ODRŽANA PREZENTACIJA JAVNIH POZIVA ZA DODJELJIVANJE NOVČANIH POTICAJA ZA ZAPOŠLJAVANJE/SAMOZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

ODRŽANA PREZENTACIJA JAVNIH POZIVA ZA DODJELJIVANJE NOVČANIH POTICAJA ZA ZAPOŠLJAVANJE/SAMOZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Dana 13.09.2017. godine u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, održana je prezentacija javnog poziva za dodjeljivanje novčanih poticaja za zapošljavanje/samozapošljavanje osoba sa invaliditetom koji će biti objavljeni u narednih petnaest dana.

Prisutnima se u uvodu obratio Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, te ih upoznao sa aktivnostima iz Strategije za zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona 2013-2020, a koje se odnose na promovisanje zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije, te suzbijanja diskriminacije osoba sa invaliditetom na tržištu rada. Potom je direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljanje osoba sa invaliditetom Ahmet Baljić, zajedno sa svojim saradnicima prezentovao modele direktne finansijske podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje osoba sa invaliditetom, ciljane skupine koje mogu biti obuhvaćene, te proceduru apliciranja za sredstva.

Fond dva puta godišnje raspisuje Javne pozive koji se odnose na dodjelu novčanih stimulansa za novo zapošljavanje/samozapošljavanje osoba sa invaliditetom na koje se mogu prijaviti poslodavci koji žele zaposliti osobu sa invaliditetom, kao i osobe sa invaliditetom koje žele osnovati samostalni obrt. Za zapošljavanje poslodavac može dobiti 7.000,00 do 15.750,00 KM, a za samozapošljavanje osoba sa invaliditetom 10.500 do 15.750,00 KM u zavisnosti od proceta invaliditeta, te od vrste ugovora o radu. Fond takođe raspisuje Javne pozive za programe za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, održivost zaposlenosti osoba sa invaliditetom i profesionalne rehabilitacije.

Po završetku prezentacije su prisutni predstavnici Ustanova socijalne zaštite, JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, članovi udruženja poslodavaca, predstavnici nevladinih organizacija imali priliku postaviti pitanja koja se odnose na načine apliciranja i kriterije za odobravanje sredstava.

Ministar Nurđehan Šahinović je rekao da očekuje da će se ovaj vid prezentacija i dalje nastaviti  održavati i da će se zbog prepoznavanja važnosti ostvarivanja direktnih kontakata znatno povećati broj poslodavaca zainteresiranih da uključe osobe sa invaliditetom na tržište rada.

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice

 

 



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *