ODRŽAN REGIONALNI SASTANAK O REFORMSKIM PRIORITETIMA I PREVENCIJI KORUPCIJE ZA OPĆINSKE NAČELNIKE/GRADONAČELNIKE I PREDSJEDAVAJUĆE OPĆINSKIH VIJEĆA ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA

ODRŽAN REGIONALNI SASTANAK O REFORMSKIM PRIORITETIMA I PREVENCIJI KORUPCIJE ZA OPĆINSKE NAČELNIKE/GRADONAČELNIKE I PREDSJEDAVAJUĆE OPĆINSKIH VIJEĆA ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u hotelu „Zenica“, u srijedu, 23.05.2017. godine,  održan je regionalni sastanak o reformskim prioritetima i prevenciji korupcije za općinske načelnike/gradonačelnike i predsjedavajuće općinskih vijeća Zeničko – dobojskog kantona.

Sastanku su prisustvovali općinski načelnici/gradonačelnici i predsjedavajući općinskih vijeća iz općina: Breza, Kakanj, Maglaj, Olovo, Tešanj, Usora, Vareš, Visoko, Zavidovići, Žepče i grada Zenice, kao i predstavnici Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, predstavnici Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici koalicije za borbu protiv mržnje iz Zavidovića i Zenice.

Na radnom sastanku je predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini prezentirao aktivnosti Misije u 2017. godini, nakon čega su uslijedile još tri prezentacije, i to prezentacija o aktivnostima vezanim za reformski proces koju je prezentirao predstavnik Direkcije za evropske integracije, zatim prezentacija Akcionog plana za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko–dobojskog kantona 2017-2019 koju je prezentirao predstavnik Tima Vlade Zeničko- dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, kao i prezentacija  o konceptu i aktivnostima koalicije za borbu protiv mržnje koju su predstavili članovi Kulture mira Zavidovići i Positive Tolerance Zenica.

Cilj sastanka bio je ojačati koordinaciju između različitih nivoa vlasti o tekućim i planiranim prioritetima, reformskim temama na lokalnom nivou, razmijeniti mišljenja o ulozi općinskih/gradskih tijela u borbi protiv korupcije, identificirati procese koji mogu otežati izradu i provedbu okvira predviđenih reformama, kao i načine prevazilaženja. Učesnici su također imali priliku saznati nešto više o aktivnostima koje provode koalicije za borbu protiv mržnje.

 

Meliha Omerspahić, predsjednica Tima Vlade
Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *