Tešanjski dnevnik 2-9.4.2018. godine

Sedmica sa dosta lijepih dana, ali i svježih jutara. Ranije voće behara, a ono kasnije (jabuke) obilno napupale.

TOŠK promjenino trenera nakon poraza u Čapljini, zatim pobjedio Igmana iz Konjica sa 2:0, pa potom izgubio od Sloge iz Siminog Hana sa istim rezultatom. Borba za opstanak se nastavlja.

Pažnju su izazvali objavljeni podaci o prosječnim ličnim dohodcima na raznim nivoima vlasti u BiH. Najniža prosječna plata u januaru 2018. godine isplaćena je u općini Doboj-Istok i ona iznosi 565 KM, dok najvišu prosječnu platu imaju uposleni na području općine Centar Sarajevo i ona iznosi 1.281 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna plata za januar 2018. godine u Federaciji BiH iznosila je 888 KM. Riječ je o podacima koji su dobiveni na osnovu analize isplaćenih plaća u svim općinama bh. entiteta, odnosno u 79 općina u Federaciji BiH.

Podaci iz Federalnog zavoda za statistiku pokazuju kako zaposleni u 57 općina u FBiH imaju prosječnu platu koja je niža od 888 KM, što znači da više od 72 posto zaposlenih u FBiH ima nižu od prosječne plate isplaćene u entitetu.
Samo osam općina u FbiH ima prosječnu platu iznad 1.000 KM, što je tek blizu 10 posto. Najveću isplaćenu prosječnu neto platu za januar 2018. godine imaju općine Centar Sarajevo (1.281 KM) i općina Novo Sarajevo (1.205 KM).
Prosjek plate u općini Centar Sarajevo uveliko određuju zaposleni u državnim institucijama koje se većinom nalaze u ovoj općini. Tako se naprimjer u općini Centar Sarajevo nalaze Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Parlament Federacije BiH, a donedavno i Vlada Federacije BiH.

Nakon općina Centar Sarajevo i Novo Sarajevo najveću isplaćenu prosječnu neto platu za januar 2018. godine imaju općina Ravno (1.141 KM), općina Bosansko Grahovo (1.072 KM), Mostar (1.071 KM), općina Dobretići (1.071 KM), općina Stari Grad Sarajevo (1.056 KM) i općina Kakanj (1.012 KM). Izuzev Kaknja može se zapaziti da su ovako visoke plate dolaze od plata iz javnog novca jer je privreda nerazvijena u ovim mjestima.

Na drugoj strani, najnižu isplaćenu neto platu za januar 2018. godine imaju općine Doboj-Istok (565 KM), Domaljevac-Šamac (587 KM), Olovo (601 KM), Tešanj (605 KM), Žepče (616 KM), Bugojno (621 KM), Visoko (634 KM), Čitluk (649 KM) i Gračanica (656 KM).

Tešanj (pa i Gračanica) važe za privredno razvijene sredine,a u dnu su ljestvice prosječnih plata. To znači veliku razliku u platama realnog sektora i onih koji imaju plate iz javnog novca. Sa druge strane može da znači i nepovoljnu strukturu privrede ili nerealno niske plaće.

Sportski savez je održao akciju uređenja i čišćenja prostora u Kaloševiću, Mrkotiću i Bobarama, koja je bila planirana ranije, ali je bila odgođena zbog snijega. Akcija se provodi u okviru realizacije projekta Sport za sve o čemu sam pisao u Dnevniku.

Ove sedmice održana je i akcija proljetnog uređenja i čišćenja u organizaciji Općine. Bilo je blizu 2000 učesnika.

Promocija knjige Tradicija Bosne i Hercegovine-Zanati Mehmeda Prgana

U organizaciji JU Muzej u saradnji sa UG Sehara u atriju Medžlisa IZ-eodržana je promocija knjige Tradicija BiH-Zanati autora Mehmeda Prgana. Promotori knjige su bili prof. dr. Senaid Hadžić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, odjek historije i Ernad Prnjavorac direktor JU Muzej, a moderator Miralem Alić predsjednik UG Sehara.

U toku promocije nastupali su solisti sa pjesmama posvećenim Tešnju: Irma Katić, Nermin Handžić uz pratnju na harmonici Murisa Džafića, Safet Sajo Salkanović na fruli i sazlija Dedo Hadžiedhemović.

U atriju su bili izloženi i proizvodi tešanjskih aktivnih zanatlija (dekorativne drvene kutije, frule, vez, narodne nošnje i dr).Njih podržava UG Sahara i dosta su puta izlagali van Tešnja.

Prisutnima se obratio i Rasim Hamidović predsjednik Udruženja starih umjetničkih zanataTuzlanskog kantona.

S lijeva:Miralerm Alić, prof. dr. Senaid Hadžić, Mehemed Pargan, Ernad Prnjavorac i Safet Salkanović

O tradiciji i sadržaju knjige je govorio Ernad Prnjavoravac, pri čemu je govorio i o tradiciji tešansjkih zanatlija.

Pargan je uspio u knjigu uvrstiti 180 tradicionalnih zanata BiH kao i historijat njihovog razvoja. Knjiga je ilustrovana sa 860 fotografija 33 autora. Urednik fotografije je Samir Zahirović.

Obilježen Dan otpora općine Tešanj fašizmu

Dan kada je Skupština opštine Tešanj donijela Odluku o proglašenju neposredne ratne opasnosti 4.aprila 1992. godine obilježen je i ove godine pod nazivom Dan otpora općineTešanj fašizmu.

Načelnik i predsjednik OV-a Općine su priredili su prijem za zvanice u sali OV-a. Prijemu su prisustvovali predstavnici Skupštine koji su donijeli histroijsku odluku, današmji vijećnici, predstavnici islamske i katoličke vjerske zajenice (Fuad ef. Omerbašić i don Ilija Marinović) direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, dobitnici općinskih priznanja, ratni komadanti.

Senad Subašić tokom obraćanja

Načelnik Općine je uručio šest nagrada učenicima koji su pokazali najbolje znanje u provedenom takmičenju o poznavanju događanja po projektu BiH iTešanj 1992-1995.

Učenici dobitnici nagradasrednjih i osnovnih škola

Općinsko takmičenje na navedenu temu provela je JU Opća biblioteka u osnovnim i srednjim školama. U takmičenju je učestvovalo oko 300 učenika u svojim školama, dok su 42 učenika , uključujući i učenike iz općine Doboj Jug, učestvovala u završnom općinskom takmičenju.

Pobjednici takmičenja iz osnovnih škola su:prvo mjesto Salih Omerbašić OŠ 1. mart Jelah, drugo Azra Begović 21 mart Matuzić, treće Hanifa Talo OŠ Rešad Kadić.

Kod srednjoškolaca prvo mjesto osvojila je Advija Davarović SMŠ, Hamza Beganović SMŠ i Aldina Kovačević SMŠ.

Prisutnima su se obratili načelnik mr. Suad Huskić i predsjedavajući OV-a Senad Subašić govoreći o onom istoriskom vremenu donošenja Odluke, ali i savremnoj zbilji koja je još uvijek opterečena politikama koje su i dovele do ratnih događanja, umjesto da se okrenemo ekonomiji i boljem životu

Cvijeće je položeno na spomen obilježja u mjesnim zajednicama , a na Centralno spomen obilježje položile su delegacije: Općine, ratnih komadanata, 2. pješadijskog rendžerskog puka, Udruženja boračkih organizacija i Odreda izviđača “Crni vrh”.

Cvijeće je položila i delegacija ratnih komandanata:Sakib Kurtić, Izudin Handžić, Esad Jašarević i Ismet Avdić

U organizaciji Cko održana je tribina pod nazivom Bosna u srpskoj politici 2010-2017. Učestvovali su general Fikret Muslimović i Omer Hamzić, autori nedavno izašle knjige koja nosi isti naslov. Natribini su autori iznijeli ono što su u knjigu zapisali, a govori se o formalnom i stvarnom odnosu Beograda prema BiH i velikosrpsko podrivanje BiH kako munutar BiH tako i iz Beograda.

S lijeva:Amir Brka moderator, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, Omer Hamzić i Fikret Muslimović

Svečano uručena donacija-topli krevetić Općoj bolnici

Radio ZOS u saradnji sa Otvorenom mrežom (ROM) pokrenuo je akciju za obezbjeđenje sredstava za kupovinu toplog krevetića za Ginekološko- akušerski odjel Opće bolnice u Tešnju. Akciji su se odazvali građani,ali i tešasnjski privrednici. Pojavio sei jedan donator Hifa petrol d.o.o. koji je odlučio da samobezbjedi kompletna sredstva za kupovinu toplog krevetića. Pokretači humanitarne akcije Amela Sejdić direktorica ZOS Radija i Ružica Mrkajić v.d. glavne urednice ROM-aprisustvovali su svečanoj predaji toplog krevetića Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opće bolnice koji je u ime donatora uručio pomočnikdirektora Hifa petrol d.o.o. Ahmed Ahmetlić. Donaciju su primili direktor Opće bolnice doc. dr. Hasan Škiljo i dr. Larisa Mešić Đogić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ahmed Ahmetlić nije želio iznositi podatak o iznosu sredstava utrošenih za nabavku toplog krevetića, samo je napomenuo da su se odlučili da sami doniraju ukupna sredstva kako bi se donacija što prije realizovala.Dok je trajala akcija prikupljeno je 8350 KM putem donacija kompanija i poziva bh.građana.

Amela Sejdić je spomenula učesnike u akciji za kupovinu toplog krevetića, a čija će se sredstva preusmjeriti za liječenje Ervina Kukića, koji će biti operisan u Istanbulu i kome je hitno potreban novac kako bi dobio normalne uslove za život To su: Hifa Oil d.o.o., Koteks d.o.o. Hifa d.o.o. Madi d.o.o., Mepromex Tešanjka i Udruženje ‘Hilfe von Mensch zu Mensche.V. Najavila je da će Radio ZOS nastaviti sa ovakvim aktivnostima.

S lijeva:Ružica Mrkajić, Ahmed Ahmetlić, doc dr. Hasan Škiljo, dr. Larisa Mešić Đogić i Amela Sejdić

Topli krevetić je zapravo spasilac svih malih beba koje dolaze na svijet, a ovoj bolnici gravitira oko 100 hiljada stanovnika sa područja 4 općine i godišnje se obavi prosječno 500-600 poroda.Dr.Larisa Mešić Đogić je pojasnila da bebe koje budu ubuduće rođene će doći na ovaj topli sto gdje iz tople majčine utrobe,znači sa nekih 36ºC, se vraćaju u tu istu temperaturnu zonu gdje se prati reanimacija.

Održan seminar pod nazivom EU i Zapadni Balkan u kontekstu evropskog puta BiH

Agencija za razvoj Općine Tešanj (TRA) uz podršku Konrad Adenauer stiftung fondacije u BiH organizovala je seminar na temu EU i Zapadni Balkan u kontekstu evropskog puta BiH. Uvodničari su bili dr. Karsten Dummel direktor predstavništva fondacije Konrad Adenauer u BiH i dr. Ismar Alagić, direkto TRA. Predavač je bio prof dr. Ešref Kenan Rašidagić sa Fakulteta političkih nauka.

S lijeva:prof.dr. Rešad Kenman Rašidagić, dr. Ismar Alagić, prof. dr. Krsten Dummel i prvodilac prof. Dummela

Održana promocija knjige Tragom čaja od papaje autora Saida Štete

U organizaciji JU Opća bibliotekaodržana je promocija knjige pričaTragom čaja od papaje zeničkog autora Saida Štete. Promotor je bio mr. Nihad Čamdžić izdavač i direktor Fondacije za naučnu i kulturnu afirmaciju “Alast”. Tekstove iz knjige je čitao glumac Nusmir Muharemović,a promociju su pratili i solisti Amina Bajramović vokal i Amina Džinalić violina. Promociju je moderirala Belma Dedić.

S lijeva:Nusmir Muharemović, Said Šteta, mr. Nihad Ćamdžić, Almina Alagić i Belma Dedić

Mr. Nihad Čamdžić je veoma emotivno govorio o knjizi pri čemu je i čitao odlomke.

Održana promocija knjige Islam u vremenu globalizacije

U organizaciji Medžlisa IZ-e, a u okviru Tešanjskog proljeća 2018 održana je promocija knjige Islam u vremenu globalizacije, autora Mahmud Hamdi Zakzuka. Izdavač knjige je El-Kalem, a knjigu je preveo Sabahudin ef. Ćeman profesor vjeronauke u našoj Gimnaziji. Promotori su bili prof de. Almir Fatić, vanredni profesor na Fakultetu islamskih nauka koji je i recenzent i Fuad Šišić. Moderator je bio mr. Fuad ef. Omerbašić.

Knjiga se bavi zaista zanimljivom i važnom temom. Sastoji se od četiri poglavlja:Islam i dinamika ovog vrmena, Islam i Zapad, Aktuelan pitanja (islam i međuvjerski dijalog) i horizonti budućnosti. Knjiga nameće razmišljanje o pitanjima koja senameću u ovom vremenu i stavom islama prema njima.

Zapažena su izlaganja promotora, a na mene je poseban utisak ostavilo izlaganje Fuada Šišića gdje je između ostalog kazao nešto i o našoj BiH zbilji u odnosu nas ovu temu:

S lijeva: prof. Almir Fatić, Fuad Šišić, mr. Fuad ef. Omerbašić i Sabahudin ef. Ćeman

Okolnosti su nas pretekle. Mi se ponašamo kao da nismo svjesni okolnosti u kojima živimo. Promjene koje su se dogodile možemo imenovati tektonskim poremećajem. Mi još pričamo o prošlosti kao obavezi da se ne zaboravi. Kao da se zlo neće ponoviti ako ne zaboravimo. Mi očekujemo da će zbog činjenice što smo stradali neko imati obzira? Niko neće imati obzira zbog toga. Istina, ljudska prava i slobode koje u zemljama Zapadne Evrope ipak žive, daju nadu.

Mi pričamo ŠTA, a ne tražimo KAKO i nismo svjesni ZAŠTO? Političke stranke koje su za Bosnu i Hercegovinu se lahko raspadaju a teško sastavljaju. Intelektualci su ili ostali po strani kao da ih se ne tiče, ili pričaju ŠTA a ne daju nikakav odgovor KAKO, ili su pognuli glavu pred hijerarhijom i izgubili slobodu iznošenja osobnog mišljenja. Naše visoko-obrazovne institucije su zaglavile između prevaziđenih obrazovnih programa, nedovršenog prelaska na novi sistem i utrke za novcem. Bosna i Hercegovina je sekularna država. Dejtonskim sporazumom ona je zaključana. Muslimani se ne snalaze u mnogim segmentima društvenog života. Rekonstrukcija, obnova i izgradnja džamija ukazuje da ljudi vole svoju vjeru ali u većini ne pokazuju visok stepen slijeđenja onog što vole. Ili ne znaju, ili ih okolnosti nadvladavaju. Vidi se na svakom koraku da većina muslimana nisu primjeri dobre prakse Islama. Izražena individualnost,sebičnost i pristrasnost ne daje poticaj jačanju džemata i zajednice….

Potpuno je izostala demonstracija odgovornosti lidera. Za loše stvari uvijek je neko drugi kriv. Onaj ko je na čelu po definiciji je najpametniji, neupitan, nepogrešiv, nezamjenjiv i svi treba da budu sretni jer je on tu. Nevjerovatno je kako se brzo naviknemo na pogrešne prakse. Posebno je to izraženo u političkim strankama, zatim javnim institucijama i institucijama vlasti na različitim nivoima, a svjedočimo da se to prenosi u sve segmente društvenog života: mediji, sindikat, boračka udruženja, itd.

Muslimani kao zajednica u Bosni i Hercegovini imaju mnogo razloga da budu zabrinuti. Imaju i drugi, ali upravo globalni kontekst o kome govori i Mahmud Hamdi Zakzuk, i naša pozicija na Balkanu, u Evropi, traži formiranje multidisciplinarnih timova koji će istrajno raditi i tražiti odgovor KAKO uraditi ono ŠTA, kroz društvene mehanizme i mehanizme u zajednici. Međureligijski dijalog se odvija i treba ga jačati, ali društveni mehanizmi su u rukama sekularne vlasti. Potreban je svaki drugi dijalog ali za taj dijalog se mora biti osposobljen, moraju se nuditi rješenja a ne samo biti protiv ili za. Oni koji imaju znanja, koji imaju solidne budžete ili su stekli privatni kapital, treba li bi konačno shvatiti važnost investiranja u traženje odgovora KAKO i izgradnju društvenih mehanizama.

Zajednički trening strijelaca Geofona i Streljačkog kluba Tešanj

Dok sam dolazio na seminar u Opću biblioteku (dan prije nego što je trebalo) susretoh Izudina Handžića predsjednika Streljačkog društva Tešanj i trenera Sakiba Plančića u išćekivanju gostiju iz Teslića.

Članovi Streljačkog društva Tešanj imaju zajednički trening sa strijelcima streljačkog kluba Geofon iz susjednogTeslića. Geofon je uz Sarajevo u samom vrhu BiH streljaštva. Među teslićkim strijelcima bila je i Tatjana Đekanović, članica našeg olimpijskog tima u Brazilu 2016. godine.

Obje ekipe pred trening. Stoje s lijeva: Emir Bećarević, Stefan Đurić, Izudin Handžić. Stoji deveta s lijevaTatjana Đekanović

Za dobru saradnju zaslužan je Emir Bećarević iz Teslića koji je spoljni saradnik Streljačkog kluba Tešanj, a i član Geofona. Umjesto trenera Nevena Rašića (bio je spriječen da dođe) koji je ujedno i reprezentativni trener sa strijelcima je došao trener Stefan Đurić. Nakon dobivanja nove streljane naši strijelci već imaju zapažene rezltate. Kadeti su treći, a kadetkinje druge na državnom prvrenstvu. Iznad njih su zasad samo Sarajevo i Geofon i Trebinje kod kadeta. U aprilu ih očekuje državno prvenstvo za seniore, a u maju i za kadete. Zapazio sam i dva detalja tokom susreta:stalke donaciju firme Inox-Ajanović i poklon od hiljadu meta prijatelja iz Teslića.

Vaskrs

Na moju molbu o proslavi Uskrsa u Tešnju informaciju mi je poslao Boban Kršić

Praznik Hristove pobjede nad smrću, Vaskrs, ove godine se proslavlja u nedjelju 08. aprila. U spomen na stradanja Hristova služena su bogosluženja Strasne sedmice i u tešanjskom hramu Pokrova Presvete Bogoodice, a božanstvena liturgija je služena na Vaskrs u ponoć. Liturgiju je služio tešanjski sveštenik, prezviter Miroslav Todorović, u prisustvu nekoliko desetina vjernika. Pročitana je i vaskršnja poslanica Njegove svetosti, patrijarha Irineja, u kojoj patrijarh tradicionalno poučava svoju pastvu i svima čestita vaskršnje praznike svepobjednim pozdravom: Hristos vaskrse-zaista vaskrse!


Foto zabilješka

Na obilježavanjima događaja iz histroije, zatim na nekim predavanjima iz ekologije mogu se vidjeti uniformisani članovi Izviđačkog odreda Crni vrh. Mogu se sresti na putu za mezarluke sa cvijećem koje će položiti na mezare svojih članova ( zadnjih put sam ih vidio kada su položili cvijeće na mezar Almira Ruštića). Imaju uspjeha u svom radu i takmičenjima. Uvijek mi se javi želja da kod polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježje stavim njihovu fotografiju. Nakon što su se fotografisali sa Načelnikom odlučio sam postaviti fotografiju u Foto zabilješci.

Stare fotografije

Ekipa veterana Toška 1980 godine, pred utakmicu povodom 50 godina od odigravanja prve TOŠK-ove utakmice)

Stoje s lijeva: Milan Nesterović (predsjedni TOŠK-a), Hamzalija Bajraktarevć, Smajl Galijašević, Alija Škapur, Hakija Bašić, Hamdija Denjalić, Smajl Smajlbegović, Seid Hodžić (trener)

Čuče: Đoko Vasiljević, Hamdo Galijašević, Sakib Zejnilović Gala, Muhamed Jahić Lala, Aziz Dervišević Pindo

S lijeva: Enisa Kapić, Senad Šeremet, Zehra Hadžismailović, Esma Smailbegvoić, Samil Srkalović, Hajrudin Sofić Hare, Mustafa Kapetanović i Sadeta Kotorić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *