Podrška privredi

Mi sada imamo sistem koji sve više oporezuje rad,
a stimulira nerad.
Milton Friedman

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni konkurs za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) sa uredno propisanim obrascem aplikacije, uslovima, rokovima prijave i potrebnom dokumentacijom. Korektno i fer od strane navedenog ministarstva. Problem nastaje u potrebnoj dokumentaciji.

Naime, između ostalog, potrebno je uvjerenje porezne uprave (Tešanj, 20 KM, 2 dana), uvjerenje o poreznim obavezama po osnovu PDV-a (Tuzla, 30 KM, 7 dana), uvjerenje o neosuđivanju i nekažnjavanju (Zenica, 26 KM, 1 dan), potvrda o izvršenom uvozu i uzvozu (Banja Luka, 30 KM, 2 dana ako vas ne zakače praznici), i normalno ovjera dokumentacije (Općina, 10 KM, odmah).
Tu nastaje pitanje sistema. Sva navedena uvjerenja i potvrde se dobivaju od javnih institucija, državnih institucija različitih nivoa da bi se iste predale javnoj instituciji, državnoj instituciji na nivou Federacije BiH. To je apsurdna situacija u vrijeme informatičkog doba, digitalnog doba kada je cijeli svijet elektronski uvezan a javne institucije u Bosni i Hercegovini još nisu. Da ne govorim o apsurdnim birokratskim odnosom pojedinih uposlenih koji ne žele pokrenuti postupak izdavanja uvjerenja ako ne dostavite originalnu uplatnicu za taksu (od 30,00 KM) jer ne prihvataju istu poslanu putem faxa ili u .pdf formatu putem maila. To zvuči nevjerovatno svakom ko ovo pročita ali to je naša stvarnost.

Ne znam gdje su ograničenja, i ne znam zbog čega se ovo ne mijenja, ono što znam je da ne vidim nijedan razlog da se ne napravi promjena u kratkom vremenu. Postoji mnogo načina da se podaci između javnih institucija elektronski razmjenjuju na fer i validnoj osnovi. Bez dodatnih troškova za bilo koga, i bez čekanja. Ovako postavljene stvari, efekte koje jedno ministarstvo želi postići kao podršku prema MSP, jačanju konkurentnosti i jačanju ekonomije u startu je potkopano i podriveno, te obeshrabruje. Šta više, upravo mala i srednja preduzeća nemaju dovoljno administrativnih radnika jer ne mogu podnijeti takve troškove. A da bi samo konkurisali na podršku koja se pruža od strane vlasti moraju imati upravo to, moraju imati nekog ko će danima hodati i tragati za potvrdama i uvjerenjima praveći troškove a sasvim sigurno svi koji apliciraju ne mogu dobiti podršku.

Sredstva podrške su ograničene, i to je razumljivo, ali da bi aplicirali morate imati troškove. Samo za troškove prema javnim institucijama 146,00 KM od čega se samo 10,00 KM može razumjeti kao nužno. Plus troškovi putovanja i personala. Samo zbog nedostatka efetkivne i efikasne organizacije javnih instiucija, zbog nedostatka sistema.

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *