Saopćenje za javnost povodom spiskova o lažnim korisnicima prava na invalidninu i penziju

Budući da se po ko zna koji put u javnosti pojavljuju spiskovi o „takozvanim lažnim korisnicima“ prava na invalidninu i penziju po osnovu posebnih prava za boračku i drugu populaciju, Općina Tešanj ima za potrebu javno reagovati.

 

Provjerili smo sva imena koja su na spisku sa područja općine Tešanj. Utvrdili smo da se spominje 20 imena, uglavnom porodica šehida i poginulih boraca. Dodatnom provjerom smo utvrdili da su spomenute osobe u 90% slučajeva (ukupno 18 od 20 slučajeva), nakon njihove smrti redovnim postupkom, istog mjeseca izvedene iz prava po osnovu Zakona. U 2 od 20 imena koja se spominju za područje općine Tešanj, riječ je o izvođenju iz prava po drugom osnovu (udaja, gubitak prava po osnovu starosti djeteta), koje je također redovnim putem provedeno. Ni u jednom od 20 slučajeva nismo pronašli nikakvu nepravilnost.

 

Pozivamo sve organe, institucije, medije, javnost da, ukoliko žele provjere naše navode.

Pozivamo i prozivamo sve one koji na ovakav ružan način dovode porodice šehida i poginulih, te druge pripadnike boračkih populacija u pogrešan kontekst da, prije bilo kojeg spiska, prije bilo kakve prozivke ili paušalne procjene provjere svoje navode. Politikanstvo, neistine i promocija na račun časnih imena i porodica koji su se ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine su najniži oblik ljudskog ponašanja.

Prestanite manipulisati istinom zarad sitnih i ličnih interesa!

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *