Sastanak sa predstavnicima sporta sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

U četvrtak, 10.08.2017. godine, u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, sa početkom u 09:30 sati, od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK upriličen je radni sastanak sa predstavnicima sportskih klubova, općinskih i granskih sportskih saveza, općinskih službi nadležnih za sport, na temu “Prijedlog finansiranja sporta na području Zeničko-dobojskog kantona”.

Sastanku je predsjedavao Marinko Tokić, pomoćnik Ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a istom je prisustvovalo 35 sudionika – predstavnika općina i brojnih klubova sa područja Kantona, kao i tešanjski predstavnici, Nedžad Unkić, Općinska služba za društvene djelatnosti i investicije i Mirsad Srkalović, Sportski savez općine Tešanj.

Brojni predstavnici sporta sa područja svih općina Kantona iznosili su svoje stavove na teme: Strategija razvoja sporta ZDK, Budžet odnosno grant za sport iz Budžeta ZDK te Zakon o sportu ZDK.

Istaknuto je da je ovo prvi radni sastanak u nizu, koji će prethoditi kako bi se što kvalitetnije pripremio prijedlog Budžeta i izdvajanja za sport iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona.

Prijedlozi i sugestije koje su najčešće isticani su:

  • Napraviti hitnu reviziju klubova, te pri financiranju poseban naglasak stavljati na one koji su angažiraniji i ostvaruju rezultate,
  • Izmjeniti zakon o sportu, posebno u članku koji govori o financiranju, te fiksirati da sredstva iz Proračuna Zeničko-dobojskog kantona, ne budu manja od 1% ukupnog iznosa Budžeta,
  • Doraditi kriterije za raspodjelu sredstava, te samim time doprinijeti kvalitetnijoj raspodjeli sredstava iz Budžeta,
  • Potencirati nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u nižim razredima osnvne škole i vrtićima kao bazi za stvaranje budućih sportaša,
  • Jačati sportsku infrastrukturu,
  • Zakonski prepoznati privrednike koji ulažu u sport.

Nakon dvosatne diskusije zaključeno je da u što skorije vrijeme svi savezi izvrše reviziju sportskih udruženja i klubova, te da se prije raspisivanja Javnog poziva za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu, održi novi sastanak na kojem će se, na osnovu prikupljenih rezultata, detaljnije razmatrati i sami Kriteriji za dodjelu sredstava.

Također je zaključeno da se svi prijedlozi i sugestije koje su iznesene na sastanku u pisanom obliku dostave Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

O Sportski savez Opcine Tesanj