VII konferencija bibliotekara u Tešnju

Danas se u Tešnju održava VII konferencija bibliotekara, a ovogodišnje teme konferencije su “Biblioteke u korak sa vremenom” i “Vodič kroz javne biblioteke” Konferencija je okupila 74 učesnika sa područja cijele BiH, a prisutnima će deset eminentnih stručnjaka održati različita predavanja tokom dana, kako bi dali odgovore kako savladati najnovije izazove koji dolaze pred uposlenike biblioteka. Prisutne je u ime domaćina pozdravila direktorica Opće biblioteke u Tešnju mr. Almina Alagić.

O samom položaju biblioteka danas i bibliotekarstvu moglo bi se pisati danima, no kako se danas ove biblioteke nose sa izazovima digitalnog doba je pitanje koje zahtijeva posebnu pažnju.

Prema riječima mr. Almine Alagić direktorice JU Opća biblioteka Tešanj mjesto biblioteke u svakom savremenom civilnom društvu bi trebalo biti u centru zbivanja.

“Nažalost svjedoci smo zadnjih dugi niz godina da su biblioteke na margini naravno samo u smislu, finansiranja i opremanja biblioteka. Što se tiče kadrovskih resursa, daleko smo i blizu smo svijetu i nadam se da ćemo uskoro imati taj nivo kao što bibliotekari to u svijetu imaju. Danas nam je cilj kroz teme ove konferencije da otkrijemo na koji način se najbolje približiti korisnicima. Biblioteke idu u korak s vremenom zadnji niz godina i trude se da korisnici su ti koji su u centru zbivanja i koji nameću šta to žele. ” – kaže mr. Almina Alagić.

Dr. Slavica Gostimirović, direktorica Narodne biblioteke u Doboju, pojašnjava da je cijela BiH u tranziciji u jednom prelaznom dobu te da se tako i biblioteke nažalost još uvijek transformišu, od nekadašnjih magacina za skupljanje i čuvanje knjiga do savremenih informativno-dokumentacionih centara sa svom digatilizacijom koja je u upotrebi od početka XIX vijeka, odnosno od početka te tehnološke ekspanzije,

Prisutnima se kratko obratio i načelnik općine Tešanj Suad Huskić koji je izrazio nadu da će ovo biti novi signal, nova inercija, nova aktivnost, nova inicijativa za unaprjeđenje ove oblasti generalno u BiH. Prema njegovim riječima živimo u jednom specifičnom vremenu sa brojnim izazovima u kojima je važnije imati internet i facebook profil nego pročitati knjigu.

Jedan od predavača tokom konferencije je i prof.dr. Enes Kujundžić, vanredni profesor Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, koji između ostalog kaže:

“Ja sam zahvalan biblioteci u Tešnju da je odlučila da nastavi kontinuitet održavanja ove konferencije, koja je jedna od rijetkih posvećena specifično pitanjima bibliotečke struke i statusa bibliotekara u BiH. Ja ne vidim veliki problem za knjigu ukoliko taj problem ne proističe, iz svijesti o važnosti knjige, kroz historiju i danas, koje nažalost nema u ovim političkim elitama, i zato se možda fokus treba staviti na status knjige i na status biblioteka i status bibliotekara kao stručnjaka, koji su siguran sam u stanju da održe ideju, knjige.”

Sve više je onih koji omiljene naslove ili literaturu koja im je potrebna pokušavaju pronaći u digitalnom formatu. Kako odgovoriti na ovakve zahtjeve pojasnila je Bedina Islamović, pomoćnica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

“To je vrlo kompleksna činjenica da su biblioteke prateći savremenu tehnologiju jednostavno osuđene na to da u svakodnevnom radu obezbjeđuju i digitalni format, kao i sve druge elektronske formate, odnosno virtuelnu knjigu ili knjigu pohranjenu u cyber prostoru. Ova konferencija upravo bi trebalo da razmotri sve činjenice, u vezi s tim i da da odgovore na neka pitanja. Da li je budućnost knjige samo zapravo book on screen ili će opstati i preživjeti i knjiga u klasičnom tvrdom formatu kakvu je mi poznajemo a ne treba pri tom zaboraviti činjenicu da su prve biblioteke osnovane 700 godina prije nove ere. ”

Konferencija bibliotekara BIH će biti okončana dodjelom nagrade “Mustafa Ćeman”. Nagrada “Mustafa Ćeman”, nazvana tako u čast istaknutog bh. bibliografa i bibliotečkog djelatnika, ustanovljena je kao javno priznanje za istaknute bibliotekare/knjižničare i druge djelatnike iz bibliotečko-informacione oblasti za posebno zalaganje u radu, te izuzetan doprinos razvoju bibliotekarstva i primjenu informacionih tehnologija u bibliotekarstvu.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *