Six Sigma

U Boga vjerujemo,
svima ostalim donosimo podatke.
Deming

Prof. Dr. Ismar Alagić priredio je i objavio knjigu Upravljanje kvalitetom: Lean proizvodnja – Six sigma a promocija je održana 20.07.2017. godine u prostorijama Opće biblioteke, Tešanj.

Knjiga sadrži deset poglavlja na 750 stranica sa 268 pisanih izvora i 40 web strana.

Razumljivo, dominiraju izvori na engleskom jeziku. Radi se zaista o velikom poslu, veoma zahtjevnom i iscrpnom poslu, ali posvećenost i upornost su poznata osobina Dr. Alagića.

Teško je sada govoriti o tome koliko dugo će sadržaj ove knjige biti aktuelan obzirom na stalne i brze promjene, ali nema sumnje da tešanjska privreda i organizacije uopće mogu imati značajne koristi. Za to postoji samo jedan uslov i tiče se rukovodstva. Da li je rukovodstvo spremno učiti i davati podršku drugima da uče. Prije svega vlasnici kapitala i profesionalni menadžeri/rukovodioci.

Lakše je raditi transakcije nego graditi sistem. Napraviti jednokratnu korist je odmah vidljivastvar. U jednom danu, ili nekoliko dana, sedmica u džepu je više novca. Vrlo vjerovatno bolji auto, ima se i za investicije: jednostavno i dobro. Zbog čega bi se takav pristup mijenjao?

Zbog toga što nije dugoročno održiv. Kada biznis raste takav pristup postaje manjkav da bi se održala pouzdanost. Odjednom je previše rupa za koje ne znamo odakle dolaze, zbog čega i kako ih začepiti. Pritisak na sudionike, na uposlene, može kratkoročno dati neki efekat ali dugoročno nije održiv i ne može riješiti problem. Nužna je promjena pristupa. Izgradnja sistema. A sistem izgrađivati nije nimalo jednostavno. Potrebna su znanja i vještine, istrajnost
i uključenost, međusobno povjerenje – posebno ključnih sudionika. Sve dok sistem ne počinje davati rezultate. Tek tada, tek kada zainteresovane strane jasno vide da sistem zaživljava, da svako može uraditi najbolje svoj posao uz potrebna ovlaštenja, da se iz propusta, grešaka i slabosti uči, da se s manje nervoze može uraditi više a konačni efekti nisu manji – naprotiv, tek tada možete računati da uspostavljate primjer dobre prakse. Možete vidjeti da ste na tom
putu morali koristiti neke alate i koncepte predstavljene u knjizi: Upravljanje kvalitetom: Lean proizvodnja – Six Sigma. Tada ćete razumjeti potpuno vrijednost ove knjige.

Kao što je Deming odavno kazao: U Boga vjerujemo, Bogu vjerujemo ali svi ostali neka dođu s podacima. Činjenice a ne samo sa osjećaj i priča. Zbog čega? Iz prostog razloga što su su odluke bazirane na činjenicama mnogo bolje, i što su tako šanse veće za dostizanje planiranih ciljeva i rezultata. Ne postavljamo pitanja povjerenja, i ne dovodimo povjerenje u pitanje jer transparentno raspolažemo podacima i činjenicama, te informacijama utemeljenim na činjenicama Naše saznanje proisteklo iz takve strukture je pouzdano a naše međusobno povjerenje osnaženo. Mi tako zarađujemo i stičemo povjerenje, a ne koristimo ga kao kredit.