Dodjela nagrada za najčitanije učenike

Već znamo da je školska biblioteka utočište đaka,mjesto gdje pronalaze svoje odgovore. Naša biblioteka ove godine broji 236 upisa što je otprilike 83% učenika naše škole. Od tih 83% dnevno biblioteku posjeti 20-25, a to je prošle godine sačinjavalo cifru od preko 6500 posudbi. Bibliotekarska sekcija pod rukovodstvom profesorice Mirzete Ajanović i Besime Sinanović vrijedno radi na poboljšanju biblioteke i surađuju sa mnogim sekcijama poput Novinarske sekcije, Literarne sekcije, Sekcije njemačkog jezika itd. Bibliotekarska sekcija broji 10 aktivnih članova koji zajedno sa profesorima i učenicima naše gimnazije jednom godišnje posjećuju sajam knjige gdje kupnjom novih knjiga obogaćuju našu biblioteku.

Kao i svake godine članovi Bibliotekarske sekcije zajedno sa svojim profesoricama biraju najvrijedniji i najmanje vrijedniji razred u prošlogodišnjoj godini kao i 3 najčitanija učenika te godine. Dana 24.10.2017 održana je dodjela za školsku 2016/2017.godinu, pohvale za najvrijedniji razred dobili su: II-a (327 posuđenih knjiga), I-a (259 posuđenih knjiga) i I-c (202 posuđene knjige). Razredi sa najmanje pročitanih knjiga su: I-d (78 posuđenih knjiga), te I-b (73 posuđene knjige). Pored razreda nagradili su i najvrijednije učenike a to su:
1. Milica Petković (72 posuđene knjige)
2. Ajla Begović  (52 posuđene knjige)
3. Nedžada Bavrk (31 posuđena knjiga)

Nakon dodjele prigodnih nagrada za najvrijednije učenike, Milica Petković obavila je intervju sa našom Novinarskom sekcijom. Intervju možete pogledati u nastavku članka. Čestitamo svim vrijednim đacima naše škole i nadamo se da će se ova statistika u novoj školskoj godini znatno poboljšati.

1. Ime, prezime, razred?
Moje ime je Milica Petković i sada sam III-a  razred.

2. Čime se baviš u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme član sam Bibliotekarske sekcije, čitam knjige kako bih obogatila svoj rječnik.

3. Kako glasi tvoja priča o susretu s knjigama? Moja priča o knjigama počela je kada sam upisala gimnaziju, te učlanila se u Bibliotekarsku sekciju. Jednostavno okružena tim svim knjigama i kada vidim da mi svaka knjiga nudi neku novu životnu priču, neki novi životni savjet shvatila sam da su knjige moj poziv i najsretnija sam kada čitam knjige.

4.Koji žanr knjiga najviše voliš da čitaš? Ljubavne romane.

5. Koja knjiga je na tebe ostavila najveći uticaj? To je definitivno ” Kada je bio juli ”, moja omiljena knjiga.

6. Da li možeš zamisliti život bez čitanja knjiga? Ne bih mogla bez toga, jer čitanje je dio mene i to me čini ispunjenom.

7. Koliko vremena provodiš dnevno družeći se s knjigama? Svaki dan odvajam po 2h za čitanje knjiga.

8. Jesi li ikada razmišljala da postaneš autorica i da tvoje knjige budu među najčitanijim knjigama? Pa jesam, jer ja pišem razne tekstove, priče i voljela bih jednog dana postati autorica.

9. U kome pronalaziš svoju inspiraciju? Većinom u knjigama koje sam pročitala i koje su na mene ostavile utisak.

10. Ko je tvoj omiljeni autor?  Nora Roberts.

11. Da li lektire prihvataš sa istim oduševljenjem kao i druge knjige? Zavisi sve od knjige do knjige. Smatram da naše lektire nisu baš zanimljive kao knjige koje sami izaberemo da čitamo.

12. Da li misliš da današnje generacije više vremena provode online, nego čitajući knjige? Šta misliš šta je uzrok tome? Pa mislim zato sto nisu upoznali sve čari knjige i koliko im one u životu mogu pomoći i kako knjigama bogatimo svoj riječnik dok to preko interneta ne možemo.

13. Znamo da internet pruža mnoge mogućnosti čitanja bilo koje knjige na ovom svijetu, ali da li se elektronskim putem gubi onaj osjećaj povezanosti sa knjigom? Gubi se osjećaj. Nije isti osjećaj kada stalno gledamo u ekran i kada čitamo knjigu, taj osjećaj papira pod rukom, preokretanje svake stranice.

14. Šta bi poručila učenicima naše škole i svim onim koji budu čitali ovaj interviju?  Trebaju se učlaniti u našu školsku biblioteku jer imamo velik spektar knjiga. Svako za sebe može naći knjigu koja će ga očarati.

I za kraj ovog članka profesorica Amela Prnjavorac rekla je par riječi za naše učenike:” Jedna poruka za učenike gimnazije te sve ljubitelje naše biblioteke. Bili smo prisutni na dodjeli dok nam se naša prvoplasirana Milica obratila koja je imala tako divan govor i smatram da upravo ta njena rječitost i mogućnost izražavanja svojih misli je najveća nagrada koju možete sebi darovati tako što posjećujete biblioteku tj. čitate knjige.”

[print_gllr id=5649]

O Gimnazija Musa Cazim Catic