Reagovanje: Šta je nama Dan Armije RBiH

15. april - Dan ARBiH
15. april – Dan ARBiH

U organizaciji Općinske organizacije SDP BiH Tešanj i domaćina Osnovne organizacije SDP BiH Novi Miljanovci, već tradicionalno, i ove godine upriličeno je obilježavanje 15. aprila-Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je otpočela polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Tešnju, a završila na koti Hrastik, gdje se polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem podsjetilo na Odbrambeno-oslobodilački rat ‘92-‘95. godine i stvaranje Armije RBiH.

Učesnicima manifestacije obratio se Muhamed Hodžić, učesnik Odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao predsjednik organizacionog odbora.

Između ostalog, istakao je kako je ARBiH nastala kao odgvor na agresiju, kako unutarnjih snaga, tako i vanjsku agresiju naših susjeda. U nužnoj odrbrani svojih domova, svoje Domovine ustali su branioci samoorganizovano iz čega je nastala organozovana ARBiH, Odlukom Ratnog Predsjedništva BiH.

O značaju ovog datuma prisutnim su se obratili i predsjednik UAF „Josip Broz Tito“ Tešanj, Salih Brkić i predsjednik OO SDP BiH Tešanj Senad S. Subašić.

Između ostalog, nije se mogla zaobići ni konstatacija da se podjeljenost bh društva reflektuje i na ukupan društveni život, pa i obilježavanje značajnih datuma naše istorije.

Naime, sam Dan Armije RBiH na prostoru općine Tešanj blijedo je obilježen, bez angažiranja, pogotovo, onih kojima je to bila obaveza, Općine Tešanj, kao i boračkih udruženja sa prostora općine Tešanj.

Pitamo se gdje su i šta rade ona, mnogobrojna, udruženja boraca proisteklih iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92-‘95. godine.

S pravom borci postavljaju pitanje zašto rukovodstva boračkih udruženja, kao i Općina Tešanj, bježe od masovnijih i sadržajnijih obilježavanja značajnih datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata ‘92-‘95. godine, već to čine pozivajući političe elite, odane komandante, a veoma rijetko, ili nikako, „obične“ borce.

Spremni smo progovoriti onima koji se drznu, organizuju i obilježe značajne događaje, kako žele „jeftine, političke poene“.

Mi ne želimo zaboraviti ni jedan period naše bh istorije, ma koliko neke političke snage nastojale priskrbiti zasluge sebi, a sve promašaje nekome drugom i ne mislimo se obazirati na plitikante koji bi nas dijelili zarad svojih stranačkih ili grupnih interesa

                                                                  Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj