Tešanjski dnevnik 18-25.12.2017. godine

Potpisani mikro-kapitalni ugovori u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije

Sa tri organizacije civilnog društva u Tešnju su potpisani ugovori u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanje je izvršeno nakon javnog poziva za organizacije civilnog društva koji je provela Općina Tešanju u sklopu ReLOad projekta . Projekat finansira Evropska unija, a realizaciju obavlja UNDP (Razvojni program ujedninjenih nacija). Ugovore su potpisali:

  • Sportski savez Općine Tešanjsa projektom Sportom do zdravlja-sport za sve sa odobrenim iznosom od 60. 372 KM
  • Udruženje žena Ruka Kalošević sa projektom U korak sa vremenom sa iznosom od 19.577,07 KM
  • Udruženje građana pčelara Pčela sa projektom Škola pčelarstva sa odobrenim iznosom od 19.898 KM

Ukupno odobrena sredstva od 99. 847,07 od čega će Općina finsirati iznos od 31 469,80 KM.

Planirani rok trajanja projekta je 6-12 mjeseci.

S lijeva:Besim Sejdić predsjednik Sportskog saveza Općine, Suada Mujkić predsjednica udruženja Ruka, Sanja Bokun UNDP, Mahmo Husibegović predsjednik udruženja Pčela, načelnik Općine mr. Suad Huskić, Branka Matić UNDP i Azra Muslija pomoćnica Općinskog Načelnika.

U projektu učestvuje 21 općina iz BiH, a ukupna vrijednost projekta je 4 milona €.

Općina Tešanj je u julu ove godine odabrana da učestvuje kao partnerska jedinica lokalne samouprave u okviru navedenog projekta putem direktnog pozivaza jedinice lokalne samouprave koje su učestvovale u jednoj od faza projekta jačanja lokalne demokratije (lod) koji je implementiran u BiH u periodu 2009. do 2015. godine.

Na direktan poziv su se javile 33 općine, a izabrane su, pored naše Općine, Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Travnik, Trebinje i Tuzla.

Pored navedenih deset općina u ovaj program je ušlo još jedanaest općina i gradova koje nisu učestvovale u LOD projektu.

Promovisana knjiga Feride Duraković Amilina i Mikijeva abeceda

U Općoj biblioteci je bilo veselo. Pisac poezije, proze i dječijih knjiga Ferida Duraković je ostvarila komunikaciju sa malom rajom njima preko slova abecede. Glasno su ponavljali za njom slova nastojeći da budu što glasniji pokazujući svoje poznavanje slova abecede.

Na taj način je počela promocija knjiga Amilina i Mikijeva abeceda Feride Duraković. Knjiga u kojoj se govori o svijetu koji djeca vide kroz naočale koje samo oni vide i kroz koje gledaju stvari koje nas raduju ali i one koje nas plaše. Promocija je dio sadžaja manifestacije Dani grada2017.

S lijeva: Ferida Duraković, Berina Aličić i Aida Huskić

Ferida Duraković je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radila je kao profesorica u Sarajevu i Varešu i na Vazduhoplovnoj akademiji u Rajlovcu. Bila je lektor u Oslobođenju, urednik za književne programe u Domu mladih u Sarajevu. Objavila je 15 knjiga proze, poezije, knjiga za djecu i prevoda sa engleskog.

Mali posjetitelji su dobili buba maru na rever od autorice promovisane knjige

Promocija knjige Tešanj-lokalna uprava 1878-1941 Jasmina Mandžukića

JU Muzej je organizirala promociju knjige Jasmina Mandžukića Tešanj-lokalna uprava 1878-1941. Promocija je održana u maloj sali Cko i dio je sadržaja Dani grada Tešnja 2017.

Moderator promocije je bila mr. Benjamina Londrc, a knjigu su promovirali:recenzent dr. Zijad Šehić i dr. Omer Hamzić. Na početku promocije prisutnima se ispred Muzeja obratio direktor Ernad Prnjavorac.

Dr Šehić, profesor na Filozofskom fakultetu u Srajevu je magistrirao na temuAneksiona kriza1908-1909 u svjetlu evropske histografije, adoktorirao na temu Bosanskohercegovački zemaljski pripadnici u vojnoj organizaciji Habsburške Monarhije 1878-1918. Autor je 70 naučnih radova ili stručnih priloga.

Dr Hamzić, Gračanlija, poznat kao kulturni radnik, istrživač historičar, posebno lokalne histografije gdje je objavio niz radova, urenik Gračaničkog glasnika.

Dr Šehić je govorio o vremenu, političkim prilikama gradonačelnicima i komesrima u vremenu koje knjiga obuhvaća, a dr. Hamzić je govorio o knjizi njenim kvalitetima i nedostatku šireg opisa političkih prilika i uloge u njima sive eminencije Tešnja iz tog vremena Ademage Mešića. Naglašeno je da je autor koristio još neobjavljene izvore i da knjiga predstavlja doprinos građi za izradu tešanjske monografije.

S lijeva: Jasmin Mandžukić, dr. Omer Hamzić, dr. Zijad Šehić, Benjamina Londrc i Ernad Prnjavorac

Na kraju promocije prikazan je insret iz dokumentarnog filma iz 1937. godine Spiridona Špire Bocarića o Doboju, Maglaju i Tešnju.

Godišnji koncert KUD Pobjeda

KUD Pobjeda je ove godine Dane grada Tešnja 2017 obilježio godišnjim koncertom. Kao i uvijek imali su punu veliku salu Cko. Koncertu su prisustvovali, u društvu predsjednika KUD-a Abdulaha Đulovića, predsjedavajući OV-a Senad Subašić i pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Orkestar je svirao u sastavu: harmonika Edib Smailbegović (rukovodilac orkestra), Muris Džafić, Enis Elezović, Mirza Agić, Ajdin Kašibović, gitare su svirali Haris i Adis Ibraković, bubnjeve Fuad Mešić.

Bosansko pozorište Tešanj izvelo premijerno predstavu Sigurna kuća

Bosansko pozorište Tešanj ima svoju publiku. Na premijeri predstave Sigurna kuća (Šmizle ženski bend)u velikoj sali Cko nije bilo praznih stolica. Ovaj put predstavu su odigrali ženski članovi BP-a:Mirsada Pilav, Admira Šljavić, Medina Hadžić, Dunja Šišić, Tajša Hasančić i Ines Zulić. Predstavu je režirao Nermin Ajanović, muzika Haris Agić, muzička pratnja Haris i Adis Ibraković, svjetlo Kerim Muharembegović.


Radnja predstave je smještena u lokal Mali raj, staru kafanu na ivici propasti čija se vlasnica odlučuje da zajedno sa svojom kumom osnuje ženski bend. Tada počinju zaplet i glavna zabava za gledaoce, šest potpuno različitih tipova i karaktera – od bivše robijašice do kafanske pjevačice, od trostruko razvedene žene do samohrane majke dvoje djece, od zlostavljane supruge do mlade, urbane djevojke. Ove suprotnosti dovode do mnoštva komičnih situacija.

Predstava je dio sadržaja Dani grada Tešnja 2017.

Održan 4. Košarkaški memorijalni turnir Avdo Rakić Rogo

Avdo Rakić Rogo je bio odličan košarkaš,plejmejker, a kasnije i trener juniora KK Pobjeda. Rano je preminuo pa su njegove kolege, koje su nastavila njegov igrački i trenerski posao, odlučile da organizuju memeorijalni turnir posvećen ovom košarkašu. Na ovogodišnjem turniru učestvovale su pionirske ekipe KK WBS Teslić, KK Derventa i domaćin KK Gradina. Turnir je otvorio Asmir sin Avde Rakića.

Ovim turnirom obilježeno je i 40 godina klupske košarke u Tešnju. Tim povodom su dodijeljene i zahvalnice pojedincima, privrednim društvima i institucijama: Nedžadu Korajliću prvom predsjedniku KK Pobjeda, Općini Tešanj, Sportskom savezu Tešanj, NusretuSalkanoviću, Harisu Sejdiću, Željku Kršiću, Safetu Turaliću, Nerminu Ajanoviću, Emiru Smailbegoviću, Šefketu Turaliću, Zemi, porodici Šemse Ahmića, Mesudu Smailbegoviću Braci i medijima:Smart, ZOS, sportskom novinarima Senadu Durkaliću i Halidu Fejziću i autoru Tešanjskog dnevnika.

Pionirska ekipa KK Gradine pobjednik turnira

Ovim povodom sjetih se i prvih godina KK Pobjeda. Svojevremeno sam objavio fotografiju i imena igrača koji su igrali prve utakmice. Sjećam se gostovanje KK Bosna. Nakon osvajanja titule evropskog prvaka 1979 . godine Enver Ajanović i ja smo u kontaktu sa jednim od izvršnih direktora TAS-a Nihadom Imamovićem obezbjedili gostovanje u Tešnju odmah nakon sticanja titule. Ekipa Pobjede je pojačana najboljim igračima regije. Međutim Bosna je igrala tako da je stigla, ako se dobro sjećam, i do cifre oko 140, a prednjačio je Mirza Delibašić koji se trudio kao da igra za titulu prvaka svijeta. Nakon utakmice na večeri pitali smo ga što se tako trudio jer će ubiti samopouzdanje našim igračima. Svako mora znati gdje mu je mjesto-odgovorio je Mirza.

Trener Tanjević se raspitivao za visoke mlade okretne , ne samo igrače pričajuči kako je u Crnoj Gori pronašao Radovanovića. Poslije smo cijelu općinu pretresli i našli samo jednog višeg od dva metra Musliju iz Šija koji je već igrao negdje u Hrvatskoj.

Uprava i treneri KK Gradina

S lijeva:Željko Kršić trener kadeta i pionira , šef stručnog štaba mlađih kategorija, Ernes Ćostović trener predpionira, Nusret Salkanović pomočni trener seniora, Goran Mešić trener mlađih kategovrija, Adnan Alić trener mlađih kategorija, Adnan Mehuljić trener seniorske ekipe i direktor kluba, Eldin Srkalović član UO, Boban Kršić člna UO, Edin Rošić trener mlađih kategorija, Suljo Srkalović član UO, Hamza Hotić predsjednik UO

Plesno takmičenje

Dolazeću u sportsku dvoranu SRC-a iznenadih me veliki broj kola da nisam imao gdje parkirati. Pošao sam na Memorijalni košarkaški turnir Avdo Rakić Rogo u košarci pa je bilo neobično da za ovo takmičenje ima toliko interesa. Međutim tamo sam zatekao jedno drugo, gimnastičko takmičenje za uzraste od 4-15 godina. organizaciji udruženja Sport za sve sekcija gimnastike Doboj Jug. Ovo im je drugo takmičenje koje organiziraju.

Na takmičenju su prisutne ekipe iz Tuzle Doboja, Doboj Juga, Tešnja i Sarajeva sa ukupno oko 300 takmičara i takmičarki.


Foto zabilješka

Rasvjeta u Tešnju je veoma slaba. kada se ide uveče glavnom uilicom sve izgleda mračno. Za vjerske i državne praznike Trg Ferhad-bega se osvjetli ukrasnim sijalicama. Ovaj put dok sam išao na pozorišnu predstavu zapazih lampione duž Titove ulice postavljene za predstojeće praznike. Lijepo samo da je još pojačati svjetla. Svjetla nema dovoljno za janu fotografiju.

Stare fotografije

Nastavnici osnovne škole na ekskurziji u Kladovu 1979. godine

Čuče s lijeva:NN, Rasim Begović, Hajrija Ajanović, Mileva Slavuljica, Abzija Hasaničević, NN, Stanka Dimče, Vera Cvijanović, Milan Cvijanović, Marko Sentić i Jusuf Kulovac

Stoje: Suzana Popović, Osman Brka, Suada Brka, Zarfa Džaferagić, Emira Širbegović, Olgica Mrnjavac, NN, Nura Mulabdić, Milovan Pezerović, NN, Đorđe Ristić, Vera Novaković, Nada Ristić, Ekrem Ireiz, Meho Prnjavorac, Fikret Hafizović, Edib Galijašević i Fadil Vehab

Sa šahovskog prvenstva OŠ Huso Hodžić:

Sa lijeve strane Milovan Pezerović, Slavo Karamatić (stoji) i Ramiz Brkić

Sa desne strane:Ibrahim Širbegović, Fikret Hafizović i Mehmed Halep

(iz albuma Merse Mulalić)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *