Tešanjski dnevnik 23-30.10.2017. godine

Sedmica sa dosta lijepih dana. Kiša je intenzivnije padala u nedjelju na ponedeljak, a ona sitna jesenska tokom ponedjeljka. Još se mogu sresti grupe posjetilaca koji obilaze historijske spomenike u Tešnju. Nekako mirno prolaze ovi jesenski dani.

Ako ste raspoloženi nemojte uključivati TV, čitati portale, novine. Tamo vas ništa normalno ne čeka.

Školski odbor počeo voditi diplomatiju i napisao pismo (kao da su ga pisali učenici, a ne članovi Školskog odbora) jednoj državi koja je uputila notu BiH u vezi imenovanja škole po imenu nekog ko je podržavao ustašku NDH. Sve je ličilo na onu :Ako ćemo se vređati i ti imaš klempave uši.

Nekakav Vlajki (sjećamo ga se kao potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda i njegov domaćin okrugli Mostarac, napričaše toliko gluposti o političkoj stvranosti u BiH, ratu, strahotama kako su prošli Srbi pod muslimanskim terorom, o civilizacijskim problemima u BiH, a ne političkim i sve u tom stilu.

Penzioneri protestovali pred zgradom Vlade FBiH i dobili obećanja povećanja penzija i usvajanja novog zakona.

Ožalosti me vijest o smrti Mirka Bratića. Nažalost, informaciju sam saznao poslije ukopa jer nije bilo smrtovnice u Tešnju. Mirko je radni vijek proveo u prosvjeti, bio je slikar naive i vrstan šahista.

Pušten u probni rad vodovod Medakovo-Trepče

Općinski načelnik mr. Suad Huskić i direktor KP Rad dr. Mirsad Šaranović u prisustvu saradnika potpisali su ugovor o probnom radu vodovoda Medakovo-Trepče.


S lijeva: mr. Suad Huskić, dr. Mirsad Šaranović, Fuad Mešić, Himzo Bošnjak, Sabahudin Omerbašić i Hamzalija Hojkurić

Puštanjem vodovoda Medakovo-Trepče vodu će dobiti 456 korisnika od kojih je 250 već priključeno. Ukupna investicija je oko 1 750 000 KM. U finansiranju su učestvovali:korisnici sa 1600 KM za priključak, a ostali dio Vlada Ze-do kantona iz vodnih doprinosa i Općina. Probnim radom će se obezbjediti čišćenje rezervoara i njihovo punjenje, provjera instalacija i postepeno puštanje pojedinih grana, tako da u vrijeme probnog rada voda neće biti za piće zbog korištenja velike količine hlora i čišćenja rezervora i cjevovoda. Do kraja godine je planirano puštanje u sistem novog bunara i u cjelosti novog vodovoda Medakovo-Trepče.

Rekordna proizvodnja u Mann und Hummelu BA

Kada se pojavi betonski kostur u nekoj fabrici, meni je znak da dođem tamo i ustanovim kakva je investicija u pitanju. Međutim razlog posjete Fabrici filtera Mann und Hummel BA nije novi betonski kostur nego rušenje objekta koji je pripadao Fabrici pumpi i hidraulike Pobjeda d.d.

Od direktor Mahmuta Galijaševića sam saznao razloge rušenja i neke nove informacije iz Fabrike.

Na mjestu nekadašnje Fabrike mašina i alata u okviru Pobjede izgradiće se novi objekat-Logistički centar

Mann und Hummel BA je kupio zemljište od 9300 m2 sa starim objektom od 4500 m2 sa namjerom da na ovoj lokaciji u Bukvi zaokruži prostor na kome će moći normalno funkcionirati i ostvarivati svoje planove sljedećih godina. Naime već sada su bili prinuđeni iznajmljivati prostore za skladištenje. Postojeća hala svojom visinom i stanjem nije upotrebljiva za potrebne namjene adaptacijom pa je odlučeno da se ona potpuno sruši, a zatim pristupi projektovanju i izgradnji objekta Logističkog centra. Na taj način bi se u postojećim skladištima dobili prostori i za nove proizvodne investicije.

Nakon dobivanja informacija i obilaska proizvodnih kapaciteta saznao sam i vidio dosta toga novog pozitivnog. U septembru, a i ovog mjeseca Mann und Hummel Ba bilježi rekordne proizvodnje-preko 2 miliona filtera mjesečno. Zaposlen je 630 radnika što je rekordan broj od njenog osnivanja . Na kraju godine očekuje se rast vrijednosti prodaje (prometa) za 20% i proizvodnje za 8% u odnosu na prošlu godinu. Ono što je posebno važno Mann und Hummel BA svake godine investira između 2-4 miliona KM. Ova godina će po tome biti rekordna (4 miliona).

Iako sam čest posjetilac Mann und Hummela BA, ipak sam uvijek iznova prijatno iznenađen novinama. Ovaj put me oduševila Alatnica, zatim proizvodnja folije, ali i činjenica da su u izradi mašina i uređaja kojima je znatno povećana protočnost i napravljene uštede učestvovali BH stručnjaci i firme, a posebno tešanjski. Sve inovativne kreacije naših stručnjaka zaslužuju pažnju pa i moju pa sam odlučio da ih obiđem i sve to zabilježim i objavim drugom prilikom.

Foto zabilješka

Penjući se do kabineta Načelnika gdje se potpisivao ugovor sa KP Rad zapazio sam na prvoj etaži izložene crteže djece iz vrtića koje su nacrtali povodom devetoseptembarskih aktivnosti. Simpatično.

Nišani u haremu Hamzibegove džamije

Izlazeći u čaršiju susretnem komšiju, penzionisanog imama, Mehmed ef. Karamovića. Krenuo na podne namaz u Hamzabegovu džamiju. Svoj radni vijek od 1973. do 2013. godine proveo je radeći u ovoj džamiji. Ide na namaz u “svoju” džamiju i pri tom prati radove na izgradnji abdestane u haremu. U razgovoru me upozna da je preveo tekst sa dva nišana koji su sklonjeni uz ogradu prilikom iskopavanja. Dok smo išli do tog mjesta govorio mi je o historiji ove džamije.

Na prvom nišanu piše:

    Potrebna mu milost i oprost od Milostivog koji prašta

Hamzasin Husejna Ajanbega (Ajanovića) 1295.

Dr. Adem Handžić je za njega piše:

    -Obnovio mesdžid Urudži Sufi sagrađen 1530/1540. Sagrađen je kao mjesto bogoštovanja u podnožju tešanjske tvrđave. Mesdžid je po svoj prilici služio kao derviška tekija. Nekadašnji mesdžid je sada džamija pod imenom Hamzabegova džamija (obnovio Hasanbeg sin Husejna Ajanovića)

Mehmed ef. Karamović pored nišana u haremu džamije

Obnavljanjem zgrade mesdžida Hamza sin Husejna Ajanbega je ustvari srušio dotrajali mesdžid i izgradio i uvakufio džamiju tada sa drvenom munarom. Tako je i razumljivo što je Hasan efendija Ćatić koji je doživio više od 100 godina ovu džamiju nazivao Urudži Sufi, a u narodu se spominje kao Hamzibegova džamija(po vakifu) i ženska džamija. Kamenu munaru i današnji oblik džamija je dobila 1970. godine.

Drugi nišan pripada Hadži Huseinu Hojkuriću sinu Muhameda /1760-1859) imamu, hatibu i mualimu Hamzibegove džamije. Tako će poslije obnove ova dva nišana naći svoje mjesto u haremu džamije. Između prvo spomenutog imama Hojkurića i Mehmed ef. Karamovića imami u ovoj džamiji bili su Ahmet Ahmet ef. Hodžić i Ahmet ef. Adilović.

Nova knjiga iz CKO

U prošlom Dnevniku sam najavio novu knjigu iz Centra za kulturu i obrazovanje Bašta ne cvjeta pjesnikinje Naide Mujkić koju općenito smatraju najznačajnijom mlađom pjesnikinjom u BiH. Ovo je treća njena knjiga koju objavljuje CKO Tešanj.

Naida je rođena 1984. godine u Doboju, a zaposlena je na Filozofskom fakultetu u Zenici u zvanju više asistentice. Članica je PEN Centra u BiH.

Prethodno su joj objavljene tri zbirke poezije (Oscilacije, Ljubavni šarti mogula i Šafran), te jedna knjiga lirske proze (Kad sam padala u travu).

Na književnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu 2006. godine dobila je prvu nagradu “Mak Dizdar”. Učestvovala je na nekoliko internacionalnih književnih festivala, a 2017. godine predstavljala je našu zemlju na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Tirani.

Knjige su joj predstavljene na sajmu knjige u Beču, kao i u Literaturhausu u Grazu. Boravila je u književnim rezidencijama kao pjesnikinja gost u Beču (MuseumsQuartier, 2016.) i Skoplju (Absolute Modern, Goten, 2017.).


Pjesme su joj prevedene na njemački, turski, makedonski, korejski, engleski, talijanski i albanski jezik i pojavile su se na različitim mjestima u svijetu, u časopisima kao što su Lichtungen (Graz), International Times (London), Asanatlar (Ankara), Gerçek Edebiyat (Ankara), Poezija (Zagreb), Izraz (Sarajevo), PoemCafeQuaterfly (Seoul), Razlika/Differanc (Tuzla), Balkanski književni glasnik (Beograd). Uvrštena je u antologije novije bh. poezije, kao i u antologije najmlađe generacije pjesnika i pjesnikinja Balkana.

Stare fotografije

Generacija učenika 1972/73 VII razred OŠ Huso Hodžić

Prvi red s lijeva: Ibrahim Artuković, Mustafa Roša, Jasminka Subašić, Izeta Šišić, Izudin Hojkurić, Izudin Sejmenović, Halid Kokić i Haso Kašibović

Drugi red: Zijad Šišić, Milan Lazić, NN, Izudin Omahić, Sakiba Šišić, Nadžida Šišić, Safida Salkanović, Adem Omahić, Ređo Kavazović, Rasim Katadžić, Nurko Alić

Treći red: Smajo Halepović, Mustafa Katardžić, Zdravko Todorović, Hasan Hadžalić, Fikret Artuković, Ibrahim Husibegović, Janja Križanović, razrednica Emira Širbegović, Rasema Artuković i Alema Galijašević

S lijeva: Ibro Kahrimanović, Osmo Kerić, Smail Kahrimanović i Edhem Kerić

Osman Kerić je poznati vatrogasac, majstor kovač i čovjek koji je prvi uveo i razveo vodu u bolnic. Do tada je voda iz vodovoda dolazila samo kroz javne česme. Edhem Kerić je prvi mašinski tehničar u Pobjedi koji je bio u onoj grupi koja se obučavala u Famosu. Smail Kahrimanović će ostati upamćen kao jedan od najvećih fanova Toška i Ibro Kahrimanović, kao fudbalski sudija, stalni član Gradske kafane i mnogobrojnoj porodici.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *