Tešanjski dnevnik 10-17.4.2017. godine

I u ovoj sedmici bilo je dosta događanja za zabilježiti. Sedmicu je obilježila posjeta Parlamentarne komisije, Uskrs i Vaskrs kao i četiri sadržaja Tešanjskog proljeća 2017. godine.

U okviru Tešanjskog proljeća 2017. godina održan je Rukometni turnir mladih kome nisam prisustvovao.

Vrijeme promjenjivo. Bilo je i sunčanih dana, kiše i prohladnih noći. Meteorolozi najavljuju za iduću sedmicu zahlađenje i mrazeve. Pojavi se strah da bi mogli doživjeti lanjske minuse krajem aprila kada su mnogi ostali bez voća i ranog povrća iz plastenika.

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine organizovala okrugli sto

U Tešnju je u dvodnevnoj posjeti boravila delegacija Zajedničke komisije za evropskeintegracije Parlamentarne skupštine BiH i predstasnici OSCE-a. Prvog dana su imali sastanak sa Načelnikom i predstavnicima Udruženja privrednika Biznis Centar, a drugog dana je održan okrugli sto u Villi Ukus.

Članovi Zajedničke komisije i privrednici na sastanku u sali OV-a

Delegaciju Zajedničke komisije i Misije OSCE-a su sačinjavali: Nikola Lovrinović- predsjedavajući Zajedničke komisije, Fehim Škaljić -član, Sifet Podžić- član, Ljilja Zovko- članica, Saša Magazinović- član, Vlatka Dangubić -sekretar Zajedničke komisije za evropskeintegracije Zoran Žuža, šef Odjela za informisanje Parlamentarne skupštine BiH i Milena Likokur protokol.

Okrugli sto je posvećen putu BiH u EU i otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a tema je bila:Mjere za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada.

Okruglim stolom su predsjedavali:Zoran Žuža koji je bio moderator, Nikola Lovrinović, Fadil Novalić, mr. Suad Huskić i Jonathan Moor.

Darija Ramljak pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH je bila uvodničar na temu:Značaj poslovne klime, konkurentnosti u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.

Na temu: Aktuelno stanje po pitanju poslovne klime, konkurentnosti i ciljevi u smislu poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti u BiH na putu evropskog integrisanja uvodničari su bili Dragan Milović- pomoćnik Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fadil Novalić- premijer Vlade FBiH i Zlatan Klokić- ministar Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade RS.

Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je bio uvodničar za temu Mjere za unapređenje tržišta rada.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordan Milinić i Nemanja Vasić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore su bili uvodničari za temu Poslovna klima kao preduslov za značajnije direktne strane investicije u BiH.

Za ovu aktivnost odabran je Tešanj upravo zbog privrednih rezultata i značajanog izvoza tešanjske privrede.

Predstavljena izdanja Društva historičara u akademije DHN Tuzla

U organizaciji JU Opća biblioteka predstavljena su izdanja Društva historičara i akdemije DHN Tuzla. Izdanja su predstavili penzionisani univerzitetski profesor dr. Galib Šljivo koga smo upoznali na promociji u Tešnju Edicije od 12 knjiga na 7800 strana Historija BiH 1788. do 1878.i akedemik dr. Azem Kožar.Moderator je bila direktrica Opće biblioteke Almina Alagić.

Dr. Galib Šljivo i akademik Azem Kožar su govorili o Društvu historičara Tuzla i Akademiji društveno humanističkih nauka i njihovim izdanjima sa naučnih skupova i okruglih stolova i izdanjima časopisa Saznanje koji izlazi od 2005. godine.

Društvo historičara TK je naučno i stručno udruženje historičara-nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama, univerzitetskih nastavnika i saradnika, naučnih radnika, kao i onih lica čija je djelatnost uže vezana za historiju. Pored časopisa i naučnih skupova organizuju javne tribine, seminare i savjetovanja.

Nakon održanog predstavljanja izdanja akademik Kožar je direktorici Opće biblioteke predao komplet izdanja. Ovaj događaj je sadržaj Tešanjskog proljeća 2017.


S lijeva:Almina Alagić, dr. Galib Šljivo i akademik Azem Kožar

Promovisana knjiga pjesama Šafran Naide Mujkić

U organizaciji Cko, koji je i izdavač,održana je promocija knjige pjesama Šafran Naide Mujkić. Promotori su bili prof. dr. Muris Bajramović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici i dr. Šeherzada Džafić docent na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Moderator je bio Amir Brka.

Naida Mujkić je rođena 1984. godine u Doboju. Završila je Opću Gimnaziju u Doboj Istoku, a Filozofski fakultet u Tuzli. Objavila je dvije zbirke poezije, Oscilacije i Ljubavni šarti mogula. Dobitnica jer prve nagrade “Mak Dizdar” na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu. Njene pjesme su se pojavile na različitim mjestim u svijetu, u časopisima kao što su Lichtungen, International Times, Poezija, Izraz i drugi. Uvrštena je u antalogiju novije bh, poezije, kao i antologiju najmlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana. Na Filozofskom fakultetu u Zenici u zvanju više asistentice drži vježbe iz književnosti. Članica je PEN Centra u BiH kao i Global Poet Networka iz Južne Koreje.


S lijeva: Amir Brka, Naida Mujkić, dr Šeherzada Džafić i dr. Muris Bajramović

Muzička škola obilježila 40 godina postojanja

Povodom 40 godina postojanja Muzička škola OŠ Rešad Kadić održala je u velikoj sali Cko koncert. Koncertu su prisustvovali: ministar Ministarstva za obrazovanje, kultur i sport Mensur Sinanović, pomoćnica ministra Bernadeta Galijašević (inače učenica i profesorica Muzičke škole), načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, direktori srednjih i osnovnih škola, roditelji, bivši i sadašnji učenici i drugi.

Koncert su otvorili harmonikaši

Posjetiocima su se obratili: direktorica OŠ Rešad Kadić Berina Merdić, ministar Sinanović, načelnik mr. Huskić i Suljo Srkalović nastavnik Muzičke škole. Uručene su Zahvalnice onima koji su doprinijeli radu ove školske institucije.

Danas Muzička škola ima 78 učenika u sedam odjeljenja sa kojima radi 7 nastavnika u dva odsjeka harmonika i klavir.

A škola je počela radom školske 1977/78 u dogovoru sa Muzičkom školom iz Tuzle osnovano je odjeljenje u okviru OŠ Huso Hodžić. Prvi nastavnik je bio Radovan Markov (Tešnjaci su ga zapamtili i po njegovj zaboravnosti). Školske 1978/79 škola je djelovala kao istureno odjeljenje Škole za Osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje u Derventi. Upisano je 67 učenika. Škola je tada prvi put učestvovala na Republičkom takmičenju na kome su učenici osvoji dvije druge i jednu treću nagradu i to: Kvartet harmonika i učenici Suljo Srkalović i Aleksandra Pejičić. Sljedećih godina nastava se odvija u Domu kulture. Školske 1981/82 na Republičkom takmičenju osvojili su tri pohvale, dvije treće nagrade i jednu drugu nagradu, a učenica Ela Ahmetagić osvojila je prvu nagradu i (sa nastavnicom Gordanom Stojanović) nastupala na Saveznom takmičenju. Škola se seli u prostorije nekadašnje Gimnazije. U školskoj 1984/85 direktor škole je Šamu Balog, a na Republičkom takmičenju učenika i studenata osvojili su pohvalu, dvije treće nagrade, aprvu nagradu osvojila je učenica Ela Ahmetagić.

Učenice Muzičke škole sa nastavnicom Gordanom sredinom osamdesetih

Stoje slijeva:Ela Ahmetagić, Aleksandra Slavuljica, Gordana Stojanović nastavnica, Evelina Mešić

Čuče: Meliha Prnjavorac, Bernadeta Katinić i Biljana Kalvarešin

Učenici Niže muzičke škole škole upisuju Srednje muzičke škole u Tuzli i Novom Sadu (Ela Ahmetagić, Bernadeta Katinić, Evelina Mešić i Biljana Kalvarešin), a Suljo Srkalović po završetku Srednje muzičke škole postaje nastavnik u školi. U školskoj 1989/90 u školi kao nastavnici rade bivši učenici:Bernadeta Katinić, Ela Ahmetagić i Evelina Mešić.

U školskoj 1990/91 nastava se odvija ponovo u Domu kulture kao odjeljenje Osnovne muzičke škole u Gračanici koje je vodio Suljo Srkalović. Tokom rata škola je prekinula sa radom, a 1997. godine obnovila je rad i radila kao odjeljenje Niže muzičke škole u Zenici. Od školske 2002/2003 radio pri OŠ Rešad Kadić, čiji direktor je tada bio Abdulah Bukvić, tako da ove godine škola ima i mali jubilej 15 godina rada.

Nastavnici koji su obilježili rad ove škole su:Radovan Markov, Šamu Balog, Gordana i Grozdana Stojanović, Suljo Srkalović, Bernadeta Galijašević, Ela Ajanović, Evelina Hundur i Marica Ružić.

Učenici ove škole i dalje osvaju nagrade na takmičenjima Na Federalnim takmičenjima nagrade su osvajali učenici:Ivana Ružić, Dijana Fejzić, Harun Hotić, Meho Hadžić, Eldar Srkalović, Džido Francika, Lejla Vilašević, Antonija Komušanac, Lejla Bejtić, Ajna Krdžalić, Dženeta Fazlić i Tarik Galijašević.

Na 10 Republičkih i Federalnih takmičenjima učenici su osvojili:tri prve nagrade, deset drugih, 10 trećih i sedam pohvala. Učestvovali su i na internacionalnom festivalu u Bijeljini.

Nižu muzičku školu u Tešnju je do sada završilo 178 učenika.

Melida Travančić stekla zvanje doktora nauka


Melida Travančić je doktorsku disertaciju pod nazivom Refleksija Sarajevskog atentata u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj književnosti odbranila je 27.3.2017. na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, te stekla zvanje doktora humanističkih nauka iz područja književnosti.

Rođena je 22.3.1985. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za bosanski jezik i književnost. Dobitnica je Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli za natprosječan uspjeh tokom studiranja. Magistrirala je 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za književnosti naroda BiH.

Dobitnica je treće nagrade “Mak Dizdar” za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu.

Njena prva knjiga pjesama Ritual objavljena je 2008. godine i dobila je nagradu “Anka Topić” kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. Drugo izdanje ove knjige objavljeno je 2009. godine.

Svilene plahte, njena druga pjesnička knjiga, objavljena je2009. godine, a iste godine bila je u najužem izboru nagrade “Risto Ratković” za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bosanskohercegovačkog pjesništva Do potonje ure, koja je objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Priredila je dvije knjige Tešanj, grade:Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenojknjiževnosti (2009) i Haiku grad : Tešanj u pjesmi (2010).

U oktobru 2016. kao pjesnikinja iz BiH učestvovala na manifestaciji “Dani bošnjačke kulture” u Luksemburgu.

Sudjelovala na više međunarodnih naučnih skupova i konferencija na kojima je izlagala radove o bosanskohercegovačkoj književnosti.

Radi u Centru za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Obilježen Uskrs i Vaskrs

I ako se koriste različiti kalendari (Gregorijanski i Julijanski) ove godine katolici i pravoslavci obilježavaju isti dan i Uskrs i Vaskrs u nedjelju 16.4. Održane su Uskrsne mise i Vaskrsne liturgije u crkvama, a u kućama porodične posjete,posjete prijatelja i komšija uz bogatu trpezu i šarena jaja.

Ja sam sa suprugom Nađom obišao prijatelje Nikolu i Janju Aleksić iz Mekiša, kuću u kojoj se obilježava i Uskrs i Vaskrs. Janjini roditelji Stjepan i Ana bili su prijatelji sa mojim roditeljima i eto prijateljstvo se nastavilo. Žive u Austriji, ali kako su u penziji ljeto provode u svojoj kući u Mekišu.


Nađa, Janja i Nikola

Foto zabilješke

Sedamdesetpet članova UABNOR-a i Društva Tito iz Bugojna posjetilo je Tešanj. Obišli su Gradinu i Eminagića konak, a društvo su im pravili članovi Udruženje antifašista Josip BrozTito iz Tešnja.


Nakon predstavljena izdanja Društva historičara i akademije DHN iz Tuzle, u ime Planjaxkomerca, Bajruzin Hajro Planjac uručio je nagradu za životno djelo dr. Galibu Šljivi. Inače izdavačka kuća Planjax je prošle godine izdala oko 100 naslova, a ustanovila je nekoliko nagrada za izdana djela. Najvrednija među njima je Nagrada za životno djelo koju je za prošlu godinu dobio dr. Galib Šljivo za Ediciju Historija BiH 1788-1878.

Stare fotografije


Prvi razred Škole za muzičko obrazovanje Muzičke škole Tuzla pri OŠ Huso Hodžić osnovane školske 1977/1978. godine koja ove godine obilježava 40 godina postojanja.

Stoje s lijeva: Mahmut Mehinović direktor OŠ Huso Hodžić, Natalija Čota, Aleksandra Pejičić, Samra Handžić, Suljo Srkalović, Nurudin Brkić, Edina Bukvić, Elma Ajanović, Radovan Markov, nastavnik.

Čuče:Murisa Škapur, Elvira Dubošlić, Aida Huseinović, Muhidin Brkić, Zehra Kadić, Amela Vilašević, Alija Škapur i Nadir Silajdžić

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *