Tešanjski dnevnik 23-30.4.2018. godine

Pravo ljetno vrijeme. Temperature blizu 30ºC. Poljoprivrednicima već nedostaje vlage u zemlji za proljetne radove.

Na tesanj.net čitam saopćenje SDP-a i UAF-a o događaju u Gimnaziji. Naime maturanti su imali Predmatursko veče gdje se jedan broj pojavio u tamnim majicama sa natpisom Arbeit macht frei 2014-2018. Kakva j to poruka mladih? Ovaj natpis (rad čini slobodnim) nalazio se iznad ulazne kapije nacističkih logora gdje su na najsvirepiji način ubijene desetine miliona ljudi samo zato što su bili Jevreji ili Romi. Svastika i ovaj natpis su zasigurno simboli najvećeg zla koje je zabilježila histrorija. Kukasti krst se može naći na drevnih hramovima u Indiji, a natpis iznad logorskih kapija sam po sebi ne bi ni po čemu izazvao pažnju da nije psotao simbol najgoreg ljudskog zla. Ako su se maturanti htjeli našaliti na taj način da svoju školu uporede sa nacističkim logorom onda nisu našli nimalo dobar način. Ono što zabrivanja je znanje učenika i koliko su zaista naučili iz histroje Drugog svjetskog rata. Ako o proteklom ratu ne uče onda zasigurno u predmetu historije nalazi svoje mjesto nacizam. U današnje vrijeme fašizam se pojavljuje u svijetu i na našim prostorima, pa sve ima svoju veću težinu. Osnovno je pitanje rada profesora i rukovodstva škole. Direktorica mi nije odgovorila na moj E-mail o njihovom stavu prema ovoj pojavi, a kada smo se sreli u gradu kazala je da ima goste iz Hamburga i da ćemo su o ovom pitanju čuti po njihovom odlasku.

Otvorena izložba Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele

U Krnja kuli na Gradini otvorena je izložba pod nazivom Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele.

S lijeva: Ernad Prnjavorac, Azra Muslija i Jasmin Mandžukić

Na izložbi su prdstavljene replike povelja i pečata izuzev nekoliko koji su dobiveni unutar BiH (ali će biti obezbjeđene i njihove replike). Autor projekta i izložbe je Jasmin Mandžukić, kustos JU Muzej.

Direktor Muzeja Ernad Prnjavorac ,pohvalio je autora i njegov rad,a pomoćnica Načelnika Azra Muslija, koja je i otvorila izložbu, je pohvalila i Muzrej i autora. Izložba je dio sadržaja Tešanjskog proljeća 2018. Odabir eksponata i tekst za prospekt uradio je prof. dr. Emir Filipović.

Obzirom da BiH nema sačuvane vladarske arhive kao ni arhive velikaških porodica onda ovakvi projekti se mogu realizovati samo uz pomoć institucija drugih država gdje se nalaze originali.

Originalne povelje i pečati predstavljene na ovoj izložbi nalaze se u Državnom arhivu u Dubrovniku i čine izbor iz najkompletnije i najbolje očuvane srednjovjekovne bosanske historije. Izloženi su dokumenti svih bosanskih vladara i najširi mogući raspon od povelje bana Kulina iz 1189. godine pa sve do posljednjih sačuvanih povelja i pisama Stjepana Tomaševića iz 1461. godine, pred sam kraj postojanja srednjovjekovne države.

Izložba je otvorena do 15.jula kada seli u Zemaljski muzej u Sarajevo, a zatim u Franjevački samostan u Fojnici, nakon čega će se vratiti u Tešanj.

Održana promocija knjige Amira Brke

Nisim Albahari, tragični revolucionar

Već dvije godine pratim intenzivan rad Amira Brke na knjizi Nisim Albahari, tragični revolucionar. Temeljitost u prikupljanju podataka, pjesnička emocija, neiscrpna energija i veliki trud prethodili su izlasku ove knjige koja je objavljena u izdanju Centra za kulturu i obrazovanje. Predstavili su je recenzent knjige redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr. Husnija Kamberović, ekspert kojeg se općenito smatra najznačajnijim stručnjakom za noviju bh. i širu historiju, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dr. Enver Kazaz koji je i autor pogovora u knjizi, kulturolog mr. Srđan Šušnica iz Banja Luke, takođe recenzent knjige, dipl. pravnik Aron Albahari iz Beograda (rođen u Sarajevu 1959.) i dipl. kulturolog Bojan Albahari iz Ljubljane (rođen u Sarajevu 1979.), potomci tešanjskih Albaharija.

Knjigu je recenzirao i ugledni književnik i kulturolog Ivan Lovrenović, a moderator promocije Miralem Brkić, koji je urednik knjige i kreator njenih korica, u uvodu je govorio o svom svjedočenju u nastajanju knjige i njenom velikom značaju za našu stvarnost.

Promociju knjige pratile su neskrivene emocije, posebno članova porodice Albahari, kao i samog autora, a bile su itekako vidljive i kod prisutnih građana. Aron i Bojan Albahari izrazili su radost zbog svoga prvog dolaska u Tešanj, u mjesto njihovih predaka, na promociju knjige koju smatraju, kako je to rekao i Miralem Brkić, spomenikom Jevrejima Tešnja, njihovom životu i stradanju. Ovo je bio i prvi njihov međusobni susret i upoznavanje. Oba su izrazili najviše ocjene o samoj knizi, a Amiru su uputili veliku zahvalnost za ovo djelo.

Pored mnogobrojnih Tešnjaka, promociji su prisustvovali i gosti iz Beograda i Gradačca koji cijene djelo Amira Brke.

S lijeva: Prof. Dr. Enver Kazaz, mr. Srđan Šušnica, Bojan Albahari, Aron Albahari, prof.dr. Husnija Kamberović, Amir Brka i Miralem Brkić

Tokom promocije o knjizi je izrečeno mnoštvo najviših ocjena. Ukazano je na Amirovu temeljitost, preciznost, analitičnost, vrhunsku metodološku i ukupnu naučnu ostvarenost djela, visoki stilski nivo teksta, koji autora općenito odlikuje kao književnika, spremnost na Amirovo beskompromisno raskrinkavanje neistina u postojećoj literaturi, pa i onoj od najviših autoriteta. Iskazane su brojne superlativne ocjene o vrijednosti knjige, te o njenom grafičkom oblikovanju i štampi. Rečeno je, pored ostalog, da je značaj knjige mnogostruk i nesaglediv, da njena vrijednost nadilazi i evropske okvire, pa i to da je ovo genijalno ostvarenje. Dr. Kamberović je istaknuo da je Amir ovim svojim djelom postavio profesionalnim historičarima izuzetno visoke naučne kriterije prema kojima će oni u budućnosti morati da teže, mr. Šušnica je naglasio da se sa svake stranice ove obimne knjige može mnogo učiti i da ona predstavlja svojevrsni priručnik za emancipaciju, a dr. Kazaz je knjigu označio čudesnom i rekao da je, uz njegovu poeziju, ovo najznačajnije Amirovo djelo, u kojem se autor potvrđuje kao vruhnski intelektualac koji djeluje u skladu sa svojom univerzalnom humanističkom odgovornošću.

U najkraćem, knjigu mogu predstaviti preko sljedećih odlomaka od autora i recenzenata sa omotnice knjige.

Amir Brka:

“Uz ono što je u svakoj osobnosti njen nedohvatljivi specifikum koji je izvan mogućnosti racionalizacije, Nisima Albaharija razumijevam kao ličnost duboko ukorijenjenu u onu, kroz stoljeća formiranu i u bosanskom iskustvu pučke konvergencije potvrđivanu, kozmopolitsku dimenziju jevrejskoga duha – što je oblikovalo njegov individualni sadržaj koji je u postavkama marksizma pronalazio adekvatnu i poticajnu formulu za svoje odjelotovorenje u pripadajućem toku historijskoga vremena. Na ovim premisama, Albaharijevo mišljenje i djelovanje konzistentno se opredmećivalo kao kategorički imperativ za utemeljivanje općeljudske slobode za budućnost, ali i za konkretni progres što se, u skladu sa dosezima klasne komponente revolucionarnoga oslobođenja u socijalističkoj Jugoslaviji, manifestirao u iznimnom poboljšanju socijalnoga standarda, radničkih prava, životnih i radnih uslova radništva, jednakosti i solidarnosti, kao i u velikim modernizacijskim dometima.”

Husnija Kamberović:

“Iako se u svom naslovu ograničava na jednu ličnost, ova historiografski vrlo precizna i temeljita knjiga ima znatno šire značenje i njeni horizonti, ne samo u simboličkom smislu, nadilaze balkanske, pa čak i evropske okvire. Ona svjedoči da postati tragičan revolucionar ne znači izgubiti vjeru u snagu ideala dobra i vrijednosti revolucije. Vrsna je ovo potvrda da vrijedi investirati vrijeme i trud u afirmaciju univerzalnih ljudskih vrijednosti, možda upravo u ovo naše vrijeme kada se prošlost ‘diže u vazduh’ i iz historije brišu čitave epohe s ciljem odvajanja od socijalističkog naslijeđa i kreiranja neke nove budućnosti. Ipak, siguran sam da će vrijeme pokazati da budućnost ne može biti stabilna bez vjerodostojne prošlosti. Zato je ova knjiga Amira Brke, kao pokazatelj vjerodostojne prošlosti, snažan temelj naše budućnosti.”

Ivan Lovrenović:

“Ovo djelo Amira Brke, istovremeno dokumentarno-istraživačko i snažno autorsko, žestoko je autentično u svojim motivima, a vrhunski ostvareno u nemilosrdnim zahtjevima teksta. Autor ne skriva strast i zanos koji ga goni u njegovom pisanju i opsežnom istraživanju, ali ne dopušta da ta dva anđela-demona ovladaju tekstom, nego uspijeva da tekst ovlada njima. To je najteže i najvažnije, pa kada pisac to postigne – postigao je sve. Djelo ima duktus i formu znanstvene studije, i suvereno je u tom pogledu. To je vrijednost po sebi. No ova knjiga u isti mah je i pravi roman, čvrsto strukturiran, s jednim likom u središtu, s familijom i malom narodnom grupom genealoški podrobno istraženom u širem prstenu, sve situirano u jedan konkretni ljudski habitat, malo bosansko mjesto, opisano u ogromnom historijskom rasponu, i kontekstualizirano u svoj širi društveni i politički ambijent. Čitano tako, kao roman (dokumentarni, nonfikcijski – nazovimo to kako hoćemo), ovo djelo jedan je od najsamosvojnijih romansijerskih tekstova u novijoj našoj književnosti.”

Srđan Šušnica:

“Preciznim i opsežnim dokumentarističkim istraživanjem autor uspijeva čitaoca voditi od porodičnih do političke istorije jevrejskih zajednica, ali i savršeno oslikati društveno-ekonomsku i ideološku fluidnost i konvergentnost identiteta u Bosni. Priča o Albahariju pokazuje da naši i dovršeni i nedovršeni, i stabilni i fluidni identiteti nikad jače nisu utekli u jedan objedinjujući tok emancipatorskog demosa, tog univerzalnog slobodarskog identiteta, nego u vrijeme NOB i pobjede nad fašizmom. Revolucionarno bratstvo i jedinstvo naših različitosti snažno je sjedinilo takve naše identitete u unikatan kulturološki lonac, ostavljajući prostora istim tim različitostima. Ideal i Ostavština za koje se i danas vrijedi boriti.”

Enver Kazaz:

“Tu, u tom gorkom grču, sa saznanjem da se može čak i preživjeti Holokaust, poraziti ubilačka mašina Hitlerovog nacizma i svjetskog fašizma, a da naučni relativizam i s njime skopčana neoliberalna ideologija u svojoj etičkoj ravnodušnosti mogu lijevom spektru ideologija čak i oduzeti pravo na antifašističko naslijeđe, a nacionalizmi demonizirati taj spektar i predstaviti ga kao totalitarne projekte u kojima su počinjenī zločini čak jednaki nacističkim, izniče Brkina nada za čovječanstvo. Odbranom antifašističkog naslijeđa kroz sistem neporecivosti naučnih istina mogu se budućnosti u naslijeđe ostaviti internacionalizam i etika partizanskih revolucionara – koji su odnijeli ratnu pobjedu, ali ih je porazila etička praznina i ravnodušnost našeg doba, te militantni oblik nacionalizma. Iza horizonta sadašnjosti niče budućnosna nada ove knjige Amira Brke: da se očuvanjem utopijā može kreirati humaniji oblik budućnosti.”

Održan proljetni koncert Omladinskog ansambla

Proljetnim koncertom Omladinskog ansambla zatvorena je manifestacija Tešanjsko proljeće2018.

Erna Ćostović

Za ovu priliku prema ideji i scenariju koncert je nosio naziv XX vijek, a postavljen je kao retrospektiva najvećih muzičkih hitova dvadesteog vijeka naših prostora. Bilo je tu sevdalinke od one Kolika je Jahorina planina pa preko Indexa i Sarajevske rok škole do kasnijih hitova. Solisti su bili:Nermin Handžić, Selma Plančić, Adelisa Krdžalić, Sečma Ahmetagić, Avdo Škokan, Nedžad Hasanbašić, Adna Smailbegović, Irma Katić, Merisa Muminović, Almija Krdžalić, Alen Kotorić, Ajna Krdžalić, Sara Brković, Harun Ćostović, Erna Ćostović i Nedim Zilkić.

Soliste je prati Veliki orkestar i hor OAT pod upravom Murisa Džafića i Nusreta Salkanovića. Voditelj je bio uvijek šarmantni i duhoviti Anes Hodžić.

Manifestacija Dani otpora 2018

Već trinaest godina mjesne uajednce Jelah, Vukovo i Rosulje organiziraju manifestaciju Dani otpora kojoj obilježavaju dana kada je prva grupa od 17 mještana izašla na linije odbrane van svog sela i uspostavila odbranu. U ovogodišnjoj manifestaciji obiđena su groblja i mezarja Mračaju, Jevadžijama, Mešići,a Jelah, Katoličko groblje Jelah, a drugog dana organizovan je pohod na liniju odbrane Bazeni kod Hercega, Križ gdje su položili cvijeće. Nakon povratka u Jelah položeno jc cvijeće na spomen obilježje na Jelahu .

Od boraca sam prikupio imena boraca koji su prvi izašli na liniju odbrane 29.4.1992. godine, a to su:Adem Omahić, Anto Knežević, Amir Vejsić, Safet Kantić, Samil Vejsić, Besim Vejsić, Zijad Hrvić, Muhamed Krnjić, Senad Alkaz, Adem Omahić, Hamdija Alkaz, Mato Budulica, Mujo Huskić, Ferid Krličević, Dževad Kondžić, Josip Križanović i Ivica Glavaš. Kažu da ih je bilo 17, ali eto nisu se mogli sjetiti tog sedamnaestog.


Pred polazak na linije odbrane

Među borcima su bili i borci koji se već duže vrijeme pojavljuju sa svoja poznata tri zahtjeva o čemu sam ranije pisao u Dnevniku. Kod pojedinaca iz ove grupe osjeća se agresivnost. Neki su pozivali i da se zatvori put taman u vrijeme prolaska bicilklista. Borci organizatori nisu zadovoljni sa takvim nastupom jer žele da ovu svoju manifestaciju koja postaje tradicionalana ostave prije svega uz sjećanje na te početke otpora i borce kojih više nema bilo da su poginuli ili umrli lišeni svih trenitnih dnevnih političkih težnji pa i boračkih. Raduju se svakome koji im se pridruži,a li bez onih koji žele da ovu manifestaciju iskoriste za dnevne potrebe, bez obzira kakve bile i od koga dolazile.

U pohodu i polaganju cvijeća su učestvovali i dva ratna komadanta Ismet Avdić i Muharem Ahmić.

Na um mi padoše sjednice nekadašnjeg Radničkog savjeta fabrike gdje sam radio. Jedan radnik je dolazio na sjednicu ljeti u treger majici pokazujući svoju mišićni masu, a onda govorio o zahtjevima argumentom sile, a ne snagom argumenata. Nisu to bile njegove riječi. Kasnije sam saznao da ga je za sjednicu pripremao jedan polsovođa. Teško je u takvim situacijama reagovati jer se na prvo mjesto stavlja borac (u primjeru radnik) pa svaka kritika pojedincu se ocjenjuje kao kritika grupi.

Na centralno spomen obilježje na Jelahu cvijeće su položile delegacije Općine, Boračkih organizacija i Mjesnih zajednica.

Održana bicilistička trka Teslić- Tešanj- Banja Luka

Drugi dio trke Beograd- Banja Luka polazio je iz Teslića, preko Tešnja, Doboja i Dervente za Banja Luku. Organizator ove trke bio je Biciklistički savez BiH.

Strae fotografije

Stoje s lijeva:NN, Ibrahim Mahmutefendić Taleba, Bosa Mitrović, Mitar Mitrović, Amira Galijašević, Osman Fejzić, Aširaga Mujčić, Kasim Salkičević, Fadil Turalić, Mulabdić

Čuče: NN, Smail Handžić, Rizo Sofić, Tahir Turalić, NN,NN

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *