SAOPŠTENJE SA 42. SJEDNICE SKUPŠTINE

SAOPŠTENJE SA 42. SJEDNICE SKUPŠTINE

Dana 14.06.2017. godine, održana je 42. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa utvrđenim dnevnim redom od šest tačaka. Na ovoj sjednici poslanici su donijeli Odluku o izmjeni  Odluke o imenovanju Nezavisnog odbora za  izbor i reviziju. Razlog za ovu Odluku  proizilazi iz potrebe popune upražnjene pozicije jednog člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova.  

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je razmatrala i prihvatila Izvještaj o radu Univerziteta u Zenici u 2015. godini sa Izvještajem o poslovanju Univerziteta u Zenici za 2015. godinu. U nastavku rada razmatrani su i zaključkom prihvaćeni izvještaji o poslovanju za 2016. godinu tri javne ustanove iz resora Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Ovom prilikom  Skupština je prihvatila slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o poslovanju JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu,
  • Izvještaj o poslovanju JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu,
  • Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za 2016. godinu.

Na 42. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona su razmatrane i prihvaćene i dvije informacije i to Informacija o stanju u boračkoj populaciji na području Zeničko-dobojskog kantona (Ostvarivanje prava branilaca i članova njihovih  porodica na području  Zeničko-dobojskog kantona s osvrtom na rad i aktivnosti kantonalnih  branilačkih udruženja), koja je tiče ostvarivanja prava navedene kategorije građana sa osvrtom na rad i aktivnosti njihovih kantonalnih udruženja. Informacija daje prikaz podataka koji se odnose na period 2015. i 2016. godine,  a cilj Informacije je analitički prikaz problematike pitanja boraca i članova njihovih porodica, sa potrebnim konstatacijama i stavovima, te zaključcima i prijedlozima o budućem radu u ovoj oblasti.

Druga prihvaćena informacija je, Informacija o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2016. godini. Ova Informacija je takođe od posebnog značaja jer sadrži zaključke i preporuke resornog Ministarstva definisane na osnovu prezentiranih pokazatelja i potreba, kako lica u stanju socijalne potrebe i šire javnosti, tako i institucija/ ustanova, te organizacija civilnog društva sa naglaskom na nevladine i neprofitne organizacije.

                                                                                   

Stručna služba Skupštine ZDK



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *