Tešanjski dnevnik 6-13.3.2017. godine

Početkom sedmica kiša je intenzivno padala pa je nivo potoka i rječice Tešanjke naglo rastao. Posebno je porastao potok Radušice i ugrozio tvornicu Alpina Bromy d.o.o. Organizovana je akcija obezbjeđenja vreća sa pijeskom i mehanizacije te dežurstvo tokom noći. U Jelah Polju je voda okružila veći broj kuća. Međutim, sve je bilo pod kontrolom i nije bilo većih posljedica.


Detalj iz Jelah Polja

Puštena u rad farma pilića Hifa tank d.o.o.

Na prostoru industrijske zone koja se formira u Jelahu i Ljetiniću od Inžinjeringa do Euro onixa puštena je u četvrtak 2.3.2017. godine u rad farma pilića. Investitor je Hifa tank d.o.o., a radiće u okviru ove firme kao poslovna jedinica.

Ukupna investicija je iznosila oko 2 miliona KM. Kapacitet farme je 60 000 pilića u turnusu, a proces se odvija u okviru kooperacije sa finalistom Madi d.o.o..

Farma zapošljava 8 radnika. Izgrađena je po svim savremenim zahtjevima ekologije i sigurnosti.  Tokom obilaska domaćin mi je bio Hasan Ahmetlić. U prostorije se ulazi bez obuće u papučama. Pored sobe sa upravljačkim dijelom je WC i kupatilo za zaposlenike i jedna kancelarija. Ukupna površina zemljišta je 20 dunuma tako da, ako se proizvodnja pokaže profitabilnom, mogu se izgraditi novi kapaciteti ukoliko se pokaže interes kupca.

Pitao sam Hasana koliko je vrijeme bilo potrebno za sve dozvole i kako je zadovoljan sa lokalnom i kantonalnom administracijom. Kaže da je na dozvole općinske administarcije čakao 10 mjeseci i da ih  još niko nije posjetio od lokalnih vlasti, ali jest iz kantona i veoma je zadovoljan odnosom kantonalne vlasti.

Održana redovna godišnja Skupština Toška

Održana je redovna Skupština NK Tošk. Bilo je prisutno 48 članova i 6 gostiju.

Ovo je bila i izborna Skupština i na njoj je izvršen izbor rukovodstva:

Predsjednik Skupštine je Haris Sejdić, potpredsjednik- Muris Jabandžić, generalni sekretar- Kenan Kadribašić

Predsjednik Upravnog odbora Ajdin Mrguda, članovi su:Edin Šaranović, Ensar Jabandžić, Asmir Kovač, Admir Braković, Armin Sejmenovići i Emir Srkalović, potpredsjednici:Asmir Kovač i Armin Sejmenović.

Predsjednik Nadzornog odbora  je Amir Galijašević.

S lijeva na desno:Kenan Kadribašić, Muris Jabandžić, Haris Sejdić, Edin Šaranović i Ajdin Mrguda

Skupština je prihvatila Izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2016. godinu. Ukupni prihodi su iznosili 144655 KM, a ukupni rashodi 158 504 KM. U rashodima su i investicije u iznosu od blizu 30 000 KM. U ovom izvještaju se može vidjeti su i prihodi i rashodi ostvareni većim prihod veći nego ikada do sada. Dosadašnji prihodi nisu prelazili 100 000 KM. U idućoj godini planirani su prihodi od 219 000 KM, a rashodi od 205 000 KM.


Članovi Skupštine

Sjećajući se nekih ranijih skupština Toška kada se teško obezbjedio kvorum, kada su i oni koji dođu bježali od funkcija, a staro rukovodstvo samo imalo želju da nekom drugom „uvali“ vruć krompir samo da oni ne budu ti koji su ugasili klub sa takvom tradicijom. Ovaj put je odziv bio kao nikada. Skupština je dobro pripremljena i nije bilo dugačkih beskorisnih diskusija. Obezbijeđen je kontinuitet u rukovodstvu i ono što je po meni najveći dobitak Toška  da je rukovodstvo spoj iskustva i mladosti, a formiran i Savjet od starih predsjednika, starih igrača i navijača. Sportskog direktora izabrat će Upravni odbor naknadno.

Osnovni cilj u ovoj godini je osvajanje prvog mjesta i prelazak u Prvu ligu. Preko svog šefa stručnog štaba i trenera Igora Remetića igrači su obećali da će ostvariti ovaj cilj.  Tošk ima pet bodova prednosti, a pobjeda u prvom kolu u Zavidovićima od 4:1 pokazuje da su na pravom putu.

Tešanjski zlatni sir osvojio drugo mjesto na Balkan cheese Festival u Beogradu

Na izložbi autohtohnih sireva Balkana koji je održan 4. i 5. marta ove godine u Beogradu pod nazivom Balkan chees FestivalTešanjski zlatni sir proizvod OPZ Zlatna kap iz Jelah Polja osvojio je drugo mjesto u konkurenciji 300 tvrdih masnih sireva.

Prvi put sam se susreo sa firmom Zlatna kap i njenim proizvodima na Tešanjskom sajmu . Tada je Maid Smajić direktor, sa sestrom Medihom udata Jašarević prezentirao svoje proizvode i nudio  konzumaciju. Porodična firma Zlatna kap je osnovana 2008. godine. Za proteklih devet godina investirali su u dvije linije za izradu sireva, nabavili opremu za pasterizaciju i vakumiranje, izgradili objekte. Trenutno imaju tri stalno zaposlena, a u toku ljetne sezone angažuju još tri radnika. Međutim, Zlatna kap ima 250 kooperanata kojima mjesečno isplaćuje od 250-6000 KM. Zadnju investiciju je podržao i USAID sa oko 48 000 grant sredstava. Nemaju kredita niti dugova.

Tešanjski zlatni sir traži proces sazrijevanja od 15 mjeseci i za sada je namijenjen isključivo hotelskoj potrošnji. Nakon nastupa u Beogradu imaju izražen interes za kupovinu od nekoliko hotela iz Srbije.


Direktor Maid Smajić sa nagrađenim sirom i peharom za osvojeno drugo mjesto

Ove godine planiraju nabaviti 15 muznih krava i 15 tovnih bikova. Ubrzo planiraju otvoriti malu prodavnicu u Zenici (tržište koje najviše traži sir Zlatne kapi) po uzoru na specijalizovane prodavnice u Sloveniji i Austriji, a kasnije i u drugim mjestima.

Poslovna politika firme je razvoj korak po korak i Zlatna kap to uspješno radi.

Koteks dobio halal certifikat

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitaiz Tuzle Amir Sakić uručio je firmi Koteks d.o.o. halal certifikat u proizvodnji kože. Certifikat je predao direktorici Adisi Karahodžić i predstavniku rukovodstva za kvalitet Hamzi Hotiću. O poslovnoj politici i rezultatima Koteksa i potrebi uvođenja halal certifikata govorio je izvršnom direktor Haris Sejdić.

Nakon što je firma Madi d.o.o. dobila certifikat za proizvodnju pilića ovo je drugi halal certifikat u Tešnju,  a prvi u BiH u oblastima van proizvodnje hrane.

Dodjeli certifikata prisustvovali su općinski zvaničnici, predstavnici IZ-e, privrednici:mr. Suad Huskić, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, glavni imam mr. Fuad Omerbašić, muftija Osman ef Kozlić predsjednik UO Agencije za certifikaciju, Edin Jabandžić predsjednik Udruženja privrednika Biznis Jelah Tešanj, istaknuti poduzetnici Izudin i Hajrudin Ahmetlić, i dr.

Mr. Haris Sejdić je kazao da je neposredan motiv za uvođenje halal certifikata bio zahtjev kupaca iz Evropske unije. Kazao je da je Koteks već uspostavio sitem kvaliteta ISO 9001/9008, ISO 14001/2004, OHSAS 18001/2007.

Prisutnima su se obratili Amir Sakić, Osman ef. Kozlić, Edin Jabandžić, Izudin Ahmetlić privrednik koji su naglasili važnost obezbjeđenja svih zahtjeva tržišta među kojima je zahtjev za halal certifikat sve prisutniji.


S lijeva: Adisa Karahodžić, Hamza Alić, Amir Sakić i Haris Sejdić

Imenovani predsjednici MZ Ljetinić i MZ Raduša

Završeno je konstituisanje organa mjesnih zajednica. Rješenja su dobila i preostala dva predsjednika Savjeta MZ-a Enid Ahmić za MZ Ljetinić i Muharem Artuković za MZ Raduša

Tešanjski kiseljak i ove godine osvojio prvo mjesto na takmičenju u SAD

Na 27. Međunarodnom takmičenju voda u Berkeley Springsu, koje je održano 25. februara, zlatnu medalju u konkurenciji flaširanih mineralnih voda ponovo je osvojio Tešanjski kiseljak.

Lokalna zajednica Montpelier u Ohiju dobila je nagradu u kategoriji “Najbolja voda sa česme”. Emporia i Kansas zauzeli su drugo mjesto, a Hamilton treće mjesto u ovoj kategoriji.
Nagradu za najbolju flaširanu vodu dobili su prirodna voda Zaros sa grčkog otoka Krita i AlphaPure voda sa izvora Ocala na Floridi.


Elvir Bećarević, vlasnik kompanije ZEMA

Tešanjski kiseljak, koji je prošle godine osvojio prvo mjesto u kategoriji flaširanih mineralnih voda, ove godine je podijelio mjesto sa “Touch Sparkling” mineralnom vodom iz Marchanda u Kanadi.

GP8 Oxygen Water iz Toronta, Kanada dobio je nagradu u kategoriji “Najbolja pročišćena voda za piće”.
Norveška Svalbaroi Polar Iceberg voda osvojila je nagradu za najbolje pakovanje.

Na takmičenju je učestvovalo 18 zemalja, sedam kanadskih provincija i pet stranih zemalja. Costa Rica i Fidži bile su nove na ovogodišnjem takmičenju. Odluke je donijelo jedanaest sudija na osnovu okusa, mirisa, “osjećaja u ustima” i naknadnog okusa.

(Preneseno sa portala klix.ba)

Nakon dobivenih srebrenih medalja 2007 i 2008. godine, zlatne 2016. godine ovo je  četvrto priznanje iz Berkely Springsa i to ponovo zlatno.

Otvorena ovogodišnja manifestacija Tešanjsko proljeće

Ovogodišnja kulturno-sportska manifestacija Tešanjsko proljeće, kao i svake godine, počela je polaganjem cvijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića. Odmah poslije toga, nastavljena priredbom gimnazijalaca pod nazivom Na notama ašik duše, a zvanično otvorene prije otvaranja izložbe slika Amele Hadžimejlić Kečo pod nazivom Jastuci.

Polaganje cijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića

Cvjeće na mezar Muse Ćazima Ćatića položile su delegacije: Općine (mr. Suad Huskić, pomoćnica Načelnika Azra Muslija koja je položila cvijeće i Sabahudin Omerbašić), delegacija gimnazije Musa Ćazim Ćatić (direktorica Aida Salkić, sa profesorima i učenicima, a cvijeće su položili učenici Aida Ćorić i Rijad Širić).

Cvijeće je položila i delegacija Kulturnog udruženja Musa Ćazim Ćatić iz Odžaka  u kojoj su bili:Husein Ismailović predsjednik Društva i Jasmin Ahmetović. Musine stihove recitovali su učenici Rijad Širić,Refik Bašić, Muharem Hasanbašić i Aida Ćorić.

Zanimljivo da je u odnosu na prošlu godinu bio samo jedan vijećnik OV-a (Adnan Lihić), a prošle godine ih je bilo pet.

Na notama ašik duše-priredba gimnazijalaca

Gimnazijalci su nakon polaganja cvijeća u Centru za kulturu i obrazovanje  odigrali priredbu pod nazivom Na notama ašik duše. Pjevali su i recitovali i na engleskom, francuskom, njemačkom i turskom. Poezija i ljubav prikazani su kroz dva dramska prikaza Hanka Isaka Smokovlije i kolaž posvećen Musinoj ljubavi. Pjevao je i hor.

Izložbe slika Amele Hadžimejlić Kečo pod nazivom Jastuci

Svake godine Tešanjsko proljeće bude otvoreno izložbom slika u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje. Ove godine to je izložba slika pod nazivom Jastuci Amele Hadžimejlić Kečo. Manifestaciju je otvorila pomoćnica Načelnika Azra Muslija, a izložbu Miralem Brkić.

A sama izložba je, po meni,bila jedna  od najimpresivnijih. Prvo zato što je izlagala izvanredna umjetnica, drugo toliko poznatih slikara na otvaranju izložbe nikada ranije nije bilo od kada vodim Dnevnik ,a  treće -prisustvo posjetilaca.

O slikama je govorio Damir Fejzić slikar koji je takođe izlagao u Tešnju. Iz Sarajeva su došli da prisustvuju izložbi slikari Amer Hadžić i Hasan Čakar koji su takođe izlagali u Tešnju, a tu su i naši slikari:Hasan Mehinović, Sabahudin Kovač, pa možemo reći i naša   Admira Bradarić iako je iz Maglaja. Tu je naravno bio i Miralem Brkić koji je uradio prospekt za izložbu, dao rješenje za plakat i učestvovao u organizaciji.

Autorica je kazala da je prvi put u Tešnju, da je odlučila da ne izlaže u Sarajevu zbog odnosa prema kulturi tog grada, ali da je rado došla sa slikama u Tešanj.


S lijeva: Amir Brka, Azra Muslija, Amela Hadžimejlić Kečo, Damir Fejzić i Miralem Brkić

Amela Hadžimejlić, akademski grafičar i vizuelni umjetnik, rođena je 1969. u Ljubljani, Slovenija. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je završila diplomske (1993) i postdiplomske studije (1998) grafike, u klasi akademika Dževada Hoze. Doktorirala je 2014. na Univerzitetu u Sarajevu i stekla titulu doktora umjetnosti – grafike. Do sada je izlagala na dvadeset i dvije samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je sedam nagrada za izražaje u klasičnim i savremenim medijima. Učestvovala je na više od 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, internacionalnih, selektivnih i grafičkih bijenala i trijenala.  Njeni radovi se nalaze u 20 umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija izvan BiH. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1996. godine. Živi u Sarajevu i profesor je na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Stare fotografije


Pravoslavna svadba kod crkve na Popovom hendeku. Fotografija je napravljena oko 1904. godine.

U prvom redu prvi s lijeva je Dušan Blagojević (1836-1908), najmlađi brat Riste, peti šesti su Jovanka i Mitar Blagojević, roditelji Riste, osmi je Milovan Tanasić otac Drage i Miloša, Iznad Mitra Blagojevića je Đuka Blagojević rođena Savić supruga Ristina, a sljedeći do nje je Risto Blagojević (1871-1941), sa desne mladine strane je Milan Blagojević polubrat Milutina

(Fotografija i podaci Risto Blagojević, praunuk Milutinov).

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *