Trening u okviru Programa za pisanje projekata

U skladu sa ciljevima za mlade iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018, u prostorijama Vatrogasnog doma održana su prva dva treninga u okviru Programa za pisanje projekata. Službenik za mlade Mirnes Dedukić je u uvodnom dijelu treninga detaljno objasnio koncept, svrhu i očekivanja od Programa za pisanje projekata u skladu sa LOD metodologijom koju je Općina Tešanj usvojila kroz učešće u UNDP-ovom projektu LOD II i LOD III.

Tokom treninga, trener Almir Ramić je prezentovao osnovne tehničke detalje, te uslove i kriterije učešća u samom Programu, dok je direktor Agencije za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić prezentovao osnovne ekonomske karakteristike i pokazatelje napretka Općine Tešanj, zatim proces izrade i osnovne elemente Strategije razvoja općine Tešanj 2018, kao i EU dimenziju razvoja Općine Tešanj i dostupne EU fondove za organizacije civilnog društva koje rade i djeluju na području općine Tešanj.

Strateški razvoj lokalnih zajednica u općini Tešanj u cjelini i specifično strateški fokus Općine Tešanj u oblasti sporta i kulture je bio osnov za kreiranje projektnih timova i definisanje projektnih ideja koje će se razrađivati u toku Programa u skladu sa LOD metodologijom pisanja prijedloga projekata. Tokom treninga su nastale četiri zanimljive projektne ideje, po dvije iz kulture i sporta, i to: Sajam antikviteta, Dan mladih umjetnika, Uređenje sportskih terena na Izetištu Kiseljak i Izgradnja terena za odbojku na pijesku.

Pažnja je također posvećena komunikaciji i značaju komunikacije, odnosno značaju upoznavanja i međusobnog razumijevanja članova/ica jednog projektnog tima u procesu pisanja i realizacije jednog projekta. Akcenat je stavljen na aktivno slušanje, razumijevanje, toleranciju i fleksibilnost u razvoju i unapređenju odnosa među članovima/cama jednog projektnog tima što vodi efiksanosti i kvaliteti u pisanju i realizaciji jednog projekta.

Učesnici, njih 13, bili su predstavnici udruženja: REZ Rosulje, IECM Tešanj, JOM Jelah, Mladi CK Tešanj, SUT Trepče, SK Zigana Tešanj, NK Borac Jelah, RK BOSNA-TS Tešanj, ST NEC Kraševo i drugi zainteresovani pojedinci.

U okvru Programa planirano je održavanje još pet cjelodnevnih treninga.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *