Tešanjski dnevnik 30.4-7.5.2018. godine

Sedmica jakog sunca i povremene kiše, U dva navrata bilo je i grada. U samom gradu grad je bio slabiji, ali dalje prema Vukovu i Jelahu nanio je štetu voćnjacima. U subotu kišovito i hladnije, a noću intenzivno padala je kiša praćena grmljavinom. Izlile se Radušica i Usora u Jelah Polju. Vode je bilo i u dijelu industrijske zone Gliništa.

Nisam bio u Tešnju u petak i subotu, pa sam tek u nedjelju zapazio plakat koji najavjuje Veče foklora i meraka u znak sjećanja na r. Esadu Mujezinoviću (1964-2015), nekadašnjeg koreografa i predsjednika KUD Pobjeda, koje su pripremili njegovi prijatelji i učenici.

Prvi maj

Praznik rada 1.majTešnjaci su tradicionalno obilježavali izletom na Kiseljak prvog dana praznika, a drugog odlaskom na Rastoke u Jelahu gdje se odigravaju razna takmičenja (skakanje na mijeh, trke u vrećama, bacanje kamena s ramena i druge), sa bogatom ponudom za šoping, zabavu za djecu i drugo. Kada su prvi put organizovali proslavu Osman Karahodžić, Ašir Travančić, Širbeg Smailbegović sa grupom aktivista 1950. godine nisu vjerovatno ni slutili da će se opće narodno veselje organizovati i 68 godina kasnije.

Jedino janje na ražanju na Kiseljaku

Na Kiseljak su odlazile cijele porodice, družilo se uz roštilj, tagarice, janjad na ražnju. Sa zebnjom se iščekivalo kakvo će vrijeme biti,ali ni hladnoća ni kiša nisu sprečavali odlazak na ovo izletište.

Otišao sam na Kiseljak da vidim kako to izgleda ove godine. Bio je lijep majski dan, “ubio” se za izleta. Jedno vrijeme je i mjesna zajednica organizirala sadržaje i naplaćivala karte. Dolazeći na Kiseljak očekivao sam gužvu i problem sa parkiranjem. Međutim ,zatekao sam neočekivani mir. Jedna grupa kod bazena, jedna na klupama kod starog izvorišta, jedna kod izviđačkog doma i dvije na izlazu prema Karadaglijama. Samo jedno janje se okretalo na ražnju.

Nisam išao na Jelah,ali sam se interesovao kako je bilo pa su mi kazali da je bilo standardno uz napomenu da je bilo puno više djece i žena nego odraslih muškaraca.

Posjeta Grafik komercu

Na promociji knjige Amira Brke Nisim Albahari –tragični revolucionar prof. Husnija Kamberović je kazao, između ostalog, kako knjiga lijepo izgleda kao da je štampana na Oksfordu. Knjigu je štampao Grafik komerc. Nakon štampanja cijelog tiraža knjige uvezaće 8 primjeraka Tešanjkog dnevnika 2016-2017, što je bio razlog da posjetim ovu grafičku firmu. Nastanak i razvoj ove grafičke firme uklapa se u moje mišljenje da je za uspješan poslijeratni razvoj firme potrebna vizija, znanje i hrabrost, a članovi porodice Bajraktarević su to zaista imali.

Proizvodi Grafik komerca dvije knjige i uvezan Tešansjki dnevnik

Osnivač i Vlasnik Fadil je završio Višu grafičku školu u Osijeku 1953. godine kao jedan od najboljih učenika. Veoma mlad je počeo raditi u firmi Grafičar iz Doboju kao slovoslagač, da bi kasnije bio tehničko-komercijalni direktor. Bio je poznat stručnjak na prostoru bivše Jugoslacije. Fadilov brat Senad stekao je zvanje grafičkog inžinjera u Zagrebu, a dvije sestre su takođe radile u Grafičaru. Sin Jasmin i kćerka Mersa završili su Srednju grafičku školu. dok je supruga Aiša radila u Lesnini i bila stručnjak za knjigovodstvo i finansije držeći instrukcije za sve firme Lesnine po cijeloj Jugoslaviji.

Sin Jasmin je, uz pomoć porodice, nakon završetka Grafičke škole zajedno sa porodicom pokrenuo je aktivnosti na registraciji privatne grafičke firme.

Nije išlo lako jer je to početak formiranja ovakvih firmi. Upravo u vrijeme registracije firme 1984. godine pojavio se nacrt zakona kome je bila dozvoljena djelatnost sitotiska, ali ne i grafička. Tada je porodica pokrenula aktivnost na izmjeni nacrta zakona preko Privredne komore u Doboju (predsjednik bio Alija Galijašević iz Tešnja). Cijela porodica je održala sastanak u Izvršnom vijeći RBiH na kome su učestvovali predstavnici Privredne komore i predlagača zakona, izlažući svoje zahtjeve.Uspjeli su privoliti učesnike za svoj prijedlog pa je prijedlog otišao u CK SK BiH. Komisija CK-a je prihvatila promjenu u nacrtu i zakon je usvojen. Upoređivali su upornost Bjraktarevića sa Nadom Dimić iz Mostara jer su među prvima otvorili privatnu firmu iz grafičke djelatnosti pod nazivom Samostalna zanatska radnja SZR za izradu papirne konfekcije i galanterije Grafik. Proizvodnja se organizovala u porodičnoj garaži.

Primjenom “Markovičevih zakona” otvara se prostor za osnivanje privatnih firmi tako da Fadil osniva prduzeće Grafik komerc 5.2.1992. godine u izugrađenom objektu uz porodičnu kuću u Doboju (istovremeno je radila i SZR Grafik pa je ukupan broj zaposlenij bio 15). Kupljena je nova oprema za štampanje.

S lijeva: Mersa, Fadil, Aiša i Jasmin

Dolaze majski praznici 1992. godine i poznati egzodus preko 20 000 Dobojlija, a među njima su i pordica Fadila Bajraktarevića sa zavešljajima u rukama. Dok su radili u Doboju imali su dosta kupaca iz Tešnja jer u Tešnju nije bilo grafičkog preduzeća. Pokrenuli su aktivnost preuzimanja opreme iz Doboja uz pomoć SFOR-a, a i kupili su jednu važnu mašinu (rabljenu) u Zagrebu. Jedan broj mašina koje su ostale u Doboju je devastiran, a drugi prebačen u Grafičar. Počeli su sa radom u iznajmljenom prostoru u privatnoj kući u Tešnju.

Bili su izbjeglice pa su morali rješavati i stambeno pitanje za porodicu.Kupuju zemljište u Jelahu i počinju graditi satmbeno poslovni prostor kreditnim sredstvina i prodajom vlastitih nekretnina na području Hrvatske tako da od 1. juna 2002. godine, sa novom opremom počinju raditi u novim prostorima. Danas ova porodična firma zapošljava 11 radnika, prepoznatljiva je po kvalitetu proizvoda. Jasmin je potpuno nasljedio oca znanjem iz ove oblasti, Mersa radi knjigovodstvene i finansijske poslove, ali uz budni nadzor i pomoć majke Aiše.

Rijetko se može naći firma koja ima tako dobro složenu i preglednu knjigovodstve-finasnijsku i svu drugu poslovnu dokumentaciju kao što je to u Grafik komercu.

Otvoren Info centar za korisnike u JP Rad

Na ulazu u JP Rad otvoren je Info centar za korisnike. Svečano otvaranje izvršili su Općinski načelnik mr. Suad Huskić i direktor Rad-a Adnan Lihić.Da bi poboljšao usluge korisnicima Rad je donio odluku da realizuje ovaj projekat. Na ovom mjestu će korisnici usluga ili oni koji žele dostaviti zahtjeve za usluge moći u radnom vremenu od 7,00 do 15,00 sati imati na raspolaganju dva uposlenika, sa direktnom telefonskom linijom za kontakt.

Osim plaćanja računa u ovom info centru, svi korisnici će imati priliku da pronađu sve obrasce, zahtjeve, ali i da upute svoje sugestije ili prijedloge koje za cilj imaju poboljšanje u pružanju komunalnih usluga. Zaposleni građani koji dosada nisu imali mogućnosti da vrše plaćanje svojih računa na blagajni preduzeća, će dobiti mogućnost plaćanja jednom sedmično u terminu od 15 do 17 sati.


Drugo kolo Lige Federacije u streljaštvu održano u Tešnju

Na inicijativu Streljačkog kluba Tešan j počela je sa takmičenjem Liga Federacije u streljaštvu. Prvo kolo održano je u Zenici, a drugo u Tešnju. Na takmičenju u Tešnju učestvovalo je 12 ekipa:domaćin SK Tešanj, SSK Paljuge Šije, SSK Doboj Jug, SK Zavidovići, SK Konjuh Živinice, US Kalin Bugojno, GSS Ilidža, SK Zenica, US 20. juni Visoko, SK Visoko, SSK Tarset Travnik, SSK Bratstvo Novi Travnik.U Ligi se takmiči i ekipa iz Maglaja, ali nije došla na takmičenje dok sam ja prikupljao podatke.

Takmičenje se održava serijskom vazdušnom puškom (muškarci i žene) u ategorijama:kadeti, juniori i seniori. Učestvovalo je 205 takmičara.

S lijeva: Emir Bećarević, Muhamed Ibrahimović , Ilvana Isabegović, Asima Halilović, Izudin Handžić Ćiro i Adem Kurdić

Komesar lige je E Ramić iz US Kalim Bugojno, zamjenica je Ilvana Isabegović iz SK Konjuh Živinice. Ilvanu sam zatekao u pripremi takmičnje zajedno sa Emirom Bećarevićem vanjskim saradnikom SK Tešanj, sekretarom Muhamedom Ibrahimovićem, predsjednikom Izudinom Handžićem Ćirom sa saradnicima. Zbog samo deset streljačkih mjesta takmičenje je trajalo cijeli dan.

Nakon prvog kola kadeti i juniori SK Tešanj su prvi, a seniori treći.

Foto zabilješka

Dok sam bio u streljani u sportskoj dvorani iznad takmičarke ŽOK Tašanj pripremale su se za utakmicu Lige mladih Ze-do kantona u odbojci. Takmičarke su iz osmog i devetog razreda osnovne škole, a jedna članica naše ekipe je iz srednje škole.

Stoje s lijeva: Izet Mandžukić trener, Adna Muftić, Elma Begunić, Ena Saltagić, Anesa Deljkić, Dalila Bukvić, Zerina Hasanbašić

Čuče: Lamija Šlapurević, Iman Prnjavorac i Seida Subašići

Stare fotografije

Poljoprivredna škola u Tešnju 1936. godine

U prvom redu sjede:Osman Pobrić, Mahmut Galijaševićm NN, Viktor Beljajev, Osman Hrvić, NN

Početkom Drugog svjetskog rata Poljoprivredna škola se ukida da bi ponovo bila otvorena 1946. godine kao Poljoprivredna škola stočarski smjer. Zatvorena je 1951. godine

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *