Tešanjski dnevnik 16-23.4.2018. godine

Sedmica sunca i behara sa kratkim kišnim periodom. Jutra svježija sa temperaturom oko 5ºC. Bilo je i slabe kiše. u nedjelju u 16 h i 30 min na Mann und Hummelovom satu 37ºC. Voće je “ponijelo”, jabuke, šljive, trešnje, višnje nakićene cvjetovima od kojih se i ne vide krošnje. Samo da se ne ponovi prošla godina kada je u maju bilo i snijega i mraza.

Održana prva BiH stručna konferencija PIT 2018

U hotelu Ukus održana je prva bosanskohercegovačka stručna konferencija namijenjena proizvodnim firmama pod nazivom Proizvodnja-Industrija-Tehnologija, PIT 2018. Organizatori konferencije su TRA Tešanj (Tešanjska razvojna agencija) i Targer E&C (firma koja kroz savjetodavne, projektne, inžinjerske, kadrovske i edukativne metode podržava industrijski biznis).

Iako sam imao namjeru samo zabilježiti događaj, konferencija me zainteresirala pa sam ostao na cjelodnvenom programu.

Konferenciju je zvanično otvorio direktor TRA prof. dr. Ismar Alagić koji je istakao da je konferencija okupila prezentatore i paneliste iz cijelog regiona koji su vodeći eksperti u svojim područjima.

Konferencija je okupila preko 100 direktora i menadžera iz više od 30 proizvodnih firmi iz cijele BiH. Sadržaj i aktivnosti u okviru konferencije su namijenjeni svim proizvodno-orijentisanim kompanijama u BiH, ali i regionu. Stručnjaci iz oblasti Supply Chain Managementa, ERP sistema, IT sistema, 4. industrijske revolucije, CAD/CAM sistema, CNC sistema, Lean proizvodnje i metodologije, upravljanja ljudskim resursima su prezentirali moderne trendove i pravce kretanja u industriji i proizvodnji. Fokus je na stručnim, konciznim i edukativnim prezentacijama.

Predavači su bili kompetentni i kvalitetni u prezentaciji: prof.dr. Ismar Alagić, direktor TRA, je govorio na temu: Pametni gradovi, efikasni resursi i čistija proizvodnja, Zoran Đurđević, konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj i certificirani trener Institua Austrijske
privredne komore na temu: Planiranje proizvodnje u ERP sistemima, Nikola Bekić Strojotehnika Sabinec Hrvatska: Moderni koncept programa CAM i CNC, dr. Adnan Begović, savjetnik generalnog direktora Simensa: Industrija 4.0-Šta donosi digitalna transformacija proizvodnje, Tarik Kadrispahić direktor Targera: Efekti primjene Lean metode na povećanje produktivnosti , kvaliteta i profitabilnosti u nekoliko bh kompanija, Dario Radošević slovenska firma Špica koja se bavi optimalizacijama: Industrija 4.0-Kako se pripremiti za digitalizaciju industrije.

S lijeva: Mahmut Galijašević, Zoran Vuković, Said Karalić, Zoran A Pavlović, dr. Edin Gaštan i Ermina Salkičević Dizdarević

Nakon stručnih izlaganja, zaista kompetentnih izlagača, održana je panel diskusija na temu: Kako kreirati i održati dovoljno stručnih kadrova za bh industriju. U panel diskusiji su učestvovali: Mahmut Galijašević direktor Mann und Hummel BA, Zoran Vuković Centar za obuku i stručnu obuku odraslih Banja Luka, dr Edin Gaštan direktor austrijske firme Elsta Mosdorfer Bosnia iz Tuzle, Said Karalić vlasnik firme Kovan iz Gračanice, Zoran A. Pavlović direktor društva za savjetovanje Havrex iz Banja Luke. Panel diskusiju je vodila Ermina Salkičević Dizdarević iz Madi d.o.o.

Ova tema je veoma aktuelna, a dominirala su pitanja: porodična firma i napredovanje stručnih kadrova koji nisu iz porodice, plaće, ambijent, odnos menadžera prema radnicima i dr.

Ispred organizatora dr. Ismar Alagić i Tarik Kadrispahić su kazali da ovom konferencijom, koju će nastojati učiniti tradicionalnom, žele jednu ozbiljnu priču približiti ljudima koji žive i rade u malim ekonomskima zajednicama kakva je tešanjska, da je konferencija jedinstvena po tome što na proizvodne kompanije gleda iz ugla unutrašnih resursa i kako kompanije mogu boljom unutrašnjom organizacijom poboljšati svoju efikasnost uvođenjem novih tehnologija. Nezaobilazna je digitalna revolucija i transformacija proizvodnje poznata kao Industrija 4.0.

Generalni sponzor konferencije je Mann und Hummel BA, a održavanje konferencije podržala je i firma Špica International sa sjedištem u Sarajevu.

Realizovan projekat utopljavanja OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici

U okviru Dana mjesne zajednice Jablanica i Dana OŠ Gazi Ferhad-beg iz Jablanice svečano je obilježen završetak projekta Utopljavanja i energetska efikasnost
OŠ Gazi
Ferhad-beg. Na improviziranoj bini u dvorištu škole učenici su izveli svoj program, a prisutnima su se obratili: direktor škole Ismet Bahtić, Mustafa Čopelj ispred Ministarstva za
prostorno uređenje FBiH, kao voditelj ovog projekta Svjetske banke, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona Mensur Sinanović, načelnik Općine mr. Suad Huskić i premijer Vlade Ze-do kantona Miralem Galijašević. Gost na svečanosti bio je i ministar Himzo Smajić, zatim predsjenik OV-a Senad Subašić, prof.dr. Ibrahim Plančić zastupnik u Kantonalnoj skupštini, mr. Fuad Omerbašić, glavni imam i Zehrudin Kruško, predsjednik IO Medžlisa IZ-e i dr.

Premijer Vlade Ze-Do kantona Miralem Galijašević, a iza nagrađeni učenici

Na zgradi OŠ Gazi Ferhad-beg izvršena je rekonstrukcija kotlovnice, promjena stolarije, fasade i krova sa ugrađenom izolacijom. Vrijednost investicije iznosila je oko 350.000 KM. Učesnici u realizaciji projekta su Ministarstvo prostornog uređenja sa sredstvima Svjetske banke za obnovu i razvoj, Vlada Ze-do kantona i Općina Tešanj.

Na svečanosti je prikazan veoma dobro osmišljen i izveden program učenika koji su pripremili nastavnici: Edina Ahmić, Sadeta Memić i Mujo Pobrić.

Na svečanosti su uručena priznanja najboljim učenicima: Faris Halilović, Lamija Spahić, Ismail Omerbašić, Ahmed Alispahić, Elma Begunić, Sumeja Omerbašić, Almir Plančić, Besima Sejdić, Muhamed Spahić, Ahmed Sejdić, Ferid Huskić, Irvana Rošić, Raza Begunić, Berina Bašić i Emina Bašić

Ahmed Spahić je dobio priznanje kao pobjednik na kantonalnom takmičenju iz matematike (kantonalni pobjednik za svoj uzrast i u šahu) i učestvovat će na Federalnom takmičenju i Besima Sejdić za uspjeh na kantonalnom takmičenju iz matematike.

Podijeljene su i zahvalnice učesnicima u projektu: Šemsudinu Mehmedoviću, Josipu Martiću (preuzeo Mustafa Čopelj) Ministru za prostorno uređenje FBiH, Premijeru Vlade Ze-do kantona Galijaševiću, ministru Sinanoviću, ministru Smajiću, prof.dr Plančiću. mr. Huskiću i izvođaču radova Ćosić Promex d.o.o.

Promovisana knjiga Enesa Kujundžića Poezija sevdaha

U organizaciji JU Opća biblioteka, a u okviru Tešanjskog proljeća 2018, održana je promocija knjige Enesa Kujundžić Poezija sevdaha. U knjizi se nalaze tekstovi 65 lirskih narodnih pjesama, posebno sevdalinki. U knjizi se govori i o sevdalinci u okviru bošnjačke humanističke tradicije, sakupljanju i dokumentovanju. U promociji je učestvovala i moderirala je Azra Kujundžić (Enesova supruga). Učestvovala je vokalna solistica Refija Muslić koja je izvela nekoliko najranije zapisanih sevdalinki.

S lijeva: Refija Muslić dr. Enes Kujundžić i Azra Kujundžić

Dr Enes Kujundžić rođen je 1946. godine u Gornjem Rahiću kod Brčkog u kome je završio Gimnaziju. Filozofski fakultet završio je u Sarajevu i stekao zvanje profesora arapskog jezika sa književnošću. Na univerzitetu u Čikagu stekao je zvanje magistra hunanističkih nauka, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je prevodilac u Hidrogradnji i Energoinvestu, naučni saradnik i član Naučnog vijeća Orijentalnog instituta u Sarajevu, pomoćnik i savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku RBiH, nastavnik u zvanju docenta na Pedagoškom fakultetu u Zenici.

Oaza d.o.o. realizira investiciju na Kiseljaku

Odavno pokušavam da dođem do informacije o investiciji u Oazi d.o.o., velikoj hali na ulazu u izletište Kiseljak. Pružila mi se prilika da se priključim gostima na svečanosti u Jablanici koji su sa Načelnikom mr. Huskićem svratili u ovaj novi objekta gdje nas je dočeako direktor Armin Hrvić.

Oaza je brand koji je kao prvi iz BiH nagrađivan zlatnim medaljama za kvalitet i dizajn na jednom od najznačajnijih svjetskih sajmova voda u američkom Berkeley Springsu, i to nekoliko godina uzastopno.

Objekat je dimenzija 20×65 m i namijenjen je proizvodnji vode sa prostorijama za upravu i garderobnim, higijenskim i drugim potrebama radnika.

Proizvodna hala i ostali prostor izgrađeni su tako da ispunjavaju sve svjetske zahtjeve koje zahtjeva proizvodnja vode. Nakon izvršenih radnji bušenja i obezbjeđenja dovoljne količine vode za industrijsku eksploataciju pokrenuta je investicija u kojoj je do sada investirano preko 1 milion KM. Jedno aktivno izvorište nalazi se u centru novoizgrađene hale. Proizvodit će se dosadašnji asortiman vode uz nova pakovanje (staklene boce sa aluminijskim čepom od 0,75 l).

U proivodnom dijelu već su ugrađeni rezervoari i filteri, a sama linija za punjenje tek treba da se instališe.

Otvorena izložba slika ULUBIH Mali format 2017

U organizaciji Cko, a u okviru sadržaja Tešanjskog proljeća 2018 otvorena je izložba slika ULUBIH Mali format. Otvaranju izložbe prisustvovala je Ilhana Latifović ispred ULUBIH (Udruženja likovnih umjetnika BiH). Izloženu kolekciju iz fonda ULUBIH-a izabrao je žiri. Mali format slike je ograničen dimenzijama 30×30. Odabrane slike prema procjeni stručnog žirija su najbolje od onog što su naslikali članovi Udruženja.


Ilhana Latifović i Amir Brka

Latifović je posjetiocima ostavila da sami dožive slike bez njene sugestije. Kazala je da je ova izložba ujedno omaž, nama dobro poznatom slikarskom kritičaru, Vojisalvu Vujanoviću.

Dan osnovnih škola

I ove godine u okviru Tešanjskog proljeća 2018 održana je priredba učenika osnovnih škola pod nazivom Dan osnovnih škola. U programu su učenici, njih 90 iz 9 škola, pjevali, svirali, igrali, glumili…

Organizator je bila OŠ Huso Hodžić, a pokrovitelj Općina.

Nastupili su tamburaši iz OŠ 1. mart iz Jelaha, koji će očito nastaviti tradiciju Jelaških tamburaša

Posjeta Šumariji Tešanj,

Posjetu Šumariji sam planirao jako dugo, još od 2015. godine kada je Samira Smailbegović imenovana za upravnicu. Začas prođoše tri godine.

Samira Smailbegović, djevojačko Atić, je rođena u Doboju gdje je završila Osnovnu školu i Gimnaziju, a Šumarski fakultet je završila u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imala u Tehničkoj pripremi kao inžinjer-projektant u JP “Promtes”Teslić sa sjedištem u Tešnju. Formiranjem J.P “ŠPD-ZDK” d.o.o Zavidovići je inžinjer u Birou za projektovanje zatim glavni inžinjer za rasadničku proizvodnju za cijeli Kanton, portparol u kabinetu direktora JPŠPD-ZDK d.o.o Zavidovići, inžinjer za ekologiju i zaštitne šume JP ŠPD-ZDK te od 2015 godine Rukovodilac P.J Šumarije Tešanj.

Aktivno je uključena u rad najpriznatijeg strukovnog Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH (UŠIT F BiH ) od samog osnivanja udruženja 2000-te godine ,u mandatnom periodu 2014-2018 je i podpredsjednica UŠIT FBiH a trenutno i član Upravnog odbora udruženja

Organizacija upravljanja šumama i ekspoloatacija drveta veoma je komplikovana u našoj državi, baš kao i njen politički sistem, pa možda još i više. Na nivou BiH o pojedinim državnim pitanjima iz oblasti šumarstva nadležno je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (kao u slučaju privrede, poljoprivrede i drugih djelatnosti koja nemaju svoja ministarstva na nivou BiH). Na nivou Federacije BiH nadležno je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a na nivou kantona postoji takođe Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Ministarstva se bave: zakonskom regulativom iz oblasti šumarstva i lovstva, praćenje rada i djelovanja kantonalnih preduzeća nadležnih za poslove šumarstva i lovstva, razvojnim programima i drugo. U okviru Kantonalnog ministarstva Poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva egzistira Kantonalna Uprava za šume (KUŠ ZDK) sa sjedištem u Zenici i odjeljenjima u općinama u kojima JP ŠPD ZDK ima svoje poslovne jedinice. Zadatak KUŠ-a je da čuvarskom-lugarskom službom čuva državne i privatne šume te vrši administrativni nadzor nad radom JP ŠPD ZDK i gazduje privatnim šumama.

Samira Smailbegović dipl. ing. šumarstva, upravnica PJ Šumarija Tešanj

Skupština Ze-Do kantona je svojom odlukom od 29.10 2003. godine formirala je Javno
preduzeće (JP)Šumsko privredno društvo Ze-Do kantona d.o.o. Zavidovići, a od 1.januara 2006. godine gospodari sa šumama i šumskim zemljištem na cijeloj teritoriji Ze-Do kantona putem 9 poslovnih jedinica (Olovo, Vareš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Tešanj) i zaštićenim područjem Spomenik prirode Tajan u Zavidovićima.

PJ Šumarija Tešanj gospodari sa 7.324,00 hektara državne šume na četiri općine Tešanj, Doboj-jug Usora i Zenica. Godišnje posiječe do 15 000m3 drvne mase (do 5000m3 u Crnom Vrhu, do 10.000m3 na općini Zenica-područje iznad Teslića gdje je gazdovalo JP Promtes).

U skopu Šumarije Tešanj je i rasadnik sa lišćarskim i hortikulturnim vrstama smješten u Kaloševiću.

Naša poslovna jedinica nema vlastitu mehanizaciju, nego sječu šume i dovoz do tvrdog puta vrši kooperanti odabrani na osnovu raspisanog tenderana (koga raspisuje Uprava JP ŠPDZDK d.o.o Zavidovići). Odabrana firma mora biti pravno lice koje je kod resornog Ministarstva ZDK certificirano za ekspoataciju u šumi.

Gospodarenje državnim šumama se planira na višim organizacionim nivoima. Na osnovu dokumenta koji se zove Šumsko-privredna osnova (ŠPO), a radi se svakih deset godina za jedno šumsko privredno područje (ŠPP), u tešanjskoj šumariji je ŠPP “Natron-usorsko-ukrinsko”). Ovim dokumentom se definiše etat ( dozvoljena sječiva drvna masa) i šumsko-uzgojni radovi (vještačko podizanje šuma –pošumljavanje, podsijavanje sjemena, okopavanje sadnica….). Uzimanjem podataka iz Šumsko privredne osnove Šumarija radi godišnje planove sječe i uzgoja i šalje Općini i Kantonalnoj Upravi za šume –Ministarstvu na usvajanje i odobravanje.

Zakonom o javnim nabavkama šumski drvni sortimenti se putem godišnjih ugovora prodaju kupcima, pravnim subjektima koji na početku godine u JP ŠPD ZDK d.o.o Zavidovići iskažu svoje potrebe i količine.

Zakonom o javnim nabavkama i drugim zakonima koji su doneseni sa nivoa države i kantona ukinuto je takozvano običajno pravodrvarenja“( da mjesno stanovništvo uz odobrenje šumara samo sebi usiječe i obezbjedi ogrijevno drvo za zimu ). Znači nije do volje šefa Šumarije, nego do poštivanja provedbi Zakona.

Fizička lica ( mjesno stanovništvo) se može snabdjeti ogrevnim drvetom tako što će doći u Šumariju, popuniti zahtjev u kojem je po osobi za jednu grejnu sezonu dozvoljeno uplatiti do 15m3 po osobi, a isporuka se vrši fco tvrdi put, odnosno lager u šumi.

Kantonalnim zakonom o šumama ( federalnog nema od 2009 godine ) JP ŠPD ZDK izdvaja i naknadu za korištenje državnih šuma od 7% vrijednosti sortimenta na panju.2% se uplaćuje na račun općine a 5% na račun kantona (vraća se u šumu kroz projekte).

Pored navedenih informacija (želio sam biti detaljan jer većina građana nije upoznata sa organizacijom i nadležnostima) od Samire Smailbegović sam saznao da je u toku aktivnost jednog projekta koji je Šumarija Tešanj kandidovala kod resornog kantonalnog Ministarstva i bit će finansiran sredstvima koja se uplaćuju na račun ZDK.

Ambijentalni projekat pod nazivom Šumarski Studenac na lokalitetu Stupe je nastao iz želje uposlenika Šumarije Tešanj da za školsku populaciju izgradi edukativni centar Škole u prirodi a našim sugrađanima omogući ugodniji boravak u prirodi.

Dodijeljene nagrade za najbolji literarni rad na temu rad Afirmaciju pozitivnog
razmišljanja


Već osmu godinu profesor dr.Besim Prnjavorac i njegova obitelj su pokrovitelji manifestacije za najbolje literarne radove na temu Afirmaciju pozitivnog razmišljanja. Realizator manifestacije je JU Muzej Tešanj.

Mujo Pobrić,Indira Smajlović,Raza Begunić,Azra Memišević,Aida Brkić,Ernad Prnjavorac,te sestre dr.Besima Prnjavorca Subha,Safeta i Besima

Moto manifestacije je Želimo li biti sretni, moramo do kraja života činiti sretnim i one oko nas i nikada ne učiti od slabijih, nego uvijek od boraca i jakih, pa i onda kad nas lomi sudbina ljuta.

Pokrovitelj manifestacije je prof. dr. Besim Prnjavorac i njegova obitelj, a realizator
JU Muzej Tešanj. Svečanost je dio  manifestacije Tešanjsko proljeće.
Prisutnim gostima se, prigodnim govorom, obratio Ernad Prnjavorac, a onda i Mujo Pobrić, predsjednik Komisije za dodjelu nagrada , nakon čega je dodijelio nagrade koje su ove godine dobili:
Prva nagrada u iznosu od 1.000 KM pripala je Azri Memisević iz Visokog
Drugu nagradu u iznosu od 300 KM osvojila je Aida Brkić iz Tešnja.
Treću nagradu u iznosu od 100 KM osvojila je Aida Dedić iz Tešnja.
Specijalna nagrada za najbolji rad u kategoriji osnovnih skola pripala je Razi Begunić učenici OŠ Gazi Ferhad – beg Jablanica.

U razgovoru sa direktorm JU Muzej Ernadom Prnjavorcem saznadoh da je jedna od dobitnica Aida Brkić odlučila da svoju nagradu ustupi bolesnoj djevojčici. Aida je kazala da kada je poslala rad imala je želju da dobije nagradu i da iznos proslijedi bolesnoj djevojci. Želja joj se ispunila.

Jusuf Rakman izabran za predsjednika Kantonalnog udruženja ratnih vojnih invalida

Na 24. skupštini Kantonalnog udruženja ratnih vojnih invalida (RVI) održanoj 17.4. Jusuf Rakman iz Šija izabran je za predsjednika.

Rođen je u Šijama 1954. godine. Učesnik je Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. Ranjen je na Banderi 1993. godine i 100% je invalid II grupa. Bio je predsjednik MZ Šije 8 godina, zatim predsjednik NK Napredak 4 godine, a sada je predsjednik Džematskog odbora IZ-a Šije.

Kantonalna organizacija RVI IMA oko 4.500 registrovanih članova, dok tešanjska organizacija ih ima 607.

Rakman kaže da se zakoni koji se odnose na RVI provode, a ono na čemu treba raditi je obezbjeđenje kvalitetnijih ortopedskih pomagala.

Otvoren dućan zdrave hrane YESARI FOOD

Firma Yesari Food d.o.o., čiji osnivač je Muhamed Ljevaković, počela je sa radom u Tešnju prije tri godine i nalazila se do mosta preko puta Riječke džamije. U ponedeljak je otvorila dućan zdrave hrane na Gornjoj čaršiji u kome se mogu kupiti: orašati plodovi, suho voće, začini, rahat lokumi i prirodna ulja.

Rukovodilac Emir Raničević i uposlenica u lijepo opremljenoj prodavnici

Stare fotografije

S lijeva: Sead Ćeman PRK (predstavnik rukovodstva za kvalitete) Fabrike filtera Unico (danas Mann und Hummel), Smail Ramović direktor Fabrike Unico, Stevan Radovanović direktor certifikatorske kuće TŰV SŰD Ljubljana, Ahmed Dizdarević direktor Pobjeda d.d. i Šefket Turalić PRK Pobjeda d.d.

Prije dvadeset godina izvršen je prvi certifikacijski audit (20.4) u Pobjeda d.d. . Certifikati su dodjeljeni zajedno Pobjedi i Fabrici Unico. To su su prvi certifikati za uvođenje sistema kvaliteta prema zahtjevima standarda ISO 9001 u BiH

Pripremi za uvođenje standrad prišlo se još tokom rata. U Pobjedi su obezbjedili edukaciju u Sloveniji, formiran je projektni tim, a Unico je angažovao vanjskog konsultanta.

Tako je Pobjeda d.o.o. bila prva koja je dobila certifikat, a Unico drugi u BiH. Fotografija je napravljena tokom uručenja certifikata

Učenici osnovne škole razred učiteljice Refije Širbegović oko 1950. godine

Prvi red s lijeva:Adem Smailbegović, Resko Srkalović, NN,NN, Alija Dolamić, Fikret Hundur, Numan Prnjavorac, Fadil Hotić, NNDrugi red:Nura Kremić, Zineta Brka, Vesna Tušla, Vahidin Kantić, Meho Mešić, Anto Šumić, Ekrem Ajanović, Safet Mešić, Edib Turalić, NN, Muharem Članjak i Fadil Silajd Ostali (teško se mogu poredati po redovima ali se mogu naći):Ahmet Panjalić, Ismet Dizdarević, Hasan Krdžalić, Mustafa Deljkić, Sadeta Krdžalić, Nimeta Mahmutefendić, Smajo Smailbegović, Zlata Deljkić, Senija Škapurević, Niza Deljkić, Zlata Bešlagić, Zehra Hadžić, Raza Terzić

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *