Pozivamo ljude od znanja iz SDA Tešanj da svog predsjednika dobrnonamjerno upozore

Tešanj
Tešanj

Ovo reagovanje je izazvano reagovanjem Šemsudina Mehmedovića, predsjednika SDA Tešanj, na tekst na klix.ba https://www.klix.ba/vijesti/bih/lokalni-mocnici-od-kojih-zavisi-sda-kukic-mehmedovic-i-kamber-su-stranka-za-sebe/180219045, a koji se odnosi na razračunavanje unutar same SDA, ali i sa drugima.

Naime, bilo bi u najmanju ruku nepošteno prihvatiti iznesenu tvrdnju da je općina Tešanj bila jedna od najnerazvijenijih opština, te da su njenom ekonomskom prosperitetu doprinijeli SDA kadrovi. Nije privi put da predsjednik SDA Tešanj tendeciozno umanjuje zasluge privrede u općem razvoju Tešnja.

Nije nam namjera umanjiti ničije zasluge, ali našim reagovanjem želimo istaći  zasluge ljudi, poduzetnika perioda prije SDA, ali i zasluge novih poduzetnika koji su dali značajan doprinos u cjelokupnom razvoju općine Tešanj.

Jedan primjer „nerazvijenosti“ privrede Tešnja, svojevremeno (1974. godine) je ilustrovala vodeća njemačka firma u proizvodnji automobila i teretnih vozila Mercedes-Benz, koji je putem Privredne komore Jugoslavije svim proizvođačima iz oblasti autoindustrije, dao preporuku   da se za instrukcije  ne obraćaju bespotrebno njima u Njemačkoj, nego da sve norme „Mercedesovih standarda“ mogu prepisati u „Pobjedi“ Tešanj.

Treba li navoditi, posebno da je „Pobjedu“ osmislio dokazani socijaldemokrata (komunista) drug Izudin Alićehajić, uz svesrdnu pomoć tadašnjih saradnika, koji su imali tada viziju razvoja općine Tešanj.

Napomenut ćemo iz tadašnjeg vremena i Tvornicu svjećica „Enker“, kao jedinu tvornicu svjećica na Balkanu, jednu od vodećih firmi u proizvodnji industrijske keramike u Europi.

Trebalo bi nam puno vremena da nabrojimo sve pozitivne primjere u prijeratnom razvoju naše Općine.

Tešanj je, tradicionalno, poduzetnička sredina, od perioda ere zanatstva, na kome je šezdesetih godina krenula industralizacija tešanjske privrede, što je već tada svrstavalo u privredno aktivne sredine.

Raznovrsnost privrednih subjekata, dosta orjentisanoj na izvoz, uspješno je preživjela ratna razaranja i nepogodne privatizacijske postupke što je bila predpostavka za uspješniji start.

Nas posebno čudi izostanak rekacije ljudi koji su „ugradili“ sebe za razvoj i prosperitet općine Tešanj, ali i aktuelnih uspješnih privrednika koji ne koriste stranačke pogodnosti, a odšutili su na iznesene laži predsjenika SDA Tešanj.

Također, pozivamo ljude od znanja iz SDA da, prije puštanja u javnost ovakvih reagovanja, svoga predsjednika dobrnonamjerno upozore, kako se ne bi kompromitovali kod građana, jer su u više navrata, u proteklom periodu, čak, izdavali knjige o pozitivnom prijeratnom privredno-ekonomskom razvoju općine Tešanj.

Nije dobro zaboravljati zasluge prethodnika kako bi priskrbili neke, često neutemeljene, zasluge za sebe, i da je svijet počeo od mene. Nije pošteno prema poduzetnicima,  građanima koji kreiraju svoje živote bez stranačkih privilegija i žele živjeti od svog rada.

                                                                                           

Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj