VELIKA EKOLOŠKA AKCIJA povodom obilježavanja 22. marta – Svjetskog dana voda.

U subotu, 07.04.2018. godine, sa početkom u 10:00 sati, u organizaciji Sportskog saveza općine Tešanj, a u sklopu projekta „Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE“, biće održana VELIKA EKOLOŠKA AKCIJA povodom obilježavanja 22. marta – Svjetskog dana voda.

Akcija će biti izvedena u okviru proljetnog čišćenja šireg područja općine Tešanj i u kojoj će učestvovati više udruženja građana i to: USR “BLINKER” Kalošević, UG “MLADI MRKOTIĆ”, predstavnici Mjesnih zajednica Kalošević i Mrkotić, učenici Osnovne škole „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević te područnih škola Mrkotić i Bobare, kao i drugi ekološki osvješteni građani.

U okviru ove akcije, na području Kaloševića, Putešića, Bobara i Mrkotića planirano je čišćenje korita i obala rijeke Usore, pristupnih puteva, Izletište kod Jezera Mrkotić, izletište “Staza Zdravlja” i drugih javnih površina.

Na više lokacija će biti organizovano sađenje sadnice „Katalpa“, sa ciljem formiranja drvoreda pored rijeke Usore i Jezera Mrkotić.

Svim učesnicima akcije obezbjeđene su zaštitne rukavice za rad, dovoljan broj vreća za smeće, alat za rad, topli obrok i osvježenje.

Prikupljeno smeće odvozit će se na gradsku deponiju u Bukvi od strane JKP “RAD” Tešanj.

Akcija počinje okupljanjem učesnika u 10:00 sati, na punktovima: Mrkotić (Jeribasma), Bobare (osnovna škola) i Kalošević (Eko Park).

Zajednički ručak za sve učesnike akcije biće upriličen u 13:00 sati, na jezeru Mrkotić.

Fotografisanje i snimanje reportažne emisije vršit će firma “Telesoft Computers” doo Kraševo-Tešanj, uz korištenje savremene tehničke opreme (dron, video snimci 4K rezolucije).

Ekološka akcija se provodi s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite životne sredine i podizanje svijesti kroz edukaciju i praktično djelovanje (zaštita prirodnih resursa: vode, zraka, zemlje, rizici zagađenja i mehanizmi zaštite prirodnih resursa).

Organizacija ekološke akcije je sufinansirana/podržana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Radujemo se Vašem dolasku!

O Sportski savez Opcine Tesanj