Tešanjski dnevnik 6-13.11.2017. godine

Ove sedmice sunčani dani su pristigli krajem sedmice. Nije bilo ozbiljnih padavina, pojavio se onaj poznati zimski tešanjski smog, a temperatura od 6-11ºC.

Sjedeći u Gradskoj kafani upoznah se sa Hamzom Krkalićem, Mesudom Hajdićem, Edinom Bajraktarevićem, Ramom Bekrićem i Amirom Ahmetagićem. Objasniše mi da su oni članovi Inicijativnog odbora demobilisanih boraca-veterana o da su se okupili da održe sastanak. Oni podržavaju onu grupu boraca koja protestuje pred Vladom FBiH u njihovim zahtjevima. A ti njihovi zahtjevi se svode na tri osnovna:objavljivanje Boračkog registra, ukidanje 1603 boračka udruženja i uvođenje jedinstvenog i uvođenje boračkog dodatka.

Smatraju da evidentiranih 560 000 boraca u Federaciji BiH apsolutno ne odgovara pravom stanju i da veliki broj evidentiranih koristi neko od prava nezakonito, jer uopće nije bio u jedinicama Armije BiH ili HVO-a. Po njima izvođenjem takvih iz nezakonito stečenih prava stvorili bi se uslovi za bolji položaj pravih boraca, a sigurno bi bio stabilizovan budžet pa bi to osjetili i penzioneri, civilni invalidi i sve druge kategorije koje danas jedva sastavljaju kraj sa krajem. Obišli su sve političke organizacije u Tešnju i smatraju da se po pitanju organizacija proisteklih iz rata i ostvarenih prava puno toga može uraditi i u samom Tešnju.

Zaista su nevjerovatne cifre o broju boraca i boračkih organizacija. Kao i kod pitanja korupcije uopće nema dileme o opravdanosti zahtjeva boraca, ali politika ništa ne preduzima. Pa čak ni opozicija koja bi svojim aktivnostima mogla popraviti rejting kod birača. Ne znam da li će ova grupa istinskih boraca uspjeti išta promjeniti i ispraviti. Bilo bi to dobro za ozdravljenje cijelog društva. Dolazi izborna godina. Obzirom da se radi o velikoj cifri onih koji bi bili izvedeni iz prava teško će neka politička opcija stati iza ove inicijative. Tim prije što se ulazi u izbornu godinu.

Udruženje hadžija Svjetlost-Te Tešanj

Proteklu godinu dana na mjestima gdje se lijepe plakate mogu se vidjeti one kojima Udruženje hadžija Svjetlost Te obavještava o nekom putovanju ili humanitarnoj akciji. Svoje prostorije udruženje ima u ulici kojom svaki dan više puta prolazim, a predsjednik je Besim ef. Bedaković koji ima do Kahve knjižaru Kevser. Naravno da Besima dugo poznajem. Nakon dvije godine rada u Krajini radni vijek je proveo kao imam Harman džamije, a stanuje u mom komšiluku. Uz kafu dobih informacije o Udruženju.

Udruženje je osnovano prošle godine. Cilj Udruženja je međusobno bolje upoznavanje, organizovanje zajedničkih putovanja, pružanje svih vidova pomoći socijalno ugroženim porodicama i pojedincima, formiranje fonda za hadž kojim bi finansirali obavljanje hadža onima koji to nisu sami u mogućnosti obezbijediti.

Društvo danas ima 147 članova i svi nisu hadžije. Društvo je do sada provelo akcije kojima je obezbijedilo pomoć putem paketa, pomoć bolesnim, obezbjeđenje ogrjeva starijim (6 porodica po 2m3). Obezbijedili su stipendiju Mešić Muhamedu iz Tešnja učeniku II razreda Behram-begove medrese. Organizirali su realizaciju donacije apoteka Medifarm(dvije krave) za dvije porodice iz Cerske i Potočara u iznosu od 4400 KM. Organizovali su preko 11 ekskurzija. Između ostalih destinacija posjetili su Mađarsku, Albaniju i Crnu Goru, Novi Pazar, Krajinu i dr.

Predsjednik Udruženja je Besim ef. Bedaković, sekretar Nermin ef. Ibrahimović, a predsjednik Skupštine je dr. Esad Hasaničević

Besim ef. Bedaković

Udruženja na jednom od putovanja. Čuče s lijeva:NN, Mujo Šišić, Nermin Ibrahimović, Bahra Salihbašić, NN.

Stoje s lijeva:NN, Damir Krdžalić, Ibrahim Ibrić, Avdo Jahić, Besim ef. Bedaković, Adem Dočamić, Smail Sadiković, Enes Hotić, Meho Galijašević, Hajra Škapur, Murisa Galijašević, Nisveta Bedaković, Mujesera Šuhra Prnjavorac i Ramiza Hrnjić

Promovisana knjiga U dovi između sunija i šiija Halila Danovića Dova

U organizaciji izdavača Izdavačko-grafičke kuće Planjax komerc organizovana je promocija knjige Dova između sunija i šiija Halila Danovića. Knjigu su promovisali mr. Fatmir Alispahić publicista i novinar i dr. Bajruzin Hajro Planjac urednik knjige. Moderator je bio Ramiz Brkić.

S lijeva:dr. Bajruzin Hajro Planjac, Fatmir Alispahić, Halil Danović i Ramiz Brkić

Halil Danović je zaista neubičajan pisac. Sa svojih 77 godina napisao je ovu knjigu,a prije toga i nekoliko drugih. Pored knjiga Miljanovci u dva sistema,Moj način pčelarenjaje, Čekmedža napisao je knjigu Prvi raskol među muslimanski sukob koja govori o sukobu sunija i šija. Ovaj i danas veoma aktelan sukob na čijem čelu su Saudijska Arabija i Iran kao regionalne sile i velike sile Rusija i Amerika uz neizbježni Izrael prijeti da proizvede rat u Libanu onakav kakav je bio u Siriji. To se naravno odmah prenosi na međupalestinski sukob Hamas (šije) i Fatah (suniti). Tema je delikatna i puno veći autoriteti se njom ne bave. Halil koji nema neko zavidno obrazovanje, ali dosta čita i koji je radio razne poslove od kopanja bunara do poslužitelja u školi, odlučio je o pisati o ovoj temi i u knjizi U dovi između sunija išiija. Za ovakve knjige nema finansijske podrške pa štampanje sam finansira, kako reče izdavač i štampar kompezacijom sa medom koga Halil proizvodi.

Utakmicom TOŠK-Sarajevo još jednom obilježen jubilej

FK Sarajevoje utakmicom sa TOŠK-om uveličalo obilježavanje njegove devedesetogodišnjice. Odigrali su utakmicu po dosta teškom terenu i pobjedili sa 4:0. TOŠK- u su poklonili bordo dres sa brojem 90. Posjeta nije bila velika, bio je radni dan, a imam utisak da najveći rival Sarajeva Željezničar ima više navijača na tešanjskoj općini. Željo je bio čest gost u Tešnju i imao je dobru saradnju sa TOŠK-om. Dobro je da se ta saradnja ostvaruje i sa drugim sarajevskim poznatim klubom. Trener gostiju je Husref Musemić, a među pomoćnicima sam primjetio Faruka Ihtijarevića i Abdulaha Oruča

Prvi red s lijeva:Strika, Almir Bekić, Hankić, Bedak, Samir Radovac, Sanjin Lelić, Nuhanović Dušan Hodžić

Stoje: Hasanbašić, Miloš Stanojević, Nihad Mujakić, Bijedić, Kreste Velkovski, Navrboc, Kurdić, Mersudin Ahmetović, A Hodžić, Saša Novaković, Suljić, Lukomirak, Amar Rahmanović i Adi Adilović

Foto zabilješka

Uz prodajni objekat Bingo gradi auto praonicu

U okviru prostora benzijske pumpe i terminala u Bukvi Hifa petrol je izgradila višeregalno skladište

Stare fotografije

Ljeto 1988. godine TV-ekipa u biblioteci Tešanj. Kamerman Tomo Ljevak, do njega Miodrag Žalica književnik-urednik, Adil Alić rukovodilac biblioteke, saradnici i Smail Terzić desno.

Tamburaški zbor srpske omladine Mladost u Tešnju 1922. godine

Stoje s lijeva:V ojko Božić, Milan Blagojević, Milan Marković, Bogdan Blagojević i Stanko Jerković

Sjede: Nedeljko Marković, Nikola Bobić (upravnik pošte), Dušan Marković, Dušan Jerković i Miloš Petrović

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *