Tešanjski dnevnik 13-20.3.2017. godine

Ova sedmica je bila puna raznih događaja i jedva sam stigao da ih, bar najveći dio, posjetim. Održan je i Međunarodni turnir u ragbiju 7 na Toškovom igralištu kome nisam prisustvovao. Učestvovale su ekipe:RK Metković, RK Ploče, RK Gladijator Derventa i TRK Tošk.

Vrijeme je tokom cijele sedmice bilo lijepo, sa malo svježine. Jedino je nedjelja osvanula oblačna. Nabrao sam za svoj čaj jagorčevinu, plućnjak i kaćun, a ima i cvjetova onih drugih ranih proljetnih biljki. Osjeća se miris dolazećeg proljeća.

Potpisani ugovori sa 56 udruženja građana za finansiranje projekata u 2017. godini

Načelnik općine mr. Suad Huskić potpisao je ugovore sa 56 udruženja građana za finansiranje projekata za 2017. godinu. Na javni konkurs pristiglo je 88 projekata, a prihvaćeno ih je 78. U općinskom budžetu je za ovu namjenu izdvojeno ukupno 254 000 KM.

Tokom 2017. godine očekuje se preko 100 javnih događaja, oko 500 utakmica, te angažovanje oko 5000 mladih ljudi-istakao je Općinski načelnik.

S lijeva:Ajdin Mrguda Tošk, načelnik mr. Suad Huskić, Mirsada Mehičić Jelašanke i Edin Ogrić Bosanski sevdah Kreševo

Otvorena izložba Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika

U okviru Tešanjskog proljeća 2017JU Muzej organizirala je izložbu pečata sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika. Izložba je smještena u prostorije Opće biblioteke i biće otvorena do 1.4. ove godine.

Autori izložbe su Sejdalija Gušić i Atif Mušinović iz Historijskog arhiva Sarajeva i dr. Vesna Miović iz Državnog arhiva u Dubrovniku. O izložbi je govorio Atif Mušinović direktorHistorijskog arhiva Sarajeva i jedan od autora izložbe Sejdalija Gušić, a direktor JU Muzej Ernad Prnjavorac o nastanku izložbe.

Historijski arhiv iz Sarajeva ostvario je 2007. godine saradnju sa Općom bibliotekom, ovo je nastavak saradnje i direktori JU Muzej i Historijskog arhiva su obečali inteziviranje saradnje.

U posjeti Tešnju i svoje prisustvo na izložbi imao je veći broj od 13 radnika Historijskog arhiva.

Među posjetiocima bio je i značajan broj gimnazijalaca.

S lijeva: Atif Mušinović, Ernad Prnjavorac i Sejdalija Gušić

Promovisana knjiga Ćuvarkuća Tarika Đođića

U organitaciji Medžlisa IZ-e održana je promocija knjige Ćuvarkuća Tarika Đođića. Promocija je održana u prepunom atriju Medžlisa (na galeriji je bilo 23 posjetioca) i predstavlja dio je sadržaja Tešanjskog proljeća 2017. Promotori su bili:Damir Uzunović direktor izdavačke kuće Baybook i urednik knjige, akademik Abdulah Sidran, poznati novinar Goran Milić. Moderator je bio novinar Adnan Rondić.

Kada sam saznao za ovu promociju bio sam iznenađen. U organizaciji promocije Medžlisa očekivao sam drugačiju knjigu. Poznavao sam Tarika Đođića, pravnika danas direktora Al Đazira Balkana i bilo mi je iznenđenje da uopšte piše i treće ekipa koja je učestvovala u promociji.

Knjiga Ćuvarkuća je nastala kao svojevrstan književni eksperiment. Autor je objavljivao kratke priče na Facebooku. To su priče koje nemaju žanrovsku odrednicu ali su imalu takvu tehniku pripovijedanja da su ih prihvatili čitaoci. Imale su veliki broj posjeta što je autora i opredjelilo da ih smjesti u knjigu i objavi uz pomoć prijatelja, kako je na promociji naglasio. Izdavač knjige je sarajevska izdavačka kuća Buybook.

Promociji su prisustvovali, između ostalih, mr. Suad Huskić, Zehrudin Kruško, Edin Jabandžić, Izudin Ahmetlić.

Ovo je prva promocija knjige izvan Sarajeva, a autor se osim domaćinu zahvalio i Ahmetu Kantiću.

S lijeva:Damir Uzunović, Goran Milić, Abdulah Sidran, Tarik Đođić i Adnan Rondić

Održani Susreti sa piscima za djecu

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru Tešanjskog proljeća 2017 održani su susreti sa piscima za djecu. Učestvovali su dječiji pisci:Jagoda Iličić, Fahrudin Kučuk, a moderirao je, takođe dječiji pisac, Mirsad Bećirbašić. Ispred Nacionalne univerzitetske biblioteke su bili Bedita Islamović i Merima Lendo urednica knjige Zvjezdana vrteška. Knjiga Zvjezdanavrteška sadrži dječije priče i pjesme devet BIH dječijih pisaca među kojima su i Jagoda Iličić i Fahrudin Kučuk koje je Nacionalna biblioteka kandidovala za nagradu Astrid Lindgren ,autorice poznatog dječijeg lika Pipi duga čarapa.

Nakon njene smrti Vlada Švedske osnovala je književnu nagradu Astrid Lindgren u znak sjećanja na njeno ime. To je najveća nagrada za dječiju književnost i iznosi 5 miliona švedskih kruna. Kandidaturu BiH dječijih pisaca za ovu nagradu vrši Nacionalna univerzitetska biblioteka iz Sarajeva

S lijeva: mr. Almina Brkić, Jagoda Iličić, Bedita Islamović, Merima Lendo, Fahrudin Lendo i Mirsad Bećirbašić

Publika su bila djeca (i dva “odrasla djeteta” koja pomalo ulaze u dječiji rufet: Ibrahim Hukić i Ramiz Brkić). Pisci su direktno komunicirali sa djecom preko svojih pjesama koja su se lijepo zabavila. Dobili su i po jedan hililip, a neki su za odgovore dobili i knjge.

Održana godišnja skupština Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj

Redovnoj godišnjoj skupštini uspješnog Udruženjaprivrednika Biznis centar Jelah Tešanj prisustvovalo je 75 članova. Inače Udruženje danas ima 204 člana. Svake godine taj broj se povećava. Usvojen je izvještaj za proteklu godinu, i plan rada za ovu. Ostvaren je prihod od 145 708,33, a rashod od 129 074,32 KM. Usvojene su izmjene Statuta u nekim dijelovima kako bi Udruženje radilo što efikasnije, a shodno važećim propisima.

Dodijeljena su i priznanja u vidu srebrenog medaljon a i značkeUdruženja svim dosadašnjim predsjednicima:Ademu Kantiću, Kasimu Kotoriću, Mensuru Krdžaliću, Seidu Brki, Izudinu Turkešu, Nurudinu Begiću, Muharemu Sejdiću, Osmi Saračeviću, Senadu Brki kao i dvojici istaknutih privrednika:Sulejmanu Hrviću i Izudinu Ahmetliću.

Skupštini je proisustvovalo više gostiju, među kojima su:predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić i njegov zamjenik i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurović, Svjetlana Cenić istaknuta ekonomska analitičarka, načelnik Općine mr. Suad Huskić i dr.

Pandurević, mr. Huskić, Svjetlana Cenić, Šantić i Jašarspahić su se obratili Skupštini.

Nagrađeni slijeva:Izudin Turkeš, Osmo Sračević, Kasim Kotorić, Mensur Krdžalić, Edin Jabandžić, Muharem Sejdić, Senad Brka, Sulejman Hrvić i Izudin Ahmetlić

Tešanjskim privrednicima i tešanjskoj općini upućeni su komplineti, a Svjetlana Cenić je još kazala da je vežu lijepe emocije za Tešanj gdje je radila i da je snaha Korajlića.

Održan 14.međunarodni turnir u golbalu Tešanj 2017

U sportskoj dvorani OŠ Rešad Kadiću organizaciji Udruženje slijepih Tešanjodržan je 14. Međunarodni turnir u golbalu, a u okviru kulturno sportske manifestacije Tešanjsko proljeće 2017. Inače, ovu igru upražnjavaju slijepe i slabovidne osobe, a igra se pomoću zvučne lopte. Osim ekipe domaćina učestvovale su ekipe: Slovenije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Centra za slabovidnu i slijepu djecu i omladinu – Sarajevo.

Prvo mjesto osvojili su Slovenci sa 15 bodova dok je drugoplasirana Crne Gore, treće mjesto osvojili su Srbijanci, četvrto mjesto pripalo je Sarajlijama, a peti su Hrvati.

Učesnicima sa dobrodošlicom se obratio Nihad Mujaković predsjednik Udruženja slijepih Tešanj, zatim i načelnik mr. Suad Huskić koji je turnir i otvorio.

Ekipe učesnice, Nihad Mujaković i Načelnik na otvaranju turnira

Održana redovna godišnja skupština NHU Oslonac

Na redovnoj godišnjoj skupštini NHU Oslonac prezentirani su i usvojeni rezultati u protekloj godini, plan za ovu godinu i dodijeljena priznanja.

U 2016. godini izgrađena su 4 nova objekta i predata porodicama koje su po kriterijima bile najugroženije, a za 4 porodice data je pomoć za zbrinjavanje i stvaranje minimalnih stambenih uslovaza život.

S lijeva Aiša Brkić, Salih ef. Haušić i Husein Alić

Ostvaren je prihod od 109 189,22 KM, ukupan broj članova je 1164, a broj aktivnih članova (koji plaćaju članarinu) 470. Od članarine su ostvarena sredstva u iznosu od 50 505,84 KM.

Tako je NHU Oslonac za deset godina rada izgradio 46 novih objekta, pružio pomoć za 29 porodica. U tom periodu je ostvario prihod od članarine 503 078,43 KM, 417 418 KM od donatora i 242 250 KM od Vladinog sektora.

Najveću uplatu od članova u 2016. godini imao je Midhat Muhić, aktivista godine je Tahira Mujić, Donator godine Islamska zajednica Bošnjka (IZBA) iz Švajcarske. Njima su uručena priznanja, a većem broju drugih institucija i pojedinaca i zahvalnice.

Skupštinu je vodio predsjednik Salih ef. Haušić, a izvještaje podnosio predsjednik Savjeta NHU Husein Alić. Skupštini je prisustvovao i Načelnik.

Otvoren Društveni centar u zgradi MZ Dobropolje-Mekiš

U okviru realizacije projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH simboličnim otkrivanjem ploče otvoren je Društveni centar u zgradi MZ Dobropolje-Jelah. O projektu sam pisao u Dnevniku kada je u februaru u okviru ovog projekta podjeljena IT oprema za 6 mjesnih zajednica. To je zajednički projekat vlada Švicarske i Švedske u vrijednosti od 14,5 milona i provodi se u 125 mjesnih zajednica BiH. Program provodi UNDP.

Istovremeno u prostorijama hotela Villa Ukus održana je radionica Start-up dan Kreni koja je okupila vodeće aktere iz različitih područja društveno-odgovornog poslovanja, ali također i preduzetnike, inovatore, kreativce, lidere i poslovne entuzijaste u raznim poslovnim kategorijama.

Učesnici su predstavili svoje biznis ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. Uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kreiraju poslovna rješenja i posjeduju znanje, vještine i kontakte koji utiču na ekonomske promjene u BiH, osobe sa najboljim idejama su imali priliku da dobiju savjete kako da na najbolji način projekti budu integrisani u njihovim zajednicama. Radionicu je vodio Edin Mehić suosnivač Poduzetničko-edukativnog centra Networks.

Glavni akteri projekta: mr. Suad Huskić, Regula Babler, Majda Ganibegović i Edin Mehić

Stara zgrada MZ Dobropolje-Mekiš je potpuno renovirana i zaista lijepo je uređena i sada pruža različite mogućnosti rada. Na otvaranju su govorili:predsjednik MZ Dobropolje-Mekiš Hasan Handžić, Majda Ganibegović voditeljica projekta i stručna saradnica u UNDP, Edin Mehić, načelnik mr. Suad Huskić i Regula Babler savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri ambasadi Švajcarske. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik OV-a Senad Subašić.

Veselo raspoloženje prisutnih mještana i zvanica podržali su i Damir Galijašević, Adna Smailbegović i Nermin Handžić svojim izvedbama nekoliko sevdalinki.

Akcija proljetnog čišćenja Općine

U nedjelju je, povodom 22.marta Svjetskog danavoda, obavljena zajednička akcija proljetnog čišćenja. Tokom akcije čišćene su obale vodotokova, kolovozi, troroari, rigoli i dr. Angažovano jeoko 1800 volontera sa cijele Općine. Među njima su članovi ribarskih društava, članovi Odreda izviđača Crni vrh, učenici mektebske nastave i dr. Ova aktivnost je dio Plana proljetnog uređenja koji predviđa uređenje 38 lokacija i trajaće u periodu od 6.3-14.5. ove godine.

Plan se najvećim dijelom provodi kroz Program komunalne higijene sa JP RAD što, između ostalog, uključuje okopavanje cvijetnjaka, orezivanje stabala, čišćenje autobuskih stajališta i oglasnih ploča, pregled i zamjenu korpi za smeće, pranje saobraćajnih znakova, uklanjanje nanosa šljunka iz korita rijeke i dr.

Osim preduzeća RAD, učenici i profesori Poljoprivredne škole izvršit će orezivanje rastinja (grmova) i okopavanje ruža i šimšira, te sadnju cvijeća koje su sami uzgojili u svojim staklenicima.

Posjetio sam Ribarsku stazu u Jelahu na Usori prije mosta prema Piljužićima. Zatekao sam ribolovce Osmu, Piketa, Gopu, dr. Hasaničevića, kako zajedno sa drugim ribarima i učenicima detaljno čiste lijevu i desnu obalu. Tu su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelah koji su za sve volontere spremali grah (dobro je zamirisao, žao mi je nisam mogao ostati duže da se ogrebem o jednu porciju). Idući na Jelah uz Numeru zatekao polaznike mektebske nastave koji su čistili ovu ulicu.

Polaznici mektebske nastave čiste Ul. Enesa Galijaševića poznatu kao Numera

Obala nakon čišćenja izgleda prelijepo. Treba je čuvati da bude ovakva cijle godine

Foto zabilješka

Na izložbi Pečati sa bujrudija bosanskih i hercegovačkih namjesnika našla su se i tri direktora biblioteke ili ustanove u kojoj je egzistirala biblioteka. Zanimljivo svi Brkići: Ramiz, Almina i Selim

Stare fotografije

Sahrana Milutina Blagojevića 14.12.1973. godine. Povorka snimljena ispred tadašnjeg Vatrogasnog doma.

Prvi red s lijeva: Hajrudin Dizdarević, Sead Livnjak, Enver Isić Roci,

Drugi red: Obrad Kuburić (sa šeširom) iza njega Besim Hotić, Desa Kerić, Kosta Kerić, Ešed Halep, Emir Hotić.

Treći red: Sakib Kahvić iza njega Ranko Čekin, Rezamija Kahvić, Aiša Ramović, Marko Rajkovača, Hasan Zeničanin, Muhamed Pašić

Na fotografiji se još nalaze: Hajro Denjalić, Tadija Šarić, Salih Husara, Jasminka Šahagić, Muhamed Brkić, Hamzalija hundur, Ibrahim Bećarević, Fadil Abduzaimović, Ibrahim Ljevaković, Ilija Šarić, Milenko Jukić, Nedo Vidović, Omer Dolamić, Adem Handžić, Haso Đonlagić i dr.

(Fotografija Riste Blagojevića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *