GOVOR PREMIJERA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA NA OTVARANJU ZEPS-a 2017

GOVOR PREMIJERA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA NA OTVARANJU ZEPS-a 2017

Poštovani predsjedavajući Vijeća minisatara Zvizdiću, poštovane dame i gospodo, dragi izlagači, prije svega, pozdravljam vas u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona i izražavam dobrodošlicu na 24. sajam ZEPS i ZEPS INTERMETAL 2017.

Svaki novi ZEPS dočekujemo u povoljnijem privrednom ambijentu u odnosu na prošlogodišnji. Privreda Zeničko-dobojskog kantona bilježi dobre rezultate. Ekonomski pokazatelji privrede u našem kantonu su ohrabrujući, industrijska proizvodnja je u porastu. Kanton smo sa najvećim izvozom u FBiH. Pokrivenost uvoza izvozom je 88,3 %.

Opredjeljenje i cilj Vlade Zeničko-dobojskog kantona je stvaranje što povoljnijeg ambijenta za privređivanje i podizanje konkurentske sposobnosti naših preduzeća na domaćem i stranom tržištu. Mi to činimo kroz konkretne programe i projekte. Vlada ima usvojene programe i mjere za stvaranje što povoljnijeg ambijenta. Realizujemo programe poticaja u privredi, poljoprivredi i zapošljavanju. I sve to radimo u koordinaciji sa Vladom FBiH i općinama kantona.

Sve što radimo, radimo prije svega, kako bismo podstakli novo zapošljavanje, tj. otvaranje novih radnih mjesta što je jedan od osnovnih ciljeva svih podsticaja koje dajemo.

Sve prethodno rečeno daje nam razloge, da budemo  optimisti. Mi imamo snage i potencijale pomoću kojih se možemo nositi sa trenutnom situacijom i,  baš zato je okupljanje privrednika, naročito sada, još više potrebno i poželjno.

Sretni smo što danas ovdje, pored ostalih, vidimo i veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnošću. Uvjeren sam da će kako proizvođači tako i oni koji se bave drugim djelatnostima tokom trajanja ovog sajma naći mnoštvo prilika za sklapanje povoljnih poslovnih aranžmana te time proširiti listu partnera i područja plasmana svojih proizvoda.

Vizija ove Vlade je da Zeničko-dobojski kanton postane savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim potencijalima, te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu.

Na kraju, svim učesnicima 24. Sajma ZEPS i ZEPS INTERMETAL 2017 želim, prije svega, da se lijepo osjećaju u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, da prezentacije njihovih firmi budu uspješne i da sklope niz novih poslovnih ugovora.



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *