ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON PIONIR U OBLASTI GRAĐANSKOG OBRAZOVANJA

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON PIONIR U OBLASTI GRAĐANSKOG OBRAZOVANJA

Delegacija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantonaje prisustvovala godišnjoj konferenciji na temu “Odgoj i obrazovanje za aktivno i odgovorno građanstvo i društvo promjena – od teorije do prakse” koju je od 13. do 15. oktobra u hotelu Sunce u Neumu organizirao Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava “Civitas” Bosne i Hercegovine.

Uvodno obraćanje na konferenciji je imala američka ambasadorica u BiH Nj.E. Maureen Cormack, sa kojom se ministar  Mensur Sinanović susreo i razgovarao o stanju obrazovanja u ZDK te istakao da je ZDK u oblasti građanskog obrazovanja i demokratije i ljudskih prava u stvari pionir među kantonima.

Među temama koje su obrađene tokom konferencije ističemo “Građanske kompetencije i obrazovanje za cjeloživotno učenje kao zadatak kurikularne reforme BiH u procesu EU integracija”,zatim “Razvoj vještina kritičkog promišljanja društvenih i političkih zbivanja u formalnom obrazovanju”, te “Osavremenjivanje nastavnog procesa kao pretpostavka transparentnog i otvorenog rada škola koje njeguju demokratsku klimu i kulturu”.

Tokom konferencije prezentirani su i primjeri iz prakse kao što je, npr. plenarno izlaganje sa diskusijom na temu “Savremeni izazovi škole i učionice: Osnaživanje demokratske klime i kulture školskih kolektiva, a prezentirani su  i izvještaji pedagoških zavoda u kojim je prezentirana uloga pedagoških institucija u osiguranju kvalitete nastavnog procesa građanskog obrazovanja u učionici.

 

Press služba



Izvor: www.zdk.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *