„Srebrenica- preživjeti je moguće samo sjećajući se“

U srijedu, 12. jula, u predvečernjim satima na Gradini je otvorena  izložba posvećena 22. godišnjici genocida u Srebrenici. Autor izložbe je naš ugledni fotograf Dado Ruvić iz Zenice, dopisnik  i saradnik agencije Rojters (REUTERS), te mnogih svjetskih agencija kao što su Time, New York Times, The Guardian, National Geographic… 

Izložba je samo jedan dio ukupnog fonda fotorgafija nastalih u proteklih nekoliko godina na prostoru Srebrenice i za vrijeme kolektivnih dženaza žrtava genocida. Na tridesetak panoa velikih dimenzija prikazana je golgota i tuga koju i dan danas prolaze porodice nastradalih. Veliki broj ovih fotografija objavile su velike svjetske agencije kao svoj doprinos u širenju istine o Srebrenici i borbi protiv zaborava jednog od najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govorili su Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj, direktor Muzeja grada Zenice  Adnadin Jašarević te Dado Ruvić, autor izložbe.

Direktor Muzeja Tešanj je naglasio da je otvorenje izložbe dogovreno za 12. juli, jer se o genocidu u Srebrenici mora govoriti i dan poslije i sve ostale dane, a ne samo dan prije ili na dan 11. jula.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, je istaknuo da je širom Bosne i Hercegovine, pa tako i Srebrenici, ali i u Tešnju, u proteklih 800 godina proliveno mnogo krvi za svoju domovinu i da genocid u Srebrenici neće biti zaboravljen sve dok postoji država Bosna i Hercegovina i oni koji je vole.



Izvor: www.muzejtesanj.org

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *