Izvještaj Službe civilne zaštite

 

Usljed intezivnih kišnih padavina tokom proteklog dana, u poslijepodnevnim satima (oko 15:00) sati došlo je do naglog porasta svih vodotoka na području općine i do izlivanja rijeke Radušice u naseljenom mjestu Cerovac, Vukovo i Rosulje, kojom prilikom je poplavljeno značajno poljoprivredno zemljište, te ugrožen manji broj stambenih i dva privredna objekta. Također, u naseljenom mjestu Jelah (Jelah polje) došlo je do izlivanja potoka i plavljenja, usljed površinskih voda, više stambenih i jednog poslovnog objekta.

 

Tokom noći došlo je do stagnacije vodostaja na području općine i povlačenja vode u korita, osim područja Jelah polja gdje se voda zadržava oko objekata na poljoprivrednom zemljištu usljed uticaja površinskih voda.

 

Zbog nastale situacije i nastavka intezivnih padavina preduzete su hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije na području Rosulja i Jelah polja.

 

Prema jutrošnjem obilasku ugroženog područja došlo je do dalje stagnacije vodotoka,a voda se i dalje zadržava na poljoprivrednom zemljištu i oko objekata u Jelah polju.

 

Nema ugroženih ljudi i životinja.

 

Kiša i dalje pada smanjenim intezitetom. Količina padavina za protekla 24 sata iznosila je 69 l/m2. Vodostaj Usore prema jutrošnjem mjerenju u 08:00 sati iznosio je 339 cm i ima tendenciju opadanja.

 

Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *