Tešanjski dnevnik 14-21.5.2018. godine

Ovu sedmicu obilježio je početak Ramazana. U ponedeljak i utorak ugraduje još uvijek bilo živo. U posjeti su bili učenici iz Turske, humanitaraci ADRE, učeničke ekskurzije, a od srijede se u grad uvukao ramazanski mir.

Meterološke prilike kao i prošle sedmice. Svježije noći 6-10ºC, a tokom dana temperature su prelazile 20ºC. Svako poslijepodne kiša sa grmljavinom. U ponedeljak je pljusak bio jak pa je voda prekrila ulicu, u kojoj satnujem, od ivičnjaka do ivičnjaka.

Učenici i nastavnici iz Istambula bili gosti OŠ Huso Hodžić

Učenici i nastavnici OŠ Huso Hodžić bili su prošle godine gosti škole Fatih AtataȕrkImam-Hatiportaokulu iz Istambula. U uzvratnoj posjeti ove sedmice OŠ Huso Hodžić je ugostila 12 nastavnika i 17 učenika. Gosti, koje je predvodio direktor Ekrem Bulut, su imali jednodnevne posjete Mostaru i Konjicu, zatim i Sarajevu. U Tešnju su se upoznali sa organizacijom i načinom rada škole, prostorijama i sporstkom halom, a obišli su i neke učionicesa učenicima, imali razgovore sa kolegama nastavnicima.

Saradnja dvije škole je počela u vrijeme kada je direktor škole iz Istambula bio Bajram Kefeli, koji je takođe bio među gostima, kao i Ayhan Kilinc koji govori naš jezik, a porijeklom je iz Konjica i prezivao se Karalić.

Gosti su obišli Opću biblioteku, Muzej, Eminagića Konak, Ferhad-begovu džamiju i Gradinu.

Gosti kod direktora Osme Hurića, lijevo treći Ekrem Bulut, a do njega Bayram Kefeli, preko puta Kefelija Ayhan Kilinc

Ramazan

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice uBiH je u srijedu, 16. maja 2018. godine.

Ramazan, sveti islamski mjesec, je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca. Osim posta, muslimani, također, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Prvog dana Ramazana početak posta je bio u 3h i 5min, a iftar je bio u 20h i 16min.

I ove godine “top” (pirtehnički lanser sa barutnim punjenjem koji se koristi i kod vatrometa. Prvi pucanj je lansiranje, a drugi kada dostigne maksimalnu visinu pri čemu se pojavljuje svjetlosni efekat) objavljuje početak iftara. Poslužilac “topa” je bio Nermin Smailbegović vlasnik firme Beskos iz Tešnja (firmu je osnovao r. Smail Smailbegović otac Nerminom) koja obavlja ove poslove i u Sarajevu na šest mjesta. Sa Nerminom je bio, samo kao gledalac,sin Edin, maturant Gimnazije.

Dok sam polazio na Gradinu odakle djeluje “top”, zabilježio sam i red za vruće lepine (somune) pred Muhinim pekarom. Sa Gradine mi fotografije nisu jasne zbog sunraka.


Rusmir Hrvić dobitnik prestižne nagrade Večernjakov pečat

Na 17. Večernakovom pečatu Rusmiru Hrviću predsjedniku Uprave AS Holdinga dodijeljena je prestižna nagrada “Privrednik godine”.

U konkurenciji privrednika iz BiH Rusmir Hrvić je odlukom građana izabran za privrednika godine.

Grupacija AS Holdingbilježi rekorde u proizvedenim količinama, izvozu, broju zaposlenih. U okviru AS Holdinga egzistiraju firme:AS d.o.o Jelah.Tešanj, Klas Sarajevo, Oaza Tešanj, Vispak Visoko, Napredak Tešanj, Fortitudo Travnik, a odnedavno i dio Agrokomerca iz Velike Kladuše. Ove firme zapošljavaju oko 3500 radnika koji ostvaruju prihod od 300 miliona maraka.

Rusmir Hrvić, sin Osmana i Sabine (rođene Dolamić), rođen je 1976. godine u Vukovu, Tešanj. Osnovnu školu je završio u Jelahu a Srednju trgovačku u Doboju. Ekonomski fakultet je upisao u Zenici, zatim se prebacio na Ekonomski fakultet u Sarajevu gdje je i diplomirao. Stekao je i zvanje magistra ekonomskih nauka na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

U toku školovanja, kad god mu je vrijeme dozvoljavalo, radio je u mješovitoj trgovini amidže Sulejmana gdje je učio životnu školu biznisa.

Nakon završetka studija rastao je zajedno sa razvojem firme AS(nastale iz trgovačke radnnje) koju je osnovao amidža Sulejman. Tako je za samo 45 godina života napravio ogromne rezultate u poslu kojim se bavi. Kompanija koja je počela sa radom sa tri radnika danas zapošljava oko 3500 radnika. Bio je zamjenik direktora, a sada je direktor AS Holdinga.Nakon uspješne realizacije pokretanja proizvodnje i pakovanja šećera, zatim ulaska u konditorsku industriju, poslovna odluka kroz akvizicijeu prehrambenom sektoru, ali i u industriji konfekcije.

Naravno da je za uspjeh zaslužan tim koji je rastom kompanije Rusmir stvarao.

Oženjen je ima dvoje djece. Zanimljivo je da su obadvojica sinova, Mustafa i Adem (imena dobili po Rusmirovom djedu i ocu majke Sabine), slave rođendan isti dan, 1. maja.

Posjeta Oftalmološkoj klinici Doboj Jug

Tešnjaci pacijenti, kao i pacijenti općina Doboj Jug i Maglaj imaju privilegiju u odnosu na pacijente u drugim općinama, pa čak i u velikim gradovima, jer imaju Općubolnicu u Tešnju, Oftalmološku kliniku u Doboj Jugu i privatnu kliniku Medikus u Vukovu. Većinu svojih potreba ostvaruju u ovim medicinskim institucijama, a za pojedine specijalističke usluge odlaze u Zenicu (najčešće neurološke i ortopedske),Tuzli (kardiološke) ili neko drugo mjesto. Posjetio sam Polikliniku u Doboj Jugu da bih ponešto zabilježio za Tešanjski dnevnik.

Direktor i prvi čovjek operativnog tima na Oftalmološkoj klinici, doktor medicinskih nauka, dr. Emir Čabrić je zasigurno najzaslužniji za sve uspjehe ove ustanove. Pored stručnih i menadžerskih slosobnosti ima izuzetan odnos prema pacijentima zbog čega je omiljen, a i ja sam se osjećao prijatno u razgovoru ne osječajući nijednog trenutka neku udaljenost u komunikaciji sa velikim dtučnjakom.

dr Emir Čabrić

Imao sam priliku biti pacijent sve tri ustanove, a vodio sam na intervenciju i druge i lično se uvjerio u kvalitet rada

Poliklinika sa dnevnom bolnicom Doboj Jug egzistira od augustu 2001. godine kao nasljednica ambulante. Ambulanta je uspostavljena nakon rata, a u njoj je radilo medicinsko osoblje bez ljekara. Upravnik je bio stomatolog Muhamed Sofić.Sofića na mjestu upravnika mijenja dr. Emir Čabrić, prvi ljekar u ambulanti općine Doboj Jug, a uspostavom Poliklinike imenovan je za direktora. Od dolaska dr. Čabrića ova javna zdravstvena institucija ima kontinuirani napredak u pružanju zdravstvenih usluga. Od 2010 godine prepoznatljiva je po Oftalmološkoj klinici, najboljoj u BiH, aprepozbatljivoj i šire, naročito po operacijama katarakte (mrene).

Danas u Poliklinici radi tim od 5 ljekara i 13 medicinara. Na čelu sa dr Emirom Čabrićem prošle godine ovaj tim je izvršio oko 1800 operativnih zahvatai preko 600 intravitrealnih aplikacija tzv. antiVEGF-terapija po svjetskim standardima i sa uspješnošću u granicama svjetskog prosjeka Organizacija i uspostavljene procedure omogućuju pacijentu od zakazanog termina ulazi u operacioni tretman, a sat nakon operacije pacijenti idu kući. Pojedini pacijenti koji su iz udaljenijih mjesta ili zdravstveno stanje pretpostavlja mogućnost komplikaciju ostaju na klinici jednu noć. Broj pacijenata za koje troškove snosi Zavod zdravstvenog osiguranja Ze-Do kantona limitiran je na 1320 dok su mogučnosti klinike 2000 operacija godišnje. Inače smatra se da danas u BiH ima 20 000 pacijenata kojima je potrebna hirurška intervencija katarkte.

Ostali pacijenti dolaze iz drugih dijelova BiH, ali i iz inostranstva. Razlog su kvalitet, rokovi i cijena.

Poliklinika je jeftinija u odnosu na ostale medicinske centre u BiH, a skoro duplo nego u inostranstvu. Ugovorena cijena sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Ze-Do kantona je 895 KM, i niža je 30% nego u drugim medicinskim centrima gdje se još plaća i implementacioni materijal i 126 KM bolnički dan.

Najstarija, uspješno operisana pacijentkinja iz Doboja je imala je 96 godina.

Na ovoj klinici uspostavljen je i pionirski posao uvođenja javno privatnog partnerstva. Osnivač općina Doboj Jug ima problema da kroz budžet realizuje osnovne potrebe amidnistracije i građana i nije mogla ulagati u Polikliniku. Iznađeno je rješenje javno-privatnog partnerstva tako da je najsavremenija oprema kupljena privatnim kapitalom, a odnosi regulisani ugovorom. Imaju najbolju dijagnostiku koju vrše na modernim uređajima,tri ultrazvuka, dva OCT uz mogućnsot dijagnosticiranja svih degenerativnih promjena na vaskularnom sistemu oka.

Dr. Emir Čabrić je rođen 23.6.1962. godine u Doboju. Srednju medicinsku školu je završio u Doboju, a Medicinski fakultet u Sarajevu. Magistarski rad na temu Verifleks intraokularne leće kod visokih refraktivnih anomalija prpremao je na klinici Svjetlost u Zagrebu kod poznatog dr. Nikice Gabrića, a rad odbranio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Doktorsku disertaciju na temu Značaj koncepta dnevne hirurgije katarakte odbranio je na Medicinskom fakultetu u Zenici.

Autor je knjige Urgentna ultrasonografija oka, a kooautor knjige OCT Angiografija. Zanimljivo je da je knjiga OCT Angiografija sa izvjesnim proširivanjem i dotjerivanjem nedavno odštampana na engleskom pod sitim naslovom u izdanju druge po veličini izdavačke kuće ove vrste literature u Engleskoj. To je ujedno i prva knjiga u izdanju ove kuće iz BiH. Promovisana je na nedavnom 18. Kongresu Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva Hrvatske.

Dr. Čabrić je prvo zaposlenje imao u RMC Doboj na Internom odjeljenju. Zatim je radio u ambulantama u Stanarima, Dragalovcima i drugim, do početka rata. U ratu je bio Načelnik saniteta 203 motorizovane brigade Armije BiH i brigadni liječnik 110 HVO jedinice.

Još tokom rata zahvaljujući dr. Ekremu Ajanoviću, komadantu ratne bolnice, dobiva specijalizaciju po svojoj želji (oftalmologije) zajedno sa drugim ljekarima (Rifat Sejdinović, Muhamed Smailbegović Doma Petrović, Mehdija Hodžić). Specijalizaciju će obaviti po sticanju uslova nakon rata. Vrlo kratko je radio u Općoj bolnici u Tešnju i obzirom da rukovostvo Opće bolnice nije planiralo razvijati oftalmološke usluge odlazi za upravnika ambulante u Doboju, a nakon registarcije Poliklinike postaje njen direktor.

Pored vrhunskih stručnih sposobnosti dr. Čabrić je pokazao izvanredne menadžerske sposobnosti zbog čega je i proglašen menadžerom godine BiH 7.12.2017. godine.

Tešnjaci ga se sjećaju i kao ljektra TOŠK-a

Humanitarci ADRE posjetili Tešanj

Na Gornjoj čaršiji sam susreo direktora Muzeja Ernada Prnjavorca sa dva gosta. Upravo su se pripremali da posjete prostorije Medžlisa IZ-e. Pridružio sam im se. To su bili otac Rudolf i sin Patrik Reitz iz humanitarne organizacije ADRA iz Čehoslovačke. Primio ih je zamjenik glavnog imama mr. Enver ef. Kurtić sa predsjednikom IO Zehrudinom Kruškom i sekretarom Rašidom Orlovićem. Iz razgovora kome sam prisustvovao, ali i teksta koji je na tesanj.net napisao o njima Fuad Šišić (imao je uvid u njihov rad jer je bio Načelnik u vrijeme intenzivne dostave humanitarne pomoći Adre) saznadoh o kakvim se humanistima radi i koliko su valjali Tešnjacima.

Prvi put je Rudolf Reitz u Tešanj sa konvojem dođao u maju 1955. godine. Zapisvao sam sve o Adri i Rudolfu i Patriku odlučio sam se da prenesem dio teksta Fuad Šišić koji piše:

“Bio je to početak djelovanja ADRE (Adventist Development and Relief Agency) u Tešnju a u Bosni i Hercegovini su bili prisutni već od 1992. godine. Iako je ADRA internacionalna organizacija ona s radom u Češkoj počinje upravo 1992. godine potaknuta događajima u bivšoj Jugoslaviji početkom 90-tih godina. Velika pomoć prema opkoljenom Sarajevu kreće 1993. godine i trajala je u kontinuitetu a Rudolf je više od 80 puta ušao u Sarajevo preko Igmana, u noćnim satima, sa ugašenim svjetlima. Svaki puta je rizikovao svoj život da bi pomogao da drugi ljudi prežive. A nije morao, mogao je sjediti u blizini Praga u miru i uživati u ljepotama Praga.

A Rudolf Reitz je bio je Predsjednik Upravnog odbora i izvršni direktor ADRA, Češka od osnivanja do 2004. godine. Kazati za Rudolfa Reitza da je humanitarac ne bi bilo fer. On je živi heroj, živa legenda o kojoj se jako malo zna. Rudolf Reitz nije pričao puno, puno je radio i žrtvovao se. Njegov sin Patrik se uključio sa ocem sa istom željom, voljom i energijom da pomogne ljudima. Godinama je dolazio u Tešanj i druge dijelove Bosne i Hercegovine, boravio duži period, neposredno radeći i s alatom u rukama na gradnji kuća. On kaže: ne treba lijeva da zna šta desna daje.

S lijeva: Rašid Orlović, Zehrudin Kruško, Ernad Prnjavorac, Rudolf Reitz, Patrik Reitz i mr. Enver ef. Kurtić

ADRA je dovozila u Tešanj pakete hrane, lijekove, medicinski i građevinski materijal, namještaj i školske sadržaje. Poslije nekog vremena ADRA gradi stanove, rekonstruira dio Opće bolnice Tešanj i isporučuje kompletnu opremu za hiruršku salu, pomaže socijalno ranjive kategorije te distribuira pakete novorođenčadi i djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Općina Tešanj je odlukom Općinskog vijeća iz 1998. godine dodijelila najveće općinsko priznanje, Ključevi grada, za organizaciju ADRA a jednu ulicu u Tešnju imenovalo nazivom ADRA.

Gosti su imali prijem kod Načelnika, posjetili grad i kroz dva dana prisjećali se ratnih dana i boravka u Tešnju.

U toku razgovora Patrik je ef. Kurtiću iznio zapažanje da je vidio veći broj žena sa maramama na glavi pa se pitao da li je islamski radikalizam prisutniji u Tešnju! Ef. Kurtić mu je lijepo objasnio ipotrebu marame kod muslimanki i stavu IZ-e prema islamskom radikalizmu. Naravno da se u Tešnju mogu vidjeti žene i djevojčice sa maramom, pa rijetko i one koje potpuno prekrivaju lice, ali u grupama (izuzev učenica mehtebske nastave). Međutim taj dan gradom su šetale učenice i nastavnice iz Turske koje su nosile marame, a zatim je bila i neka eskurzija žena gdje je bilo dosta žena sa maramama.

Nezvisani blok otvorio prostorije u Tešnju

Da se približava vrijeme predizbornih aktivnosti pokazuje i novi izgled prostora u ulici Mesud ef. SmailbegovićA. otvorena je kancelarija nove političke stranke Nezavisni blok.

Prostorije Nezavisnog bloka

Na konvenciji stranke 10.9.2017. godine za predsjednika je izabran Senad Šepić poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine. Pored Šepića u stranci su takođe poslanici Parlamentarne skupštine Sadik Ahmetović i Salko Sokolović i Načelnik općine Zenica Fuad Kasumović. Uglavnom svi su bivši istaknuti članovi SDA koji se nisu slagali sa danaašnjom politioko koju vodi predsjednik starneke Bakir Izetbegvić.

Imenovan je povjerenik i sekretar za Tešanj i očekuje se da će uskoro biti formirana osnovna organizacija u Tešnju. Iz stranke, za sada, ne žele govoriti o njihovim imenima.

Da li će zgrada za izbjeglice biti završena do zime?

U Tešanjskom dnevniku od 30.10-6.11.2017. godine zabilježio sam svečano otvaranje radova na gradilištu zgrade u Medakovu u koju će u roku godinu dana biti smještene izbjeglice iz naselja na Vili. Na samom otvaranju moglo se vidjeti da je iskopana zemlja za podrumski dio, a otvaranju je prisustvovao i predstavnik firme Inter, izvođača radova. Prisustvovali su Federalni i Kantonalni ministar, direktor Fonda za povrat izbjeglica, Načelnik Općine. Očekivao sam da će se nakon toga radovi nastaviti. Međutim evo skoro sedam mjeseci kasnije radovi nisu nastavljeni, a iskopanu zemlju, dobrim dijelom, zatrpala je sjelina. Da li će zgrada biti urađena i useljiva u najavljenom roku, odnosno do zime ostaje da se vidi, ali očito da radovi kasne ili je ceremonija rano obavljena.


Foto zabilješka

Generacija 1974-78. Gimnazije Musa Ćazim Ćatić se okupila da obilježi 40 godina od mature

Ono što sam zapazio je da se radi o veoma nadarenoj i uspješnoj čaršijskoj generaciji, ljekara specijalista, inžinjera, ekonomista, privrednika, prosvjetara, farmaceuta..

Prvi red s lijeva:Ermina Smailbegović, Maida Šehagić –Deljkić, -Jasna Kudić-Jukić, Envera Abduzaimović-Ibrahimkadić, razredna Bosiljka Kecman Al Hazam, Aida Turalić-Hadžihasić, Jasminka Korajlić-Mašnić, Jasminka Krdžalić-Jabandžić, Sadeta Abduzaimović-Filipović

Gornji red: Rizah Ajanović, Muhamed Smailbegović, Smail Bajraktarević, Senada Bukvić-Kotorić, Nihad Hadžismajlović, Nedžad Brkić, Ibrahim Abduzaimović i Muhamed Hodžić

Stare fotogarfije

Razglednica Tešnja iz 1952. godine

Popravka mosta nakon razorne poplave u junu 1976. godine

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *