održan prigodan program.

Dodijeljena priznanja za literalne i likovne radove učenika

Povodom 1.marta Dana državnosti BiH JU Opća biblioteka proglasila je najbolje literarne i likovne radove učenika po raspisanom konkursu. Na konkursu su učestvovali učenici iz pet osnovnih škola (Tešanjka, Krndija, Medakovo i Tešanj-OŠ Rešad Kadić i OŠ Huso Hodžić).

U kategoriji osnovne škole za literarni rad ,prvo mjesto dobila je učenica Nejla Kruško II-1 razreda OŠ Mustafa Mulić Šije, drugo mjeste dijele Emir Zeničanin i Amila Bavrk II-2 razreda OŠ Rešad Kadići treće mjesto Arfan Hotić V-1razred OŠ Huso Hodžić.

U kategoriji srednjih škola za literarni rad, prvo mjesto osvojila je Nejla Hasanbašić učenica III-b MSŠ, drugo mjesto pripalo je Suadi Subašić učenici I-4 MSŠ, a treća je bila Advija Davarović I-a MSŠ.

U kategoriji osnovnih škola za likovni rad prvo mjesto osvojio je Adin Zilkić učenik V-2 OŠ Mustafa Mulić Šije, drugo mjesto osvojila je Nedžma Srkalović učenica V-1 OŠ Huso Hodžić, a treće mjesto dijelili su Lejla Braković OŠ Rešad Kadić i Mirza Kurdić učenik VI-3 OŠ 1.Mart Jelah

U kategoriji srednjih škola za likovni rad nagradu je dobila Emina Mešić gimnazija Musa Ćazim Ćatić

S lijeva: Nejla Kruško, Emir Zeničanin, Amila Bavrk, Advija Davarović, Suada Subašić, NejlaHasanbašić, Mirza Kurdić (sa leptir mašnom), Adin Zilkić, Nedžma Srkalović, načelnik mr. Suad Huskić, Emina Mešić i Ajna Mehinović

Pobjednici su dobili “slatke” poklone koje je podijelio Načelnik, a predstavili su se i učenici Muzičke škole Amadeus Ajna Mehinović klavir, Vedad Halilović gitara, Rijad Omahić harmonika i Mirza Kurdić gitara.

Održana svečana sjednica Štaba civilne zaštite

Međunarodni Dan civilne zaštite obilježava se prvog marta kada se obilježava i Dan nezavisnosti naše države. Tim povodom održana je svečana sjednica Štaba civilne zaštite u Vatrogasnom domu. O značaju, nekim iskustvima iz poplava 2014. godine i stanju civilne zaštite na našoj Općini govorili su načelnik Civilne zaštite i pomoćnik Načelnika Mensur Saletović i načelnik mr. Suad Huskić. Načelnik općine je istovremeno i komadant civilne zaštite.

Organizovani oblik borbe protiv svih oblika nepogoda je važan segment društva. Pored strukture organizovanog oblika civilne zaštite veoma su važne i druge institucije koje su u takvim situacijama neophodne kao što su zdravstvene ustanove, policija, vatrogasci, crveni krst.

Na sjednici su dodjeljena priznanja Metalurškom institutu Zenica, Federalnoj upravi civilne zaštite i Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

U vrijeme velike poplave 2014. godine imali smo situaciju gdje se mogla vidjeti snaga organizovanog oblika odbrane, ali utvrditi i nedostatci kao i materijalne i druge potrebe za krizne situacije.

Štab civilne zaštite sa predsjednikom OV-a.

S lijeva: Vahdet Nočić, Hasan Ćeman -komandir profesionalne vatrogasne jedinice, Edin Hotić, Emira Đonlagić-Opštinska organizacija crvenog krsta, Mensur Saletović, mr. Suad Huskić, Senad Subašić -predsjedavajući OV-a, Enver Bešo -zamjenika komandira policije Sabahudin Omerbašići Hamzalija Hojkurić (nedostaju Mirsad Šaranović i Damir Alić)

Sjednici je prisustvovao i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić

Vlada Ze-do kantona u prošloj godini izdvojila je 1,8 miliona KM za sanaciju od poplava iz 2014. godine i prevenciju. Po zaposlenom se izdvajaju sredstva za ove namjene i općine dobivaju 60% tih sredstava koja služe za prevenciju, saniranje, klizišta, nabavku opreme. Postoje i rezerve za vanredne situacije, tako da danas Općina ima 100 000 KM u svakom trenutku na raspolaganju samo za ove namjene.

Položeno cvijeće na Spomen obilježje

Povodom Dana nezavisnosti cvijeće na centralno Spomen obilježje položile su:delegacija Općine u kojoj su bili mr. Suad Huskić, Senad Subašić i Azra Muslija, delegacija Jedinstvene organizacije boraca – predsjednik Sabahudin Hajrić, Porodica civilnih žrtava rata -Sead Brkić, Ratnih vojnih invalida -Muharem Sejdić, delegacija Odreda izviđača “Crni vrh”-Aida Dedić, Adis Iriškić iAdisa Sinanović, delegacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu- Munevera Alić, Muhidin Alić i Refija Alić.

Održana tribina: 25 godina poslije: Bosna i Hercegovina i izazovi savremenog svijeta

U okviru općinskog programa obilježavanja Dana nezavisnosti, u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, održana je tribina pod nazivom 25 godina poslije:Bosna i Hercegovina i izazovi savremnog svijeta. Gost je bio dr. Ešref Kenan Rašidagić docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Nakon čestitiki koje je povodom praznika uputio domaćin direktor Cko Amir Brka, prisutnima se obratio i načelnik mr. Suad Huskić. On je uz čestitke naglasio da se domovina voli, a država gradi.

Tribini su prisustvovali ministar Himzo Smajić i Senad Subašić predsjedavajući vijeća.

Izlaganje dr. Rašidagića je bilo za BiH prilike neubičajno. Sam je kazao da se rijetko odaziva da govori na ovakvim skupovima, ali je odlučio jer ima poseban respekt prema našem gradu sa kulturnom tradicijom. Dr Rašidagić je savim jasno i jednostavno dao svoje gledanje sadašnje naše stvarnosti i sa pozicija Sarajeva, Mostara i Banja Luke gradova koji predstavljaju centre suprostavljenih političkih stavova.

Amir Brka i dr. Ešref Kenan Rašidagić

Dan Nezavisnosti obilježen u MZ Karadaglije i MZ Jabalanica

U organizaciju UG Tragovi-Crni Vrh uz partnerstvo Općine, OŠ Gazi Ferhad-beg, UG EKO-MLADI,MZ Karadaglije i MZ Jablanica obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u ovim sredinama, a sastojala se iz nekoliko sadržaja.

Održana je svečano-radna skupština Udruženja Tragovi-Crni Vrh, a nako toga održana je promocija knjige Mom srebreničkom heroju autorice Sabine Hodžić Mehmedović.

Sabina Hodžić-Mehmedović preživjela je srebrenički genocid, a tog julskog jutra 1995. ostala je bez 13 njoj veoma bliskih osoba, među kojima je i njen otac Sabit.


S lijeva: Mr. Suad Huskić, Nihad Halilović, Adnan Lihić, Sabina Hodžić Mehmedović, Suad Spahić i Ismet Bahtić

Skupu su između ostalih prisustvovali: Načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić, Predsjedavajući OV Tešanj Senad Subašić, Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, Pomoćnik općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić, članovi šehidskih porodica, bivši borci i RVI i dr.

Uručene su nagrade za studente koji upišu prvi put narednu godinu studija a žive na području MZ Karadaglije i MZ Jablanica. Ove godine nagradu od 100 KM i knjigu Mom Srebreničkom heroju dobilo je 25 studenata i učenik generacije OŠ Gazi Ferhad-beg Refik Bašić. Sredstva je obezbijedilo oko 30 donataora.

Prisutnima se obratio i Načelnik općine Tešanj i čestitao Dan nezavisnosti, te čestitao organizatoru i istakao važnost promocije baš ove knjige koja je podsjetila na prošlost, kao i čin uručenje nagrada učenicima što daje nadu u svjetliju i bolju budućnost.

Isti dan, a u povodu Državnog praznika Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija MZ Jablanica Plančić Nusret (predsjednik Skupštine), Bašić Fehro (predsjednik Savjeta), sekretar (Lihić Almir) i vijećnik (Lihić Adnan) obišla je šehidska spomen obilježja na području ove Mjesne zajednice.

Foto zabilješka

Tešanjski novinari: Aida Šišić -TV SMART, Muhamed Čabrić -Federalna televizija i Avaz, Halid Fejzić -TV SMART, Rifa Vilašević- Radio ZOS

Stare fotografije

Učenici Srednje ekonomske škole 1961. godine u Doboju.

Stoje s lijeva: Amina Alićehajić-Dizdarević, Mina Morankić-Alićehajić, Osman Livnjak, Ibrahim Hukić, Rasim Korajlić, Sabrija Kahvić-Srkalović, Rušto Pobrić, NN, Paša Alić- Srkalović, Hasnija Mujarić Badžak.

Čuče s lijeva: Zinaida Zinka Šiljak, Samil Srkalović, Mustafa Dautefendić Albert, Salih Hotić

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *