Održana završna konferencija EU projekta „ Razvoj kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“

Održana završna konferencija EU projekta „ Razvoj kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“

U Sarajevu je juče održana završna konferencija EU projekta „ Razvoj kapaciteta u sprečavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“, kojoj su prisustvovali i članovi Tima za borbu protiv korupcije Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Prisutnima su se obratili šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, direktor APIK-a Hasim Šabotić, te vođe Projekta: Londa Esadze, Georgi Rupchev i Slagjana Taseva. 

Projekat je trajao osam mjeseci, a cilj mu je bio podržati implementaciju Strategije za borbu protiv korupcije BiH, dati doprinos institucionalnom okviru, kao i kompletirati strateški okvir uključujući entitetske i kantonalne nivoe.

Za sada je na svim nivoima vlasti u BiH, usvojeno ukupno 8 strategija i 14 akcionih planova za borbu protiv korupcije.

Zeničko-dobojski kanton istaknut je kao jedan od primjera dobre prakse, gdje su u kratkom periodu od formiranja Tima za borbu protiv korupcije postignuti značajani rezultati. Nakon što je krajem marta usvojen Akcioni plan za borbu protiv korupcije, realizovan je veći dio aktivnosti za koje je rok bio 6 mjeseci, svi organi državne službe i druge institucije donijeli su vlastite operativne planove, a u završnoj fazi je i izrada Strategije za borbu protiv korupcije koja će uskoro biti predstavljena Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

 



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *